Boc a prezentat prefecţilor cele 10 priorităţi ale Guvernului. Vezi care sunt

Premierul Emil Boc a prezentat prefecţilor reuniţi, sâmbătă, în staţiunea Băile Felix, cele zece priorităţi ale Guvernului pe termen, scurt, mediu şi lung, între care absorbţia fondurilor europene, cerându-le prefecţilor "vigilenţă maximă" asupra corectitudinii licitaţiilor.

1463 afişări
Imaginea articolului Boc a prezentat prefecţilor cele 10 priorităţi ale Guvernului. Vezi care sunt

Boc: Printre priorităţile Guvernului se află absorbţia fondurilor europene (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

În ordinea prezentării, prima prioritate a Guvernului este"prioritizarea investiţiilor multianuale alestatului" în condiţiile în care Guvernul Tăriceanu " alăsat nefinalizate peste 40.000 de obiective de investiţii".

"Nu pot fi toate finalizate dintr-o dată. Fiecare aînceput investiţii fără să le finalizeze, dar această politică estepăguboasă. În primul rând, trebuie să le finalizăm pe celecare sunt necesare, dar aceasta nu se poate decât în parteneriat cuadministraţiile locale", a spus Boc, susţinând că 90 la sută dintreaceste obiective de investiţii sunt de importanţă locală, iar acestaspect trebuie avut în vedere atunci când se vor decide sumelealocate de la Guvern pentru bugetele locale.

Premierul a spus că a doua prioritate a Guvernului esteimplementarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii,afirmând că este vorba despre "abecedarul" dezvoltăriicomunităţilor din mediul rural.

"Abecedar înseamnă asfalt, bec, canalizare", aspus Boc.

El a amintit că este vorba despre programul în baza căruia sereabilitează 10.000 kilometri de drumuri din toate judeţele ţăriişi se stimulează realizarea alimentărilor cu apă, obiectiv pentrucare Guvernul a alocat peste 700 de milioane de euro pentru 600 delocalităţi.

În ceea ce priveşte a treia prioritate a Guvernului , Boc a spuscă aceasta este absorbţia de fonduri europene, obiectiv pentru carea cerut prefecţilor să dea dovadă de "vigilenţă maximă" asupracorectitudinii licitaţiilor pentru lucrările cu finanţareeuropeană, mai ales la nivel local, pentru că orice neregulă arputea pericilita absorbţia de fonduri europene la nivelul întregiiţări.

"V-aş ruga să vegheaţi, oameni buni, asupra acestui aspect.Banii europeni sunt bani publici şi orice licitaţie trucatăla nivel local pune în pericol absorbţia la nivelul întregii ţări,pentru că suntem monitorizaţi aici de Curtea de Conturi şi deUniunea Europeană. Vigilenţă maximă deci pe ceea ceînseamnă licitaţii pe bani europeni", a spus Boc, cerându-leprefecţilor să colaboreze cu alte instituţii ale statului, precumAgenţia Naţională pentru Reglementare şi Monitorizare aAchiziţiilor Publice.

Premierul a spus, de asemenea, că o altă prioritate aGuvernului este rezolvarea problemei arieratelor care "areprezentant şi reprezintă o povară pe care Executivul a trebuit săşi-o asume", adăugând că o parte importantă a datoriilorpe care statul le avea faţă de firmele care executau lucrăripublice a fost deja plătită, fără a menţiona însă suma.

Boc a spus că a cincea prioritatea a Guvernului esterestructurarea companiilor de stat "care timp de 20 de ani au fostraiul pe pământ". În acest context, premierul a spuscăGuvernul va trece la privatizarea managementului companiilor destat "la care trebuie să aibă acces atât actorii din afară, cât şicei din ţară". El a adăugat că statul îşi va vinde pacheteleminoritare de acţiuni deţinute la companii precum Transgaz, Romgazşi Electrica.

Boc a afirmat că Guvernul va relansa programele Rabla şiPrima casă, va implementa proiectele privindparteneriatale publice private şi Programul tinerilor debutanţi înafaceri şi va continua reforma sistemului de sănătate.

"Desfiinţarea unor spitale a fost făcută pentru a ne asigura căcele care rămân au resurse pentru a-şi desfăşura activitatea,pentru că multe au fost doar centre de triere a bolnavilor.Lucrurile sunt în plină desfăşurare în momentul de faţă, iarreforma în domeniul sănătăţii nu va fi încheiată până nu se vaimplementa pachetul minimal de servicii garantate pentruasiguraţi", a spus Boc referindu-se la reformele deja începute îndomeniul sănătăţii.

Boc a adăugat că, în prezent, se lucrează pentru introducereacardului naţional de sănătate, a mecanismului de coplată şi pentrucreşterea gradului de control în prescripţia medicamentelor.

Totodată, premierul a spus că a crescut şi baza de colectarea acontribuţiilor pentru fondul asigurărilor de sănătate, prinimpunerea pensiilor de la nivelul de 740 de lei.

Boc a afirmat că o altă prioritate a Guvernului oreprezintă reforma administrativă şi reorganizareaadministrativ-teritorială, aceasta din urmă "absolutobligatorie" dacă România vrea să ia şi pe viitor fondurieuropene.

Pe parcursul întregii prezentări, premierul a criticat înspecial guvernarea Tăriceanu, despre care a spus că "a dus ţara înşanţ" şi le-a spus prefecţilor că trebuie să popularizezepriorităţile Guvernului pentru a bloca ascensiunea urmaşiloracestei guvernări.

"Dacă îi lăsăm să facă ceea ce ştiu să facă, vor aduce Româniadin nou în criză şi în recesiune, pentru că ei nu ştiu decât săfacă promisiuni populiste, chiar super populiste", a spus Boc.

Premierul a mai declarat că dacă Guvernul său ar ficontinuat politica începută de Guvernul Tăriceanu România ar fiajuns la un deficit de -14 la sută, ceea ce ar fi însemnat"faliment şi colaps economic". Boc a spus că şi-a începutguvernarea în 2008 având trei adversari majori, şi anume crizaeconomică cea mai severă din ultimii 60 de ani, un defici bugetarde 4,8 la sută şi un stat nereformat din cauza deciziiloriresponsabile ale Guvernului Tăriceanu, care "a angajat chelutielisociale pe datorie fără nicio acoperire".

La şedinţa Asociaţiilor Prefecţilor şi Subprefecţilor dinRomânia participă prefecţii şi subprefecţii din întreaga ţară.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici