Boc cere miniştrilor planuri de restructurare, sunt căutate soluţii de concediere a unor funcţionari

Premierul Boc a cerut miniştrilor ca în maxim două săptămâni să prezinte propuneri concrete de restructurare a instituţiilor coordonate, interval în care vor fi analizate şi soluţii legale de concediere a unor angajaţi cu statut de funcţionar public, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

105 afișări
Imaginea articolului Boc cere miniştrilor planuri de restructurare, sunt căutate soluţii de concediere a unor funcţionari

Boc cere miniştrilor planuri de restructurare, sunt căutate soluţii de concediere a unor funcţionari (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit acestora, unii dintre miniştri au comandat deja efectuarea unui audit care să indice exact numărul de personal necesar pentru asigurarea unei bune funcţionări a instituţiilor aflate în coordonare.

"Discuţia la nivelul Guvernului privind continuarea restructurării sectorului public a fost până la acest moment una de principiu, dar premierul a cerut propuneri concrete într-un interval de maximum două săptămâni. Sunt analizate inclusiv ce modalităţi trebuie aplicate pentru personalul excedentar, unde posturile sunt ocupate de către funcţionari publici protejaţi prin lege. S-a dat un termen de două săptămâni pentru ca fiecare ministru să prezinte propuneri concrete de restructurare", au arătat sursele citate.

Premierul Emil Boc a cerut miniştrilor să pregătească a doua etapă a procesului de restructurare în sectorul public după reorganizarea agenţiilor guvernamentale efectuată în vara anului trecut, operaţiune care va presupune şi disponibilizări şi prin care se urmăreşte reducerea cheltuielilor bugetare, au declarat, săptămâna trecută, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale.

În luna ianuarie, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat că va fi aplicat un program de circa 100.000 de disponibilizări în instituţiile din sectorul bugetar, dar a retractat ulterior această declaraţie, după ce premierul Boc a precizat public că numărul de concedieri va fi stabilit pe baza unor standarde de cost şi că lansarea cifrei de 100.000 bugetari concediaţi a fost "un început greşit de mandat al unor miniştri".

Tot atunci, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu România, Jeffrey Franks, declara, într-un interviu acordat ProTV, că şomajul va continua să crească până la jumătatea acestui an şi ar putea atinge un milion de persoane, informaţii de asemenea negate de către autorităţile române.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI pentru acordarea tranşelor III şi IV din împrumut să reducă în 2010 cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB prin disponibilizări în sectorul public.

În luna august 2009, Executivul a decis ca din totalul celor 223 agenţii guvernamentale să continue să funcţioneze doar 112 structuri, prin desfiinţarea sau comasarea instituţiilor, operaţiune în urma căreia au fost reduse 9.362 posturi, reprezentând 21% dintr-un total de 43.268 funcţii bugetate în aceste structuri, şi au fost concediate peste 7.800 de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici