Video Boc cere profesorilor să renunţe la grevă

Premierul Emil Boc a cerut sindicatelor din învăţământ şi profesorilor să renunţe la grevă şi să nu transfere efectele crizei economice asupra elevilor, asigurând că discuţiile Guvernului cu federaţiile sindicale vor continua, dar amintind că orice majorare salarială trebuie să ţină cont de resursele financiare din economie.

21 afișări

"Facem un apel la profesori şi la sindicate să nu transfere criza economică asupra copiilor şi părinţilor. Educaţia copiilor noştri nu ar trebui să aibă de suferit. Tezele şi examenele elevilor nu pot fi înlocuite de o grevă. Discuţiile şi negocierile minister-sindicate, Guvern-sindicate vor continua şi trebuie să meargă mai departe fără afectarea anului şcolar", a spus premierul, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

El a precizat că poziţia Guvernului este aceeaşi, respectiv că orice mărire salarială în sectorul bugetar trebuie să ţină cont de situaţia dificilă a economiei, arătând că "cumpătarea şi disciplina salarială" sunt o regulă în toată Uniunea Europeană.

"Aceste resurse financiare nu există. Dacă dumneavoastră credeţi că primul-ministru are în dulap o tiparniţă cu care aduce şi scoate bani ca să ţi arunce pe piaţă, vă înşelaţi", a spus Boc jurnaliştilor

Premierul a amintit că, în 2009, cheltuielile de personal pentru educaţie sunt mai mari cu un miliard de lei în raport cu anul 2008, crescând la 13,8 miliarde lei.

"Salariile profesorilor, veniturile profesorilor nu vor fi reduse, ci vor fi plătite chiar şi în aceste condiţii dificile de criză. Veniturile profesorilor în anul 2009, de natură salarială, nu vor fi diminuate şi vor fi plătite. Dacă resurse financiare ar exista, şi eu, şi ministrul Educaţiei cu siguranţă că ne-am achita şi de restul obligaţiilor legale pe care le avem şi care doar sunt amânate. Chiar dacă astăzi unii dintre liderii de sindicate ne propuneau să renunţăm, să abrogăm Legea cu majorarea salariilor profesorilor, noi am discutat şi am spus foarte clar că acest angajament al nostru îl cunoaştem, ştim cât de improtant este domeniul educaţional penstru sistemul românesc", a spus Boc.

El a susţinut că nicio clasă nu va rămâne fără profesor şi niciun profesor de la clasă nu va rămâne fără salariu, ci va fi plătit în continuare.

Premierul a mai precizat că soluţiile legislative pentru educaţie propuse de Preşedinţie vor fi discutate la minister, supuse dezbaterii publice şi, cu observaţii şi amendamente raţionale, discutate şi adoptate în Guvern, urmând să fie trimise spre Parlament.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a arătat că este extrem de îngrijorată de decizia sindicatelor de a declanşa greva în zilele tezelor cu subiect unic şi a asigurat la rândul său că negocierile vor continua luni, la ora 12.00, la ministerul de resort.

"Vom căuta soluţii în continuare. Am identifcat deja posibilităţi de a dezvolta proiecte din fondurile structurale şi de a recupera o mare parte din resursele care au fost rectificate. Sunt convinsă, aşa cum a fost şi discuţia în Guvern, că următoarele rectificări pozitive vor aduce înapoi şi educaţiei resursele de care are nevoie", a spus Andronescu.

Şeful Guvernului şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, au avut, joi, la Palatul Victoria, o discuţie legată de greva din învăţământ şi proiectele de legi în domeniu propuse de Administraţia Prezidenţială. Discuţia a survenit întâlnirii şefului statului cu liderii sindicali din educaţie.

Sindicatele din Educaţie au anunţat că organizează grevă, marţi, când este programată teza unică la Limba şi literatura română.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici