Boc: Guvernul poate accepta scăderea vârstei de pensionare pentru femei cu doi sau mai mulţi copii

Guvernul poate accepta ca vârsta de pensionare să fie redusă pentru femei cu un an, în cazul femeilor cu doi copii, şi cu doi ani, pentru mai mult de doi copii, precum şi o scădere a vârstei de pensionare în cazul condiţiilor speciale de muncă, a anunţat premierul Boc, după discuţia cu sindicatele.

100 afișări
Imaginea articolului Boc: Guvernul poate accepta scăderea vârstei de pensionare pentru femei cu doi sau mai mulţi copii

Boc: Guvernul poate accepta scăderea vârstei de pensionare pentru femei cu doi sau mai mulţi copii (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Pensiile nu vor scădea, iar valoarea punctului de pensie va fi calculată astfel încât să fie menţinută la cel puţin 40% din salariul mediu brut pe economie şi poate creşte până la 45%, în funcţie de resurse, a mai arătat şeful Guvernului.

"Eu cred că şi aici am făcut un progres important în privinţa valorii punctului de pensie. Valoarea punctului de pensie va fi calculată astfel încât să asigure menţinerea valorii punctului de pensie la cel puţin la 40% din salariul mediu brut pe economie. Asta înseamnă că acest minim este asigurat, iar în funcţie de mersul economiei, de resursele pe care le avem, această valoare poate creşte peste 40%. Spun asta pentru că vrem să facem un sistem al pensiilor sustenabil. Astăzi, în 2010, dacă am aplica 45% în condiţiile resurselor economice pe care le are ţara, ar trebui să luăm 3 miliarde de euro de la sănătate, educaţie, infrastructură, pentru a duce la bugetul de pensii. Ca să aplicăm ce avem, oricum luăm 1,7 miliarde de euro de la bugetul de stat în momentul de faţă. Noi am spus acum că menţinem cel puţin 40% şi, în funcţie de evoluţia economică, acest procent să poată creşte. Şi eu cred că este un lucru important pe care l-am convenit", a spus Boc.

El a precizat că nicio pensie "obişnuită" nu scade, iar pensiile speciale se recalculează, pentru a se aplica principiul contributivităţii, urmând ca "pensiile de lux" care nu au la bază principiul contributivităţii, vor scădea.

În privinţa creşterii salariului minim de la 600 lei la 705 lei, discuţiile vor continua şi în următoarea lună.

Şeful Guvernului a explicat că în cazul companiilor de stat Legea bugetului permite majorări salariale doar la nivelul unităţilor care înregistrează profit şi că autorităţile trebuie să analizeze contractele colective de muncă şi implicaţiile asupra bugetului de şomaj induse de o majorare a salariului minim de la 600 lei la 705 lei.

"Dacă am aplica mecanic creşterea salariului minim, ar însemna o creştere de 17%, pentru că grila de salarizare este legată de salariul minim. Ar însemna că şi acolo unde nu este performanţă să realizăm o asemenea creştere peste ceea ce ne permite masa salarială", a spus Boc.

Liderii confederaţiilor sindicale CNSLR-Frăţia şi CSDR s-au retras de la discuţiile de vineri cu premierul Emil Boc, nemulţumiţi de atitudinea acestuia, care "a bătut cu pumnul în masă" şi le-a spus "dacă nu vă convine, vedeţi-vă de drum", atunci când sindicaliştii au reclamat reprezentarea altor colegi la discuţii.

Liderul CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a declarat agenţiei MEDIAFAX că peste 10.000 de sindicalişti afiliaţi la confederaţie vor participa la un miting şi un marş organizate în Capitală, de 1 mai, urmând ca, timp de nouă zile, acţiunile să continue cu pichetări ale sediilor prefecturilor din ţară şi al Guvernului, planul de acţiuni fiind decis în urmă cu o zi de federaţiile membre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici