Boc: Primăria din Cluj va publica pe site achiziţiile publice directe, pentru a asigura transparenţa

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, anunţă că pe site-ul instituţiei vor fi publicate, din 1 august, toate achiziţiile publice directe făcute de municipalitate, fiind prima administraţie locală care procedează în acest mod, pentru a asigura transparenţa şi a deveni un model în domeniu.

185 afișări
Imaginea articolului Boc: Primăria din Cluj va publica pe site achiziţiile publice directe, pentru a asigura transparenţa

Emil Boc (Imagine: Theodor Pana/ Mediafax Foto)

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că a solicitat Guvernului să impună tuturor administraţiilor publice locale să posteze pe site-urile proprii toate achiziţiile publice directe.

"Guvernul a modificat procedura de achiziţie directă, astfel încât pragul pentru produse şi servicii a crescut de la 15.000 de euro la 30.000 de euro şi de la 15.000 de euro la 100.000 de euro pentru lucrări. Nu era necesar şi oportun acest proiect, legea nu prevede nici măcar trei oferte şi eu am refuzat promovarea lui. De la 1 august, la nivelul Primăriei Cluj-Napoca vom publica pe site toate achiziţiile publice directe, pentru că dorim asigurarea transparenţei totale de cheltuire a banilor publici şi vrem să devenim un model de bune practici în acest domeniu. Cer Guvernului să impună tuturor administraţiilor locale să publice pe site-urile proprii achiziţiile publice directe, la fel cum procedăm noi. Primăria Cluj-Napoca este prima din ţară care va publica pe site toate achiziţiile publice directe", a spus Boc.

Potrivit acestuia, de la 1 august, pe pagina de internet a Primăriei Cluj-Napoca va apărea o rubrică de "achiziţii publice directe", pentru firmele interesate.

"La achiziţiile publice directe de până în 30.000 de euro, se va publica anunţul de intenţie timp de trei zile, iar orice firmă interesată va depune oferta şi se va decide câştigătorul în funcţie de preţul cel mai mic. La achiziţiile de până 100.000 de euro, anunţul va sta şapte zile pe site. De asemenea, se va publica şi anunţul de atribuire, pentru ca toată lumea să ştie cine a câştigat un contract şi cu ce preţ", a explicat Emil Boc.

El a menţionat că, dacă nu se va prezenta nimeni la procedura de achiziţie publică directă, se va trece la achiziţia prin catalogul SEAP.

"Dacă nici acolo nu găsim produsul, cerem trei oferte de la firme şi o alegem pe cea mai bună", a menţionat Boc.

Pragul valoric în limita căruia instituţiile publice pot încheia contracte prin achiziţie directă, fără licitaţie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse şi servicii şi ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrări, plafoane valabile începând cu luna iulie acest an.

Majorarea substanţială a limitei valorice pentru achiziţiile directe a fost pregătită atât de fostul Guvern Boc, cât şi de actualul Executiv, dar decizia a fost de fiecare dată amânată, pe fondul criticilor publice.

De această dată, însă, ridicarea pragului a fost aprobată în Camera Deputaţilor, printr-un amendament introdus de reprezentanţi ai grupurilor parlamentare PSD, PNL şi minorităţilor naţionale la o ordonanţă aprobată de Guvern la sfârşitul anului trecut privind modificarea sistemului de achiziţii publice, şi a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu, urmând să fie aplicată începând cu luna iulie a acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici