Boc: Principiul egalităţii în faţa legii nu se regăseşte în practică, magistraţii nu combat evaziunea

Principiile constituţionale de egalitate în faţa legii nu se regăsesc în practică în sistemul judiciar românesc, iar persoanele care apelează la justiţie cred în final că autorităţile sunt incapabile să le rezolve problemele şi că trebuie să găsească alte soluţii, a afirmat, luni, premierul Emil Boc.

88 afișări
Imaginea articolului Boc: Principiul egalităţii în faţa legii nu se regăseşte în practică, magistraţii nu combat evaziunea

Boc: Principiul egalităţii în faţa legii nu se regăseşte în practică, magistraţii nu combat evaziunea (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Din nefericire, statul nu este încă modernizat pentru a răspunde la solicitările pe care oamenii le au în raport cu ceea ce au văzut că se întâmplă în alte părţi ale lumii", a spus Boc, prezent la bilanţul Ministerului Public pe anul 2009.

El a cerut magistraţilor să asigure funcţionalitatea statului de drept şi să identifice cauzele pentru care numeroase dosare tergiversează în instanţă, arătând că dacă lipsa personalului este principalul motiv, atunci Guvernul poate accepta angajări suplimentare în domeniu.

Într-un discurs asemănător celui susţinut, săptămâna trecută, la bilanţul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), şeful Guvernului a cerut magistraţilor să colaboreze mai eficient cu Ministerul Finanţelor şi Ministerul de Interne pentru combaterea evaziunii fiscale, arătând că sunt unităţi ale Parchetului care nu au încheiat niciun rechizitoriu pentru recuperarea sumelor în cazul cărora există indicii de evaziune fiscală.

"Ori nu suntem în stare să adunăm impozite şi taxe, ori avem o problemă cu aplicarea legii", a spus Boc, amintind că, în alte state, şefii de parchete sunt aleşi direct de populaţie şi supuşi unui control public inclusiv din perspectiva combaterii evaziunii fiscale.

Premierul i-a asigurat pe magistraţi că, la elaborarea legii de salarizare unitară în sectorul bugetar, Guvernul a recunoscut importanţa socială a muncii acestora, regimul "dur" de incompatibilităţi şi gradul ridicat de periculozitate al activităţii, amintind însă în acest context că mai sunt anumite condiţionalităţi legate de sistemul UE de verificare pe justiţie care trebuie eliminate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici