Boc: Subvenţiile pentru căldură vor fi eliminate doar pentru bogaţi. Vor fi sprijiniţi nevoiaşii

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că Guvernul intenţionează să taie subvenţiile doar celor care au venituri mari şi că nu e firesc ca oameni cu salarii de 100 de milioane de lei vechi să primească acelaşi sprijin din partea statului ca şi un cetăţean cu un venit de doar zece milioane lei vechi.

2426 afișări
Imaginea articolului Boc: Subvenţiile pentru căldură vor fi eliminate doar pentru bogaţi. Vor fi sprijiniţi nevoiaşii

Boc: Subvenţiile pentru căldură vor fi eliminate doar pentru bogaţi. Vor fi sprijiniţi nevoiaşii (Imagine: Vali Badoi/Mediafax Foto)

Premierul a mai susţinut, la Galaţi, că aceasta nu este o solicitare a FMI, ci o solicitare de bun simţ a românilor.

"Poziţia noastră este următoarea: cei cu venituri mari, cei bogaţi, să plătească mai mult la factura la energie termică. Cei cu venituri mai mici să fie protejaţi şi sprijiniţi de stat. Nu este firesc ca cineva cu 100 milioane de lei vechi pe lună să beneficieze cu până la 45% compensare a valorii combustibulilului la fel ca unul care are 10 milioane lei vechi pe lună. Cred că firesc este ca acela care are salariu mai mare, casă mare, să plătească mai mult, iar cei cu venit mai mic să fie sprijiniţi de stat prin formula sprijinului pe care Ministerul Muncii îl acordă celor cu venituri reduse. Asta cred că înseamnă corectitudine, pentru că, aşa cum este la pauşal, că ai bloc sau garsonieră, toţi plătesc aceeaşi valoare a gigacaloriei. Eu cred că nu e corect", a susţinut premierul Emil Boc.

Şeful Guvernului a susţinut că la un asemenea plan se lucrează acum în cadrul Executivului, astfel ca sprijinul care este acordat de stat să fie ţintit către cei care chiar au nevoie de ajutor.

"Acesta nu este o cerinţă a FMI, este o cerinţă de bun simţ a românilor şi de respectarea banului public, ca el să fie utilizat cu eficienţă. Nu se renunţă la forma de sprijin a statului, ci doar se ţinteşte mai bine, adică se orientează către cei care cu adevărat au nevoie", a declarat Emil Boc.

El a subliniat că Ministerul Muncii va acorda în continuare spirijin familiilor cu venituri reduse, sprijin care se va materializa în continuare în formă bănească pentru cei cu venituri mici şi medii.

Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu FMI să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediată, astfel că factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la finele anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii.

Subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat agenţiei MEDIAFAX că Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate.

"Există diferite subvenţii pentru încălzire. Ajutorul de încălzire pentru cei mai vulnerabili ar putea rămâne la acelaşi nivel sau ar putea chiar creşte. Există, însă, o subvenţie acordată de la nivel central, pe care Guvernul vrea să o elimine în cursul acestui an. Există, de asemenea, subvenţii pentru încălzire de la autorităţile locale, dar acestea nu au fost luate încă în considerare", a spus Franks.

Potrivit reprezentantului FMI, eliminarea subvenţiilor în acest an pentru căldură va avea efect şi asupra inflaţiei, care ar putea urca şi până la 6%, peste cea mai recentă prognoză a Băncii Naţionale a României.

"Ne aşteptăm ca inflaţia (după eliminarea subvenţiilor - n.r.) să fie undeva între 5% şi 6%. Vom face calculele când vom şti cu exactitate care sunt schimbările în ceea ce priveşte şi modificările la preţul gazelor", a mai spus Franks.

Banca Naţională a revizuit săptămâna trecută prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,6% la 5,1%, dar nu a luat în calcul şi posibilele creşteri de preţuri administrate, pe motiv că nu exista un calendar cert în această privinţă.

În prezent, de la nivel central, Guvernul acoperă până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică, iar preţul de facturare la populaţie diferă mult de la o localitate la alta, în funcţie de preţul de referinţă stabilit de către consiliul local şi subvenţia acordată de fiecare primărie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici