Boc: Suceava va ajunge să atragă un miliard de euro din fonduri UE. Autorităţile din acest judeţ sunt un model de urmat

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, la Gura Humorului, că judeţul Suceava va ajunge în curând să atragă un miliard de euro din fonduri europene, arătând că autorităţile din acest judeţ sunt un model ce trebuie urmat pentru atragerea finanţării europene.

44 afișări
Imaginea articolului Boc: Suceava va ajunge să atragă un miliard de euro din fonduri UE. Autorităţile din acest judeţ sunt un model de urmat

Boc: Suceava va ajunge să atragă un miliard de euro din fonduri UE. Autorităţile din acest judeţ sunt un model de urmat (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Boc, care a participat la Gura Humorului la semnarea a două proiecte cu finanţare pe POR, a declarat că marea provocare şi marea problemă actuală o reprezintă implementarea contractelor semnate pentru proiecte cu finanţare europeană.

"Domnul Flutur se îndreaptă direct şi sigur spre miliardul de euro atras din fonduri europene în judeţ, ceea ce dovedeşte că aici sunt autorităţi responsabile", a spus Boc.

El a arătat că în perioada următoare principala provocare este implementarea proiectelor cu finanţare europeană precizând că din cele 12 miliarde de euro contractate s-au făcut plăţi efective de 2,3 miliarde de euro, cea mai mare parte fiind reprezentată de prefinanţări.

Premierul a menţionat că este necesară şi implicarea puternică a autorităţilor locale, exemplificând cu proiectul depozitului ecologic de deşeuri din judeţul Suceava unde lucrările au fost începute înainte de obţinerea finanţării, iar acum se fac decontări.

"Din păcate, această practică este singulară în România", a spus premierul.

El a mai arătat că România are o şansă în plus să-şi accelereze creşterea economică prin absorbţia de fonduri europene. Totodată, premierul a spus că săptămâna viitoare Guvernul va modifica legea parteneriatului public privat astfel încât să fie compatibilizată cu cerinţele europene, urmând ca apoi să lanseze lista naţională de proiecte în parteneriat public-privat privind investiţii în autostrăzi, mediu, hidrocentrale, spitale şi alte lucrări pentru care nu are resurse din bugetul naţional sau din fonduri ale UE.

"România poate să devină un model de redresare economică pentru Europa centrală şi de est", a spus Boc arătând că prin investiţii din fonduri europene, naţionale şi din parteneriatul public privat vor fi atinse ţintele de creştere economică de 1-1,5 la sută în 2011 şi de 4-4,5 la sută în 2012.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a spus, la rândul său, că pe POR au fost atraşi anul trecut trei miliarde de euro din cei 4,3 miliarde de euro alocaţi, urmând ca în perioada următoare să se concentreze pe cheltuirea efectivă a fondurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici