Boc transmite agenţiilor "să-şi ia adio" de la iahturi şi maşini de lux cumpărate din bani publici

Guvernul a decis să reorganizeze agenţiile după ce a constatat că numărul de angajaţi a crescut nejustificat, iar veniturile proprii sunt utilizate pentru iahturi, sedii şi acordări de prime, economiile rezultate din restructurare fiind estimate la 220 milioane lei anual, a afirmat premierul Boc

15 afișări
Imaginea articolului Boc transmite agenţiilor "să-şi ia adio" de la iahturi şi maşini de lux cumpărate din bani publici

Boc transmite agenţiilor "să-şi ia adio" de la iahturi şi maşini de lux cumpărate din bani publici (Imagine:Octav Ganea/Mediafax Foto)

El a arătat, în plenul Parlamentului, că agenţiile guvernamentale au devenit, de-a lungul ultimilor ani, un "sistem de rentă" pentru clientela politică şi şi-au pierdut pe parcursul anilor raţiunea de a exista.

Conform datelor prezentate de premier, numărul angajaţilor din administraţia centrală a crescut de la 159.000 persoane, în 2004, la 218.000 salariaţi, în 2008, într-o structură în care numărul experţilor este de 40-60% din totalul personalului, restul de angajaţi reprezentând suportul tehnico-administrativ.

Şeful Guvernului a mai reclamat faptul că nu există un mecanism de control al taxelor şi tarifelor percepute de către autorităţile şi agenţiile guvernamentale, iar banii colectaţi din această sursă, reprezentând veniturile proprii ale acestor instituţii, au fost utilizaţi pentru achiziţionări de sedii şi mobilier, precum şi pentru acordarea de prime şi sporuri care "depăşesc cu mult limita bunului simţ".

El a arătat că este necesar să fie oprit această risipă, prin proiectul de lege pentru reorganizarea agenţiilor, promovat de Guvern prin angajarea răspunderii.

"Adio iahturi, adio maşini de lux. Este necesar să punem capăt acestui dezmăţ pe bani publici", a spus Boc.

Guvernul a schimbat regimul de finanţare al mai multor structuri, precum Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Inspectoratul de Construcţii, Agenţia de Investiţii, Registrul Comerţului, obligându-le să cedeze bugetului de stat banii din taxe, păstraţi în prezent de aceste instituţii, au declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici