Bogdan Licu îi cere Anei Birchall sprijin pentru a modifica legislaţia privind furtul calificat: Se înregistrează o scădere continuă a numărului inculpaţilor trimişi în judecată

Procurorul general Bogdan Licu a cerut Anei Birchall sprijin pentru a modifica legislaţia astfel încât fapta de furt calificat să fie combătută mai eficient, PICCJ subliniind că solicitarea vine în urma unei analize care arată că posibilitatea împăcării dintre părţi nu reduce infracţionalitatea.

528 afișări
Imaginea articolului Bogdan Licu îi cere Anei Birchall sprijin pentru a modifica legislaţia privind furtul calificat: Se înregistrează o scădere continuă a numărului inculpaţilor trimişi în judecată

Bogdan Licu îi cere Anei Birchall sprijin pentru a modifica legislaţia privind furtul calificat

În cursul zilei de luni, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) Bogdan Licu a solicitat ministrului Justiţiei, Ana Birchall, sprijin în iniţierea adoptării unei modificări legislative care să permită o combatere mai eficientă a criminalităţii în materia furtului calificat.

„Solicitarea procurorului general al P.Î.C.C.J. este întemeiată pe analiza şi verificările pe care le-a dispus anterior şi care au dus la concluzia că este necesară eliminarea posibilităţii împăcării pentru infracţiunea prevăzută de art. 229 alin. (1) şi alin. (2) lit. b) şi c) Cod penal, având în vedere că măsura nu a condus la reducerea infracţionalităţii în perioada de referinţă 2013-2019 în care a fost în vigoare textul alin. (2) al art. 231”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Parchetul General.

Potrivit datelor statistice privind infracţiunea de furt calificat, numai în perioada sem. I 2019, la nivelul Ministerului Public s-au adoptat soluţii de clasare într-un număr de 3.932 cauze prin împăcarea părţilor, iar în alte 604 cauze prin retragerea plângerii prealabile, acestea depăşind cu mult numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru această infracţiune în semestrul I al anului 2019, respectiv 2.871.

„Astfel, se observă că se înregistrează o tendinţă de scădere continuă a numărului inculpaţilor trimişi în judecată, mai mică însă decât a procentului de creştere a numărului soluţiilor de clasare prin împăcarea părţilor şi retragerea plângerii prealabile. Prin urmare, criminalitatea în materie nu a scăzut, însă s-a redus fermitatea reacţiei sistemului judiciar faţă de acest fenomen”, punctează sursa citată.

Pe de altă parte, procurorii de la PICCJ subliniază că modalităţile de furt calificat pentru care legiuitorul a prevăzut că împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală sunt foarte grave şi „relevă un grad ridicat de pericol social al infractorului (într-un mijloc de transport în comun; în timpul nopţii; de o persoană mascată, deghizată sau travestită; prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase; prin scoaterea din funcţie a sistemului de alarmă ori de supraveghere, prin violare de domiciliu sau sediu profesional; de o persoană având asupra sa o armă), nejustificând o asemenea posibilitate”.

Astfel, arată Parchetul, că un inculpat va fi încurajat să comită infracţiunea deoarece nu va fi pedepsit întrucât există impăcarea şi riscul de a suporta o sancţiune este mult redus.

„Printr-o astfel de măsură se încurajează comiterea faptelor de furt prin modalităţile descrise anterior cu consecinţe negative în ceea ce priveşte siguranţa persoanelor. Trebuie avut în vedere că în momentul în care autorul este surprins de partea vătămată în timpul comiterii faptei, pentru asigurarea scăpării acesta poate folosi violenţă, fapt de natură a conduce în final la rănirea victimei infracţiunii de furt sau chiar a uciderii acesteia, putând, constitui, astfel, germenii marii infracţionalităţi (tâlhărie, omor)”, se mai arată în sursa citată.

Totodată, procurorii mai atrag atenţia că retragerea plângerii sau împăcarea părţilor nu reprezintă voinţa păgubiţilor, ci este urmarea presiunilor autorului faptei, familiei acestuia sau persoanelor din anturajul lui.

„În astfel de situaţie, organele statului sunt în imposibilitatea de a combate astfel de manifestări, în special în cazul în care acestea nu îmbracă forma unor ameninţări sau violenţe directe, fiind doar intimidări, de natură a convinge persoana vătămată”, mai transmite Parchetul General.

Taguri:
piccj,
birchall,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici