Bolnavii cronic cer lămuri CNAS privind schimbările legate de plata tratamentelor

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România solicită Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să publice pe site-ul său listele de medicamente care vor fi afectate de măsura schimbării metodei de calcul a preţului de referinţă pe listele C1 şi C3.

21 afișări
Imaginea articolului Bolnavii cronic cer lămuri CNAS privind schimbările legate de plata tratamentelor

Bolnavii cronic cer lămuri CNAS privind schimbările legate de plata tratamentelor (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

"Schimbările anunţate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru data de 1 septembrie provoacă panică în rândul pacienţilor cronici", arată, joi, organizaţia, într-un comunicat.

În 7 august, CNAS a publicat pe site-ul propriu un proiect de ordin prin care propune modificarea şi completarea Ordinului 615/30.06.2010 prin care s-a schimbat metoda de calcul a preţului de referinţă pentru medicamentele cu şi fără contribuţie personală prescrise în tratamentul ambulatoriu.

"Conform noului proiect, de la 1 septembrie pacienţii cronici vor fi obligaţi sa plătească pentru tratamentul lor, cel puţin aşa se înţelege de pe site. CNAS ţine secrete însă listele cu medicamente care vor fi afectate de noua masură, publicând pe site nişte liste goale", reclamă COPAC.

Organizaţia susţine că o asemenea măsură poate afecta grav milioane de pacienţi cronici.

În aceste condiţii, solicită CNAS să organizeze o dezbatere publică în următoarele două săptămâni la sediul său, în care să fie consultate toate părţile implicate şi precizează că aşteaptă un răspuns la această cerere în termen de şapte zile.

În lipsa unui răspuns, COPAC precizează că va organiza personal o astfel de dezbatere.

"Pacienţii cronici care vor fi afectaţi de această măsură au intrat în panică, se tem că vor rămâne fără tratament", a declarat Cezar Irimia, preşedintele COPAC, citat în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici