Bonele filipineze, din ce în ce mai căutate în România

Cererea de bone filipineze a crescut cu 40 la sută pe piaţa din România, în primul semestru al anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, firmele de recrutare din domeniu estimând că solicitările vor continua să crească şi în anul următor.

749 afișări
Imaginea articolului Bonele filipineze, din ce în ce mai căutate în România

Bonele filipineze, din ce în ce mai căutate în România (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Infuzia de personal filipinez pentru asistenţa casnică a început în România în urmǎ cu trei - patru ani, când persoanele cu venituri peste medie sau mari au început sǎ apeleze la această soluţie din cauza ofertei locale reduse de persoane calificate în domeniu, se arată într-un comunicat remis, miercuri, MEDIAFAX.

"Comparativ cu 2009, cererea de personal casnic filipinez a crescut în acest an pe toate ariile de competenţă (bone, menaj, îngrijire vârstnici, grǎdinari etc.), însă cifrele aratǎ că cele mai solicitate rămân bonele şi menajerele casnice, acestea reprezentând peste 80 la sută din totalul angajărilor de anul acesta", susţine Tiana Perfect, managing partner al companiei Perfect Connections Associates.

Specialiştii consideră că în 2010 piaţa de bone filipineze a "explodat", dovadǎ fiind numărul mare de cereri în curs de soluţionare, înregistrate în primul semestru.

O bonă filipineză este remunerată lunar cu sume cuprinse între 300 şi 500 de euro, în funcţie de sarcinile solicitate şi de calificǎrile fiecǎrei persoane.

Procesul de selecţie şi plasare a unei bone din Filipine durează între trei şi şase luni, în funcţie de timpul necesar de la caz la caz pentru obţinerea actelor şi avizelor necesare unei persoane ca sǎ aplice pentru un loc de muncǎ în România iar contractele de muncǎ se încheie pe o perioadǎ de minimum doi ani.

"În privinţa costurilor, acestea implică pentru pǎrinţii angajatori o taxă iniţială în valoare de circa 3.500 de euro pentru un serviciu complet, care include toate etapele necesare din momentul în care pǎrinţii încep sǎ caute o persoanǎ potrivitǎ şi pânǎ la obţinerea permisului de muncǎ şi efectuarea altor demersuri la sosirea personalului filipinez în România. Ulterior, pǎrinţii angajatori plǎtesc bonei un salariu lunar cuprins între 300 şi 500 de Euro, în funcţie de sarcinile solicitate şi de calificǎrile fiecǎrei persoane", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, toate candidatele la posturile de bonă sunt selecţionate după criterii foarte riguroase, procesul de selecţie incluzând întotdeauna interviuri de recrutare efectuate în Filipine.

"Familiile de români sunt foarte exigente, la fel şi noi ca firmǎ în domeniu, aşa încât doar circa 20 la sută dintre persoanele care aplicǎ pentru un job ajung sǎ fie selecţionate, acesta fiind unul dintre motivele pentru care întreg procesul dureazǎ atât de mult", se mai arată în comunicat.

După selecţie, la sosirea în ţară, bonele trec printr-o perioadă de training, de aproximativ zece zile, care include descrierea obiceiurilor româneşti, explicarea diferenţelor culturale, a specificului educaţional, astfel încât adaptarea la noul mediu de lucru şi de viaţǎ sǎ le fie cât mai uşoarǎ.

De asemenea, le sunt refǎcute analizele obligatorii pentru angajare.

Pentru anul în curs, compania estimează că cererea de personal casnic filipinez îşi va menţine ritmul de creştere, urmând ca, în 2011, piaţa sǎ cunoascǎ un nou salt semnificativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici