BOR: Folosirea linguriţei la împărtăşire nu a fost sursă de contaminare

BOR precizează, după ordinul legat de măsurile sanitare la slujbe, că folosirea linguriţei la împărtăşire „nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox”.

2408 afișări
Imaginea articolului BOR: Folosirea linguriţei la împărtăşire nu a fost sursă de contaminare

BOR: Folosirea linguriţei la împărtăşire nu a fost sursă de contaminare

Ordinul Ministerul Sănătăţii şi Ministerului Afacerilor Interne referitor la măsurile sanitare specifice pentru desfăşurarea activităţii relgioase în contextul pandemiei este adresat în mod egal tuturor cultelor religioase din România, arată BOR într-un comunicat.

„Textul referitor la folosirea obiectelor de cult cu care credincioşii din varii religii intră în contact în cadrul ritualurilor este unul general, realist gândit în cheia firească a neutralităţii religioase care defineşte relaţia democratică a Statului român cu toate cultele din România”, transmite sursa citată.

În ordin se menţionează că obiectele de cult care intră în contact cu credincioşii se vor dezinfecta după fiecare utilizare şi, de asemenea, se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafeţele frecvent atinse.

„Respectivele obiecte de cult menţionate la punctul 1. sunt acelea pe care unii credincioşi le ating în semn de veneraţie faţă de Dumnezeu, faţă de persoanele sfinte pe care acestea le reprezintă (sfintele icoane, sfânta Cruce, Sfânta Evanghelie etc), sau faţă de prezenţa sacrului în obiecte semnificante religios în spaţiul credinţei oamenilor din toate cultele şi religiile. În cazul Bisericii Ortodoxe, aceasta a transmis public <Îndrumările> sale bisericeşti pentru starea de alertă în data de 14 mai. Aceste îndrumări amănunţite rămân perfect valabile şi în contextul recent publicatului Ordin, precum şi în deplină consonanţă cu măsurile sanitare specificate de acesta. Concret, obiectele de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă) se curăţă (!) înainte de folosire şi după folosirea acestora”, menţionează BOR.

În practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguriţei comune, la împărtăşirea euharistică, „nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox”, adaugă BOR, precizând că două instanţe din Constanţa şi Cluj au confirmat că nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care „să fi fost legate de oficierea slujbelor religioase”, că „împărtăşirea mai multor persoane cu aceeaşi linguriţă nu a condus la îmbolnăvirea vreunei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2” şi că nici au existat suspiciuni de infectare în rândul preoţilor din cadrul celor două Arhiepiscopii vizate de această cercetare.

Cu toate acestea, Patriarhia Română a comunicat recent decizia Sfântului Sinod, aceea ca „împărtăşirea comună” din timpul Sfintei Liturghii să se amâne o foarte scurtă perioadă de timp pentru consultarea cu celelalte Biserici Ortodoxe pe tema modalităţii împărtăşirii credincioşilor în contextul unei pandemii, împărtăşire care s-a făcut şi se va face totdeauna „dintr-o singură pâine” şi „dintr-un singur pahar al binecuvântării”.

„Aşadar, modalitatea de împărtăşire cu tot ce presupune ea va fi decisă exclusiv de Biserică în spiritul comuniunii şi discernământului duhovnicesc. În acelaşi timp există permanent posibilitatea <împărtăşirii individuale> a tuturor credincioşilor după Sfânta Liturghie sau în orice altă zi decisă de preotul duhovnic”, se mai arată în acelaşi comunicat.

Conform acestuia, îndrumările sanitare comunicate şi respectate de Biserică în legătură cu folosirea spaţiului ei liturgic sunt următoarele:

- La intrare şi ieşire să nu fie necesară atingerea/prinderea mânerului. Acolo unde este posibil, uşa de intrare trebuie să fie diferită de cea de ieşire, pentru a se evita intersectarea credincioşilor.

- La intervale de patru ore, potrivit dispoziţiilor autorităţilor, lăcaşul de cult urmează a fi bine aerisit.

- La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluţii de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.

- În perioada de pandemie, se va evita atingerea sau sărutarea sfintelor icoane şi a sfintelor moaşte, precum şi a mâinii slujitorilor Sfântului Altar. Evlavia pentru sfintele icoane şi pentru sfintele moaşte se poate arăta printr-o închinăciune, însoţită de semnul Sfintei Cruci, iar respectul pentru ierarh şi preot printr-un gest de înclinare a capului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici