BOR: Sindicatele clerului sunt o abatere de la Statutul Bisericii

Iniţiativele unor preoţi din diferite zone ale ţării de a înfiinţa sindicate ale clerului sunt o abatere de la Statutul de organizare al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a precizat Sinodul Permanent al BOR, care a avut, vineri, şedinţă, la Mănăstirea Neamţ, condusă de Patriarhul Daniel.

28 afișări
Imaginea articolului BOR: Sindicatele clerului sunt o abatere de la Statutul Bisericii

Şedinţa Sinodului Permanent al BOR, vineri, la Mănăstirea Neamţ (Imagine: Mediafax Foto)

Sindicatele preoţilor sunt necanonice, nestatutare şi nelegale, a precizat Sinodul Permanent, potrivit unui comunicat de sâmbătă al Patriarhiei Române.

Statutul BOR prevede că problemele şi doleanţele preoţilor sunt discutate în conferinţele preoţeşti administrative lunare, cercurile pastorale, conferinţele preoţeşti pastoral-misionare semestriale sau, direct, în Permanenţele Consiliilor eparhiale.

"Ca urmare, preoţii care au tendinţe de constituire sindicală sunt chemaţi să intre în duhul vieţii bisericeşti şi în disciplina canonică şi statutară a Bisericii Ortodoxe Române", se arată în comunicat.

Patriarhia anunţa şi într-un comunicat din luna mai că statutul de preot este incompatibil cu cel de sindicalist.

"Preotul nu este angajatul laic al unei societăţi comerciale, ci este învestit de ierarhul său cu responsabilitatea unei misiuni sfinte care are ca scop mântuirea şi slujirea comunităţii de credincioşi pe care o păstoreşte. El nu poate face grevă, lăsând copiii nebotezaţi, mirii necununaţi, bolnavii nespovediţi, morţii neîngropaţi şi credincioşii neîmpărtăşiţi pentru că are salariul prea mic'', preciza Patriarhia Română.

În şedinţa de vineri s-a luat în discuţie şi cazul Mitropolitului Banatului, ÎPS Nicolae, care s-a împărtăşit la o slujbă greco-catolică (în 25 mai, la Timişoara - n.r.).

"Sinodul Permanent a luat act de cele relatate, cu regret, de către IPS Mitropolit Nicolae şi, neavând competenţă decizională, a hotărât ca problema să fie înscrisă pe ordinea de zi a proximei şedinţe a Sfântului Sinod (8-9 iulie - n.r.), spre dezbatere şi decizie", se arată în comunicatul de sâmbătă.

Biserica Ortodoxă Rusă, printr-o scrisoare trimisă de şeful departamentului pentru relaţii externe, mitropolitul Kirill, omologului său român, PF Ciprian, a solicitat o poziţie Bisericii Ortodoxe Române în acest caz, scria, vineri, agenţia Interfax, informaţie confirmată şi de Patriarhia Română.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici