Borbely a trimis Corpul de control al MMP la Apele Române pentru a verifica acuzaţiile lui Iliescu cu privire la banii alocaţi pentru diguri

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat marţi agenţiei MEDIAFAX că a dispus membrilor Corpului de control al Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP) să meargă într-un control la Administraţia Naţională "Apele Române", pentru a verifica susţinerile secretarului de stat Valentin IIiescu.

69 afișări
Imaginea articolului Borbely a trimis Corpul de control al MMP la Apele Române pentru a verifica acuzaţiile lui Iliescu cu privire la banii alocaţi pentru diguri

Borbely a trimis Corpul de control al MMP la Apele Române pentru a verifica acuzaţiile lui Iliescu cu privire la banii alocaţi pentru diguri (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Am trimis deja Corpul de control al Ministerului la Administraţia Naţională «Apele Române» (ANAR), pentru a verifica acuzaţiile făcute recent de domnul secretar de stat Iliescu. Sperăm ca în câteva săptămâni să avem un raport complet şi atunci vom şti cu exactitate ce s-a întâmplat acolo. Până atunci permiteţi-mi să nu mă pronunţ în legătură cu aceste chestiuni", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Acesta a mai declarat că inspecţia Curţii de Conturi la ANAR este încă în derulare, raportul urmând să fie redactat "în următoarele două săptămâni".

Valentin Iliescu: Banii pentru diguri s-au furat ca în codru

Secretarul de stat pentru Relaţia cu Parlamentul, Valentin IIiescu, a declarat, duminică, la Râmnicu Vâlcea, că va încerca să facă public un raport "devastator" al Curţii de Conturi care arată că banii pentru diguri alocaţi după inundaţiile din 2008 "s-au furat ca în codru".

"Nu înţeleg de ce Curtea de Conturi ţine sub fund acest document legat de modul în care au fost cheltuiţi, în 2008, banii pentru asemenea intervenţii, ca urmare a inundaţiilor din acel an, ca urmare a deciziilor luate ulterior, de construirea unor diguri care să protejeze localităţile şi populaţia. Este un raport devastator care evidenţiază, negru pe alb, cu subiect şi predicat, că s-a furat ca în codru şi că s-au alocat bani pentru localităţi în care nu trece niciun râu. Am intrat în posesia acelui raport, iar săptămâna viitoare voi încerca să îl prezint şi public, pentru că el evidenţiază şi o situaţie globală despre care multă lume a uitat sau nu mai vrea să îşi aducă aminte, dar care nu poate fi trecută cu vederea, dar şi ca, atunci când România nu mai avea resurse, s-au cheltuit foarte mulţi bani", a spus Valentin Iliescu.

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat luni că secretarul de stat Valentin Iliescu trebuie să vină cu "clarificări" în legătură cu afirmaţia acestuia că ar exista un raport al Curţii de Conturi în care s-ar arăta că banii pentru diguri s-au furat ca în condru după inundaţiile din 2008.

Raportul Curţii de Conturi prezintă nereguli

Raportul Curţii de Conturi privind inundaţiile din 2008 invocat de secretarul de stat pentru Relaţia cu Parlamentul, Valentin IIiescu, prezintă nereguli în ceea ce priveşte derularea negocierilor cu firmele de construcţii şi valoarea raportată a pagubelor şi indică posibilitatea încălcării legii.

Documentul este intitulat "notă de documentare privind utilizarea fondurilor băneşti primite de Administraţia Naţională Apele Române din Fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe 2008 şi din Fondul pentru Mediu aferent anului 2008 pentru finanţarea lucrărilor de înlăturare a efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţiile din perioada 22 iulie-5 august 2008" şi relevă că acţiunea de control a fost efectuată în perioada 11 martie-9 aprilie 2010.

În document se arată totodată că, la propunerea Administraţiei Naţionale Apele Române, bazată pe solicitările formulate de direcţiile de ape zonale, conducerea Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile a "nominalizat" agenţii economici proiectanţi şi executanţi ai lucrărilor necesare înlăturării efectelor inundaţiilor. Până la elaborarea proiectelor de lucrări şi a documentaţiilor tehnico-economice aferente lucrărilor de investiţii au fost organizate negocieri între specialişti ai Administraţiei Naţionale Apele Române şi ai direcţiilor de ape zonale cu reprezentaţi ai firmelor de proiectare şi construcţii-montaj desemnate privind valoarea studiilor de proiectare şi preţurile unitare ale lucrărilor.

Nota include o serie de constatări care "pot releva posibilitatea" ca unele dintre activităţi să se fi desfăşurat cu nerespectarea în totalitate a prevederilor legale, şi anume că în unele cazuri nu concordă datele înscrise în procesele-verbale de calamitate întocmite imediat după producerea inundaţiilor de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din primării privind lucrările hidrotehnice efectuate, referitoare la cantitatea şi la valoarea pagubelor produse, cu datele centralizate la Direcţia de Investiţii din Administraţia Naţională Apele Române şi care au fost transmise ulterior la minister (acestea fiind mai mari decât cele stabilite iniţial), "fapt care pune sub semnul întrebării justeţea şi corectitudinea cantităţilor şi sumelor respective".

Ca exemplu în acest sens este invocat şi proiectul de "consolidare de mal râu Tisa la Săpânţa (judeţul Maramureş)", pentru care în procesul-verbal de calamitate a fost înscrisă de către comisia de constatare existenţa unei breşe extinsă pe o lungime de aproximativ 380 metri cu lucrări estimate de 510.000 lei, iar în situaţia transmisă de Administraţia Naţională Apele Române la minister acelaşi obiectiv figurează cu o lungime de 1.200 metri şi o valoare estimată de 11,8 milioane lei.

Un alt exemplu invocat în document este proiectul de "supraînălţare dig mal stânga râu Jijia amonte confluenţă cu râul Prut (judeţul Iaşi"), pentru care iniţial a fost alocată suma de 880.000 lei în vederea realizării lucrării "reprofilare şi supraînălţare dig" pe o lungime de 1,470 kilometri, iar ulterior s-au solicitat fonduri de 17,6 milioane lei pentru realizarea aceleiaşi lucrări, dar pe o lungime de 38,100 kilometri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici