Borbely anunţă un "film cutremurător" despre conflictul din martie '90 de la Târgu Mureş

Vicepreşedintele executiv al UDMR, Borbely Laszlo, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, realizarea unui "film cutremurător" despre conflictul interetnic din martie '90 de la Târgu Mureş, care va fi proiectat la 20 de ani de la acel eveniment.

16 afișări
Imaginea articolului Borbely anunţă un "film cutremurător" despre conflictul din martie '90 de la Târgu Mureş

Vicepreşedintele executiv al UDMR, Borbely Laszlo (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Borbely a spus că el se numără printre cei care au suferit din cauza evenimentelor, ca de altfel toţi locuitorii din Târgu Mureş, şi crede că are o responsabilitate morală în sensul de a preveni repetarea unor astfel de evenimente, dar şi uitarea.

El a precizat că pentru generaţiile tinere, care probabil nu îşi mai aduc aminte ce s-a întâmplat, s-a angajat în urmă cu doi ani să adune documente şi are deja scanate la Fundaţia Bernady Gyorgy, pe care o patronează, peste 1.500 de pagini, pe care le poate studia orice istoric sau orice persoană interesată de acele evenimente.

"Şi m-am angajat cu domnul Mihalcsa Gyula să facem un film despre aceste evenimente, filmul este gata. Nu trebuie să vă speriaţi, filmul durează 12 ore. E un film cutremurător, cel puţin pentru mine, un film care trebuie văzut, poate ar trebui văzut nu numai de târgumureşeni, ci şi de alţii, ca să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat atunci. Acest film îl vom prezenta chiar cu ocazia a 20 de ani de la evenimente, în 19 martie, la Institutul de Teatru, la ora 17.00", a spus Borbely.

Acesta a precizat că, întrucât filmul are 12 ore, vizionarea lui va avea loc în 19 martie, în 20 martie, de la ora 17.00, respectiv în 21 martie de la ora 10.00.

Potrivit sursei citate, vizionarea va fi urmată de o discuţie despre evenimentele din Târgu Mureş.

În evenimentele din 19-20 martie 1990 de la Târgu Mureş s-au înregistrat şase morţi şi circa trei sute de răniţi, atât români, cât şi maghiari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici