Botiş: E posibil să fie directori în ministere cărora să le scadă salariul după Legea salarizării

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, susţine că este posibil ca după aplicarea Legii salarizării unice să existe 10-15 directori în ministere cărora să le scadă salariile, dar nu va fi cazul celorlalţi bugetari din sănătate, învăţământ sau cultură, cărora le vor creşte lefurile.

24 afișări
Imaginea articolului Botiş: E posibil să fie directori în ministere cărora să le scadă salariul după Legea salarizării

Botiş: E posibil să fie directori în ministere cărora să le scadă salariul după Legea salarizării (Imagine: Victor Cipuliga/Mediafax Foto)

"Este posibil ca, în unele ministere, să existe 10-15 cazuri de directori sau de înalţi funcţionari care pot fi în această situaţie (să le scadă salariile - n.r.). Nu aş putea spune acum acest lucru până nu am o formă definitivă a legii, dar nu va fi cazul în niciun caz de sănătate, învăţământ, cultură unde vor fi creşteri consistente cred eu şi va fi primul pas spre ceea ce ne-am propus să avem un sistem de salarizare extrem de echilibrat şi în relaţie directă cu economia", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, Ioan Botiş, care a răspuns astfel unei întrebări.

Rugat să detalieze, Botiş a spus că nu poate face acest lucru fiindcă este doar o speculaţie a sa.

"Este o speculaţie a mea. Nu am luat fiecare post. Am spus că se poate întâmpla ipotetic acest lucru", a afirmat Botiş.

Ministrul a adăugat că salariile vor creşte însă doar atât cât va permite economia.

"Salariile vor creşte atât cât poate economia, cât produce. Trebuie să existe o relaţionare corectă între cel care lucrează la stat şi cel care lucrează în mediul privat", a adăugat Botiş.

Întrebat când va fi simţită prima creştere salarială, Botiş a declarat că în februarie 2011.

"La primul salariu din 2011, adică în februarie 2011, bugetarii vor simţi creşterea salarială. Eu nu ştiu să spun dacă este sau nu consistentă. După părerea mea, pentru România de astăzi, este o creştere consistentă. Nu pot să spun acum dacă creşterea va putea atinge nivelul dinainte de diminuare, dar va fi o tendinţă pozitivă, o creştere constantă în fiecare an", a precizat Botiş.

El a mai spus că nu vor exista scăderi de salarii în următorii ani.

"Nu vom mai avea căderi, în următorii ani, nu ştiu în ce măsură, dar în fiecare an vom avea o creştere pe aceste salarii. Dacă va fi stagnare economică, probabil că vom rămâne pe acelaşi palier, dar trebuie să ţinem cont că şi cei din economia reală nu vor avea creşteri salariale. Nimeni nu va pierde la salariu, reîncadrarea se face prin nişte clase şi grade. Sunt şapte familii ocupaţionale, sunt nouă grade pentru executiv şi două grade pentru demnitari. Se face o corespondenţă astfel încât, în timp, să se regăsească la acelaşi minister, de exemplu, pe anumite trepte şi un plafon maxim până la care poate urca", a spus el.

Botiş a adăugat că ministerul său a creat o viziune pe următorii ani prin legea cadru.

"Noi, prin Legea cadru a salarizării unitare, am propus ca obiectiv general creşterea salariilor în zona bugetară cu 43 la sută în următorii patru ani. În fiecare an, vom crea câte un pas venind cu o lege de aplicare, astfel că începând cu 1 ianuarie 2011, în fiecare an vom crea câte o lege pentru a duce funcţiile la acelaşi nivel de salarizare la aceeaşi muncă. Ideea de la care s-a pornit a fost să conectăm economia reală cu zona bugetară. Atunci când legea se va pune în aplicare să avem o echivalenţă între cei care lucrează la stat şi cei care lucrează în mediul privat, să nu apară discrepanţe mari atât în interior, cât şi în raport cu economia. În interior mă refer la acel raport de la 1-30 care a fost comprimat la 1-15. Începând cu 1 ianuarie 2011, se aplică legea cadru", a adăugat ministrul Muncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici