Botiş: Proiectul de modificare a Codului muncii este elaborat de investitorii din ţară

Proiectul de modificare a Codului muncii trimis de Ministerul Muncii sindicatelor şi patronatelor reprezintă primele propuneri transmise de investitorii din ţară, fiind consultaţi şi profesori universitari asupra unor articole, a declarat, luni ministrul Ioan Botiş.

70 afișări
Imaginea articolului Botiş: Proiectul de modificare a Codului muncii este elaborat de investitorii din ţară

Botiş: Proiectul de modificare a Codului muncii este elaborat de investitorii din ţară (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Potrivit lui Botiş, în perioada următoare va fi constituită o echipă de experţi din partea sindicatelor, patronatelor şi Ministerului Muncii, care să lucreze la acest proiect de modificare a Codului muncii.

"Am propus o oportunitate legată de modificarea Codului muncii, vineri vom forma o echipă tehnică pentru a lucra la modificări pe această temă. Am convenit asupra unor modificări pe Codul muncii în raport cu directivele europene şi cu flexibilizarea pieţei muncii", a spus ministrul Ioan Botiş.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, luni, că, printr-o modificare adusă Codului muncii, Guvernul vrea extinderea de la doi la trei ani a contractelor pe perioadă determinată şi prelungirea acestora de câte ori doresc părţile.

Costin a spus că sindicatele nu sunt de acord cu această modificare şi cu altele prevăzute în noul proiect de Cod al muncii, care vizează diminuarea rolului contractelor colective la nivel naţional şi de ramură.

În actualul Cod al muncii, perioada maximă pentru contracte determinate este de doi ani, apoi cele două părţi, angajatul şi angajatorul, întrerup orice colaborare sau transformă contractul colectiv pe perioadă nedeterminată.

"Suntem total împotriva măsurilor care fragilizează condiţiile de muncă, sărăcesc sau gonesc populaţia în străinătate", a spus Costin.

Potrivit proiectului de modificare a Codului Muncii, obţinut de MEDIAFAX, perioada pentru care poate fi încheiat un contract individual de muncă pe durată determinată va creşte de la cel mult doi ani la trei ani, iar un astfel de contract va putea fi prelungit şi după expirarea termenului, "pentru perioada realizării unui proiect, program sau lucrări".

Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână, se mai arată în proiect. Actualul Cod al Muncii stabileşte o perioadă de referinţă de trei luni luată în calcul pentru depăşirea duratei maxime a timpului de muncă.

Documentul mai prevede că munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia, nu în 30 de zile, cum stabileşte legislaţia în vigoare.

Perioada de probă în care sunt verificate aptitudinile salariatului va fi extinsă, iar contractul de muncă poate înceta fără preaviz pe durata sau la sfârşitul acestei perioade, angajatorul având dreptul să încadreze succesiv mai mult de trei persoane pentru acelaşi post în intervalul de probă, se mai arată în proiectul obţinut de MEDIAFAX.

Termenul de preaviz impus angajatului care demisionează va fi extins de la maximum 15 zile la cel puţin 20 zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, şi de la 30 la 45 zile pentru salariaţii cu funcţii de conducere.

Proiectul de act normativ prevede că în cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt, faţă de 15 zile prevăzute în legislaţia actuală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici