Botiş: Resping orice speculaţie legată de ziua de lucru de 12 ore

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, miercuri, că infirmă "orice speculaţie" care se face legat de modificarea Codului Muncii, el răspunzând astfel la o întrebare privind vehicularea ideii ca ziua de lucru să ajungă la 12 ore.

42 afișări
Imaginea articolului Botiş: Resping orice speculaţie legată de ziua de lucru de 12 ore

Botiş: Resping orice speculaţie legată de ziua de lucru de 12 ore (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Ministrul Muncii a spus, la Parlament, înaintea şedinţei cu parlamentarii coaliţiei, că săptămâna viitoare va avea o întâlnire cu sindicatele şi patronatele, prilej cu care vor fi deschise discuţiile privind oportunitatea modificării Codului Muncii.

"Aş vrea să infirm orice speculaţie care se face pe Codul Muncii. Deocamdată nu există o propunere a Ministerului Muncii legată de modificările pe Codul Muncii. Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu sindicatele şi patronatele şi vom deschide discuţiile pe oportunitatea modificării Codului Muncii", a spus Botiş.

Ministrul Muncii declara, în 8 octombrie, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că a promis sindicatelor şi patronatelor că orice abordare pe Codul Muncii va fi doar în parteneriat.

"În consecinţă, ar fi prematur să mă pronunţ asupra unor prevederi ale Codului Muncii. Pot să vă spun doar că am convenit să modificăm legislaţia muncii în coordonare cu cerinţele OIM şi a legislaţiei europene", spunea atunci Botiş.

Vicepreşedintele "Cartel Alfa" Petru Dandea declara, în septembrie, că Ministerul Muncii are intenţia de a introduce în Codul Muncii un principiu numit flexibilizarea angajării, principiu care ar permite angajatorului să decidă concedieri fără motivare şi notificare, acesta distrugând protecţia socială.

Premierul Emil Boc anunţa, în 12 august că Guvernul şi-ar putea asuma din nou răspunderea în faţa Parlamentului pentru adoptarea unor legi importante, precum Codul asistenţei sociale şi modificarea Codului Muncii şi a Legii salarizării unitare în sectorul bugetar.

Potrivit Codului Muncii, pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de opt ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de opt ore pe zi timp de cinci zile, cu două zile de repaus. În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.

Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de trei luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână, conform Codului Muncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici