Bronzul din statuia lui Carol I, pentru care Primăria a plătit 10,5 milioane de lei, furat de hoţi

O parte din bronzul folosit pentru turnarea statuii lui Carol I a fost furat de la o turnătorie de artă din Bucureşti, unde se realiza monumentul, fapt care ar putea duce la decalarea datei de inaugurare a acestuia, fixată pentru 1 decembrie, a declarat pentru MEDIAFAX sculptorul Florin Codre.

556 afișări
Imaginea articolului Bronzul din statuia lui Carol I, pentru care Primăria a plătit 10,5 milioane de lei, furat de hoţi

Bronzul din statuia lui Carol I, pentru care Primăria a plătit 10,5 milioane de lei, furat de hoţi (Imagine: Mediafax Foto)

Florin Codre a spus că statuia ecvestră a lui Carol I, pentru realizarea căreia Primăria Capitalei a plătit sculptorului 10,5 milioane de lei, este în curs de fabricare.

"În mod normal ar fi trebuit să fie dezvelită pe 1 decembrie, dar nu ştiu dacă reuşesc să o termin. Au fost furate părţi din statuie în turnătorie şi acum trebuie să refac statuia", a spus Florin Codre.

El a precizat că incidentul s-a produs în urmă cu circa o lună şi jumătate, la turnătoria din Colentina. "Într-o noapte au venit vreo 10 inşi cu maşini la turnătoria din Bucureşti, au legat paznicii şi au furat bronzul. Poliţia cercetează cazul. Este o situaţie neobişnuită, cu procese verbale. Acum trebuie să torn calul de două ori", a explicat Florin Codre.

În aceste condiţii, data fixată pentru dezvelirea statuii în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti ar putea fi decalată. Florin Codre spune că statuia va fi amplasată exact pe locul pe care a fost amplasat fostul monument al lui Carol I, realizat de sculptorul croat Ivan Mestrovici şi care a fost distrus, în 1948, de comunişti.

Furtul de la turnătoria de artă din Colentina s-a produs, potrivit reprezentanţilor SC REC SRL, firma care deţine turnătoria, în noaptea de 12 spre 13 august, în jurul orei 3.00. Din statuia lui Carol I a lui Florin Codre a fost furată o placă de bronz, care avea o greutate de circa 300 de kilograme şi care a trebuit turnată din nou.

"Au venit mai mulţi inşi, l-au legat pe paznicul nostru şi au furat mai multe piese din bronz, respectiv o placă de bronz de circa 300 de kilograme de la statuia domnului Codre, un bust al Radu Stanca, realizat de artistul Vladimir Predescu, un vultur din bronz, realizat de Nicolae Popa, şi un bust al lui Popa Tatu", a declarat pentru MEDIAFAX Nicolae Murăreci, directorul economic al SC REC SRL.

El a precizat că, în total, hoţii au furat de la turnătorie o cantitate de peste o tonă de bronz, în valoare de circa 127.000 de lei, dar şi o maşină Dacia papuc, cu care hoţii au cărat piesele din bronz furate.

"A venit poliţia, a luat amprente. Au părut activi, dar nu au găsit hoţii. Noi am rămas cu pierderea", a spus Nicolae Murăreci.

Dacă piesa furată din statuia lui Carol I a fost turnată din nou, celelalte piese nu au fost încă refăcute, după cum au declarat pentru MEDIAFAX muncitorii de la turnătoria de artă.

Aceştia au mai precizat că, în prezent, statuia ecvestră a lui Carol I este finalizată în proporţie de 50%, neputând fi inaugurată mai devreme de anul viitor. Statuia turnată în bronz va avea o greutate totală de circa 9 tone şi o înălţime de circa 8 metri.

Pe de altă parte, comisarul Liviu Bărbos, cel care se ocupă de acest caz, spune că nu s-a găsit, deocamdată niciun vinovat pentru furt. "Nu s-au găsit nici maşina, nici bunurile furate. Avem ceva date, dar subţiri. Nu avem probe", a declarat pentru MEDIAFAX comisarul Liviu Bărbos. El a precizat că Biroul de investigaţii criminale al secţiei 7 Poliţie continuă cercetările în acest caz.

Statuia de 3 milioane de euro nu poate fi amplasată

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici