Bucureştenii primesc stimulente substanţiale dacă donează plasmă pentru bolnavii de COVID-19

Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, joi, proiectul care să îi stimuleze pe cei care au suferit de COVID-19 să doneze plasmă, aceştia urmând să primească tichete în valoare de 1.000 de euro.

920 afișări
Imaginea articolului Bucureştenii primesc stimulente substanţiale dacă donează plasmă pentru bolnavii de COVID-19

Bucureştenii primesc stimulente substanţiale dacă donează plasmă pentru bolnavii de Covid-19

UPDATE 12.20 Decizia a fost luată cu 33 de voturi „pentru” , cinci „împotrivă” şi şapte abţineri.

„Noi nu venim să spunem că vom oferi doar circa 1000 de euro în tichete de masă celor care vor dona. Noi venim şi spunem că îi vom convinge pe calea dialogului, a responsabilităţii, explicând cât de important e să ajute şi alte persoane aflate în dificultate. Binenţeles, ca şi în alte state europene, vom acorda şi un stimulent financiar. Nu e vorba de bani cash, e vorba de un stimulet în tichete de masă prin care donatorul îşi poate achiziţiona alimente pentru a avea o masă mai bogată pentrui revenirea organismului, medicamente şi alte întăritoare pentru organism”, a declarat la începutul şedinţei primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Ea preciza marţi că în esenţă, este vorba despre convingerea cât mai multor pacienţi trataţi să fie „salvatorii celor care suferă”, prin întâlniri, discuţii, argumente umanitare.

„Suntem în pandemie, deci într-o situaţie excepţională. Chiar dacă, în timpuri normale, legislaţia privind donarea nu prevede şi stimulente financiare, acum suntem într-o situaţie de excepţie. Prin urmare, este nevoie de o excepţie de la lege, pentru a salva cât mai multe vieţi! Nu cred că ar fi normal să ne încurcăm în prea multe detalii birocratice şi cutumiare, atunci când este vorba despre un interes superior : salvarea românilor care suferă de o formă severă a infecţiei covid 19”, a anunţa marţi primarul general al Capitalei.

 

Ştirea iniţială

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a precizat, joi, la începutul şedinţei CGMB, că programul pentru stimularea donatorilor de plasmă sanguină nu prevede acordarea de bani cash, ci tichete de masă cu care donatorul îşi poate cumpăra mâncare şi medicamente.

„Este un proiect foarte important care se referă la o lacună a actualului guvern. Suntem singura ţară din lume care nu are un program naţional pentru donatorii de plasmă sanguină. Avem peste 60.000 de infectări la nivelul ţării, peste 30.000 de persoane vindecate, dar din cauza Guvernului care nu a stimulat aceste donări avem puţin peste 400 de donatori”, a declarat Gabriela Firea.

Ea a criticat afirmaţiile unor consilieri generali, care au catalogat programul drept mită electorală.

„În loc să aprecieze efortul PMB de a umple un gol lăsat de Ministerul Sănătăţii, din păcate unii dintre consilierii generali PNL şi USR s-au exprimat deja în defavoarea acestui proiect, spunând că e un fel de mită electorală. Cum să fie mită electorală salvarea a mii de vieţi? Cum poate să fie considerată o cheltuială nejustificată o investiţie în sănătate?”, a spus Firea.

Ea a precizat că PMB nu va oferi bani, ci tichete.

„Noi nu venim să spunem că vom oferi doar circa 1000 de euro în tichete de masă celor care vor dona. Noi venim şi spunem că îi vom convinge pe calea dialogului, a responsabilităţii, explicând cât de important e să ajute şi alte persoane aflate în dificultate. Binenţeles, ca şi în alte state europene, vom acorda şi un stimulent financiar. Nu e vorba de bani cash, e vorba de un stimulet în tichete de masă prin care donatorul îşi poate achiziţiona alimente pentru a avea o masă mai bogată pentrui revenirea organismului, medicamente şi alte întăritoare pentru organism”, a conchis primarul general al Capitalei.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, marţi, că va propune CGMB un proiect care să îi stimuleze pe cei care au suferit de Covid-19 să doneze plasmă, aceştia urmând să primească tichete în valoare de 1000 de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
firea,
donatori,
plasmă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici