Călin Popescu Tăriceanu: În pofida strigăturilor şi ţipuriturilor din piaţă, vrem să întărim independenţa justiţiei

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, la Arad, cu privire la protestele din ţară, că “în pofida strigăturilor şi ţipuriturilor din piaţă, vrem să întărim independenţa justiţiei”. “Fantezia celor care manifestă n-are probabil o limită”, a spus Tăriceanu.

935 afișări
Imaginea articolului Călin Popescu Tăriceanu: În pofida strigăturilor şi ţipuriturilor din piaţă, vrem să întărim independenţa justiţiei

Călin Popescu Tăriceanu: În pofida strigăturilor şi ţipuriturilor din piaţă, vrem să întărim independenţa justiţiei

Tăriceanu a spus, joi, la Arad, în cadrul unei conferinţe de presă, că pachetul de legi de reformă a justiţiei are scopul consolidării acesteia, în pofida “ţipuriturilor” celor care protestează.

“Pachetul de legi de reformă a justiţiei are următorul scop, în pofida sloganurilor pe care le strigă unii protestatari: urmăreşte consolidarea independenţei justiţiei, întărirea capacităţii justiţiei de a fi independentă, scoaterea de sub influenţa politică a numirilor în funcţii înalte din Procuratură din zona politică. Deci, în pofida strigăturilor şi ţipuriturilor din piaţă, vrem să întărim independenţa şi nu cum încearcă unii să spună, că vrem control politic. Controlul politic înseamnă numirea lor de către preşedinte, care este politic, şi nu de către CSM, şi ceea ce vrem noi este să punem CSM-ul să facă aceste numiri”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

De asemenea, preşedintele ALDE a declarat că se doreşte reformularea articolelor referitoare la responsabilitatea magistraţilor, în condiţiile în care s-au petrecut “abuzuri grave” în justiţie.

Din păcate, în decurs de zece ani, această prevedere de răspundere nu a funcţionat şi acest lucru a dus la abuzuri foarte grave care, în final, au vizat categorii largi sociale de cetăţeni, care au trebuit să-şi caute dreptatea în altă parte. România are printre cele mai multe procese la CEDO, care arată modul defectuos şi abuzurile grave care s-au petrecut în justiţie. Legea trebuie să fie una pentru toţi şi, din păcate, în România nu este. Este nevoie de o reformă adevărată a domeniului justiţiei, fără de care poveştile cu statul de drept sunt de spus seara la copii. România dacă nu reuşeşte să pună pe picioare un sistem de justiţie care să inspire încredere cetăţenilor, nu putem vorbi de statul de drept în România”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Totodată, preşedintele ALDE a precizat că ”fantezia persoanelor” care protestează “nu are limită” şi că nu crede că manifestanţii au înţeles “despre ce e vorba”.

“Fantezia celor care manifestă n-are probabil o limită. E bine că au multă fantezie şi asta este pata de culoare, că altfel ar fi triste manifestările de stradă. Având în vedere revendicările celor care sunt în stradă, mă îndoiesc că au înţeles despre ce e vorba. Foarte multă lume, cred că dacă ajunge să se informeze numai de pe reţelele de socializare unde apar strigăte de luptă, haideţi la miting, nu pare să fie foarte bine informată. Cu tot respectul pentru cei care-şi manifestă astfel opţiunile, până la urmă nu există altă instituţie de legiferare decât Parlamentul. Care este legitimitatea revendicărilor celor care ies în stradă? Din punct de vedere numeric, putem să calculăm repede cât reprezintă din ansamblul votanţilor sau societăţii. E bine că sunt şi voci critice, dacă ar fi şi informate, ar fi şi mai bine”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici