Call center pentru informaţii despre hepatită, deschis de mai multe asociaţii de pacienţi

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) şi Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) vor deschide un call center dedicat atât celor care suferă de hepatită, cât şi celor care vor să afle informaţii despre această boală.

533 afişări
Imaginea articolului Call center pentru informaţii despre hepatită, deschis de mai multe asociaţii de pacienţi

Call center pentru informaţii despre hepatită, deschis de mai multe asociaţii de pacienţi (Imagine: Shutterstock)

Cele două asociaţii au anunţat deschiderea call center-ului în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală. Cu aceeaşi ocazie, a fost lansată şi cea de a patra ediţie a campaniei tematice "Ziua Mamei cu Hepatită", care se derulează pe toată durata lunii martie în mai multe zone din ţară.

Linia telefonică va fi disponibilă după 15 martie, la tarif normal, în intervalul 10.00-16.00, operatorul liniei telefonice urmând să dea informaţiile solicitate, în limita competenţelor sale.

"Când operatorul consideră că întrebarea interlocutorului necesită un răspuns laborios, ce nu poate fi oferit imediat, problemele ridicate telefonic vor fi direcţionate în timp util către medicii şi specialiştii cu care colaborează organizaţia Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, astfel încât apelantul să primească răspunsul corect în maximum 72 de ore. În afara intervalului orar specificat, apelurile vor fi înregistrate, urmând ca operatorul să contacteze pacientul în cel mai scurt timp, cu condiţia ca apelantul să-şi lase pe înregistrare datele personale. Pentru început, linia telefonică va fi dedicată pacienţilor cu afecţiuni hepatice, dar în cel mai scurt timp va fi accesibilă pentru mai multe patologii, precum cancer, hemofilie, boli autoimune sau diabet", a anunţat preşedintele APAH-RO, Marinela Debu.

Anunţul privind deschiderea call center-ului a fost făcut în contextul în care APAH-RO derulează, în fiecare an, campania Ziua Mamei cu Hepatită, în mai multe localităţi din ţară fiind deja programate întâlniri cu pacienţii, medicii şi persoanele care doresc să afle mai multe jnformaţii despre afecţiunile hepatice.

"Campania se află la a patra ediţie şi este, ca de fiecare dată, o ocazie de a sensibiliza asupra importanţei testării tinerelor femei pentru infecţia cu virusurile B şi C înainte de a rămâne însărcinate sau cel târziu în timpul sarcinii. Chiar dacă deseori ne izbim de bariera financiară, trebuie să ne gândim că, prin testare şi o urmărire corespunzătoare a unei femei cu hepatită, se scade posibilitatea de transmitere a infecţiei cu virus hepatitic de la mamă la copilul nou-născut", a mai spus Debu.

Preşedintele APCR, Cezar Irimia, a declarat că acest call center este important pentru dirijarea pacientului în primii paşi în lupta cu boala şi pentru informarea lui cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le are. "Ne dorim, de asemenea, să ataşăm acestui call center şi un telverde pentru populaţia rurală care trăieşte la limita subzistenţei şi care nu-şi permite nici măcar un apel cu tarif normal", a mai spus Irimia.

Tot joi, a fost anunţată reeditarea, de către APCR, a broşurii Drepturile Pacienţilor, care va fi distribuită gratuit, cu ajutorul voluntarilor din organizaţiile membre, către pacienţii din întreaga ţară. Această campanile va marca şi Ziua Pacientului European, în 13 martie.

Cezar Irimia a amintit şi despre campania de testare pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitei C, care se desfăşoară sub sloganul: "Hepatita C nu doare. Doar ucide!". "Până acum, au fost testate peste 35.000 de persoane. În Bucureşti, testarea va continua doar la Institutul de Boli Infecţioase «Matei Balş», întrucât testele s-au epuizat la laboratorul Bioclinica. De asemenea, s-a încheiat campania în mai multe judeţe din ţară, printre care Cluj, Braşov, Botoşani, Iaşi, Mureş, Timişoara. Estimăm că, până la sfârşitul săptămânii viitoare, toate testele se vor epuiza. Ţinând cont de numărul mare de persoane testate în mai puţin de o lună şi jumătate de la startul campaniei, credem că este încă un argument al necesităţii testării pentru virusul hepatic C, dar şi B, în rândul populatiei, şi sperăm în implicarea autorităţilor", a mai spus preşedintele APCR.

Asociaţiile de pacienţi cer înfiinţarea unui registru unic pentru pacienţii cu hepatită, ca de altfel şi pentru cei cu restul patologiilor cronice. Registrele ar conferi informaţia necesară pentru construirea bugetelor anuale şi pentru monitorizarea pacienţilor, a terapiilor aplicate acestora şi, nu în ultimul rând, a costurilor per pacient.

"În România, pacienţii purtători de viruşi hepatitici B şi C sunt numeroşi. Nu avem o statistică exactă, dar prevalenţa în România e undeva între 3,4 şi 4.5%, adică de la 600.000 până spre un million de pacienţi. La hepatita B, problema este şi mai gravă, pentru că se extimează un număr mai mare. Pentru prevenirea transmiterii hepatitei cu aceste virusuri, trebuie programe naţionale, astfel încât să se poată interveni din timp. Ştim, nu e uşor de realizat un registru naţional unic, dar e foarte necesar. Putem pleca de la baza de date a unităţilor medicale care au deja o evidenţă a pacienţilor cu hepatită prezentaţi la specialişti", a declarat, la acelaşi eveniment, dr. Gabriel Colţan, medic primar la Institutul "Matei Balş".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici