Camera de Conturi: Bugetul Primăriei Cluj-Napoca, prejudiciat cu 6 milioane de lei pentru finanţarea de festivaluri

Bugetul Primăriei Cluj-Napoca a fost prejudiciat cu peste 6 milioane de lei în anul 2015, după ce autorităţile au finanţat asociaţii şi fundaţii şi au dat bani pentru organizarea unor festivaluri care au avut profit, susţine Camera de Conturi.

617 afișări
Imaginea articolului Camera de Conturi: Bugetul Primăriei Cluj-Napoca, prejudiciat cu 6 milioane de lei pentru finanţarea de festivaluri

Camera de Conturi: Bugetul Primăriei Cluj-Napoca, prejudiciat cu 6 milioane de lei pentru finanţarea de festivaluri

Potrivit raportului Camerei de Conturi Cluj pe anul 2015 publicat pe site-ul instuţiei, bugetul Primăriei Cluj-Napoca a fost prejudiciat cu peste 6 milioane de lei în anul 2015, fiind acordate nelegal finanţări nerambursabile unor asociaţii şi fundaţii, pentru organizarea unor festivaluri cum sunt Untold sau TIFF, în condiţiile în care acestea au realizat profit din vânzarea de bilete, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primăria Cluj-Napoca a făcut plăţi nelegale şi către Festivalul Colours of Cluj, Transilvania Music Event, Timaf sau pentru Festivalul Internaţional de Stand Up Comedy.

”Au fost acordate nelegal finanţări nerambursabile unor asociaţii şi fundaţii, în condiţiile în care acestea au desfăşurat şi realizat activităţi care au generat profit, fiind cauzat un prejudiciu bugetului municipiului Cluj-Napoca, în sumă de 6.028.000 lei. Federaţiei SHARE Cluj-Napoca i-a fost acordată nelegal suma de 3.402.000 lei, în vederea realizării proiectelor Rezervarea artiştilor internaţionali pentru programul 2015 şi Tineret@Cluj-Napoca 2015, ponderea activităţilor desfăşurate constând în organizarea de festivaluri şi concerte, precum Festivalul Untold. Au fost efectuate plăţi nelegale şi către Asociaţia Film şi Cultură Urbană pentru Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi Colours of Cluj Festival, plăţi nelegale în sumă de 1.023.000 lei, Consorţiul Studenţilor din România, suma de 214.000 lei, pentru Transilvania Music Event şi Festivalul Internaţional de Stand Up Comedy, Asociaţia Student Plus –TiMAF –Transylvania Internaţional Music and Arts Festival, suma de 180.000 lei, Fundaţia Armonia, pentru proiectul Berăria Culturală & Show Factory, suma de 120.000 lei”, se arată în raportul Camerei de Conturi Cluj pe anul 2015.

Inspectorii Camerei de Conturi Cluj susţin că, potrivit contractului de finanţare şi regulamentului adoptat de către Consiliul Local Cluj-Napoca, finanţarea se acordă ”în completarea veniturilor proprii şi a celor primite sub formă de donaţii şi sponsorizări”.

”Primăria Cluj-Napoca a acoperit cheltuielile Federaţiei SHARE Cluj-Napoca, inclusiv Festivalul Untold, în procent de 87,33%, respectiv 3.402.000 lei, iar contribuţia proprie a beneficiarului a fost de 493.000 lei, reprezentând 12,67%. Din bugetul de venituri şi cheltuieli al evenimentelor a fost omisă finanţarea primită de la bugetul Consiliul Judeţean Cluj, în sumă de 70.000 lei, precum şi veniturile realizate din vânzarea biletelor în sumă de 9.284.000 lei, veniturile din activităţile comerciale şi publicitare, sponsorizările şi donaţiile. Elementul material al abaterii nu constă numai într-o acţiune comisivă, ci într-o inacţiune, respectiv omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri nerambursabile de către beneficiar, cât şi faptul că finanţatorul nu a efectuat nici o verificare cu privire la evidenţierea veniturilor şi fundamentarea bugetului acţiunilor nici la momentul încheierii contractului şi nici pe parcursul executării acestuia”, se mai arată în raport.

Potrivit reprezentanţilor Camerei de Conturi Cluj, în aceste condiţii, ”întrucât finanţările nerambursabile nu pot fi acordate şi utilizate pentru activităţi generatoare de profit, este nelegală finanţarea acordată Federaţiei SHARE Cluj-Napoca pentru organizarea Festivalului Untold şi a altor activităţi generatoare de profit”.

”Au fost acordate finanţări nerambursabile de la bugetul local la mai multe asociaţii sau fundaţii, care nu au prezentat documente justificative corespunzătoare, fiind cauzat un prejudiciu bugetului local în sumă de 545.000 lei (Asociaţia Plai Cluj-Napoca - cheltuieli de protocol, Asociaţia Studenţilor Arhitecţi, Asociaţia Young Team, Asociaţia Inventeam, Asociaţia Leaders Alliance). A fost acordată nejustificat din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca Eparhiei Reformate din Ardeal, suma de 160.000 lei pentru renovarea unei clădiri cu destinaţie economică care generează profit, neavând dreptul de a beneficia de astfel de sume”, susţine raportul.

De asemenea, Consiliul Judeţean Cluj a acordat, la rândul său, nelegal, finanţări nerambursabile unor asociaţii şi fundaţii, în condiţiile în care acestea au desfăşurat şi realizat activităţi care au generat profit, fiind cauzat un prejudiciu în sumă de 204.000 lei.

Astfel, Federaţia SHARE Cluj-Napoca a primit 70.000 lei pentru proiectul ”Tineret@Cluj-Napoca 2015”, Consorţiul Studenţilor din România – Proiect „Transilvania Music Event” suma de 30.000 de lei, Asociaţia Student Plus –Proiect ”TiMAF –Transylvania Internaţional Music and Arts Festival” – 10.000 de lei, Asociaţia Film şi Cultură Urbană - Proiecte TIFF şi Colours of Cluj Festival – 53.000 de lei iar Asociaţia Boiler pentru Proiectul „Electric Castle” suma de 30.000 de lei.

De asemenea, în anul 2015 nu au fost realizate venituri la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca în sumă de 124.000 de lei, reprezentând impozit pe spectacole, datorat de către organizatorii de spectacole care au beneficiat de la bugetul local de finanţări nerambursabile.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat, miercuri, coresponentului MEDIAFAX, că raportul a fost contestat în instanţă.

”Primăria a contestat Raportul Camerei de Conturi Cluj la Curtea de Conturi Bucureşti, care a admis un punct, iar restul de şapte puncte au fost respinse. Punctele respinse, printre care finanţarea nerambursabilă a unor asociaţii şi fundaţii, fac obiectul unui dosar în instanţă, procesul fiind pe rol şi se judecă la Tribunalul Cluj”, a spus Buzatu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici