Video FOTO, VIDEO Sute de persoane la coadă la înmatriculări auto, în mai multe oraşe din ţară

Sute de persoane stau la coadă, miercuri, la serviciile de înmatriculări auto din mai multe oraşe ale ţării, în condiţiile în care începând de miercuri nu se mai aplică taxa de mediu pentru autovehicule. "Trebuie să profităm, nu ştim cine vine la putere şi schimbă iar radical", a declarat un ieşean.

7080 afişări

Cluj

Peste 180 de persoane stau, miercuri dimineaţă, la coadă la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Cluj pentru a-şi depune cererile privind înmatricularea maşinilor, primii sosind la ora 5, deşi programul cu publicul a început la ora 8.30.

Clujenii care s-au aşezat, miercuri, la coadă au primit bonuri de ordine emise de instituţie ca o măsură de evitare a aglomeraţiei, dar timpul de aşteptare pentru procesarea dosarelor a rămas foarte mare. Astfel, de la ora 8.30 până după ora 9 au fost procesate la cele patru ghişee deschise doar 15 dosare.

”Am venit la ora 8, dar în ritmul acesta va trebui să aştept cel puţin două ore la coadă până să ajung la ghişeu”, a spus un bărbat.

Reprezentanţii SPCRPCÎV Cluj au declarat că au fost emise 181 de numere de ordine, în condiţiile în care se pot procesa zilnic între 170 şi 190 de dosare în funcţie de complexitatea acestora.

Prefectura Cluj a dispus luarea unor măsuri de evitare a aglomeraţiei la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Cluj, ţinând cont de faptul că, de la 1 februarie, oamenii nu vor mai fi nevoiţi să achite timbrul de mediu. Astfel, serviciul va elibera zilnic, în timpul programului cu publicul, peste 150 de numere de ordine.

"Pentru a preîntâmpina aglomeraţia la ghişeele SPCRPCÎV Cluj, datorată unei posibile creşteri a numărului de cereri pentru înmatricularea autovehiculelor şi pentru a oferi acest serviciu unui număr cât mai mare de cetăţeni, Prefectura Cluj recomandă şi utilizarea sistemului de programare online”, au afirmat reprezentanţii Prefecturii Cluj.

Olt

Aproape o sută de olteni aştepteaptă, miercuri dimineaţa, la Serviciul de Înmatriculări şi Permise din Slatina, în prima zi în care nu se mai plăteşte timbrul de mediu.Deşi se prelucrează doar 60 de dosare pe zi, oamenii au declarat corespondentului MEDIAFAX că aşteptă chiar şi de la ora 3.00 pentru a lua bon de ordine pentru zilele următoare.

"Stăm de la 3.00. Nu eram singură, eram aproximativ 25 de persoane. Am ştiu că va fi aglomeraţie de aceea am vrut să venim din timp”, a declarat o femeie.

Tocmai pentru că se preconiza un aflux mare de oameni la înmatriculări, odată cu eliminarea timbrului de mediu, la acest serviciu din subordinea Prefecturii Olt a fost instalat, marţi, un sistem electronic de eliberare de bonuri de ordine pentru evitarea cozilor. Sistemul eliberează bonuri de ordine şi pentru eliberarea de permise, fotografii pentru permise, radieri sau pentru înscrierea la examenul pentru obţinerea permisului de conducere.

Cu toate acestea, miercuri, încă de la primele ore ale dimineţii, la Serviciul de Înmatriculări şi Permise s-au format cozi, oamenii aşteptând chiar şi de la ora 3.00. Mulţimea a fost oprită de doi poliţişti locali, la intrare în sediul serviciului, aceştia permiţându-le accesul pe rând.

Sistemul electronic pentru eliberarea de bonuri de ordine a fost instalat şi testat, marţi. Angajaţii Serviciului Înmatriculări procesează doar 60 de dosare pe zi, astfel că cei care au primit bonuri de ordine peste această cifră au fost programaţi în zilele următoare.

"În prima fază, timp de câteva zile, acest program va funcţiona doar pentru eliberarea bonurilor de ordine, începând cu 9.30 şi până la 16.00. În perioada 8.30 - 9.30, vom încerca să facem şi o programare online. Conform calculelor noastre, în fiecare oră vor fi procesaţi şase-şapte cetăţeni. Astfel că, pe zi, vor fi procesate 60 de dosare pentru înmatriculări, rămânând să rezervăm zece locuri zilnic pentru programări online. Acestea vor fi implementate în aproximativ o săptămână. Încercăm ca acest program să îndulcească un pic viaţa celor care vin la acest serviciu. Cei care nu prind bon pentru ziua respectivă, vor primi bon de ordine pentru ziua următoare sau ziua în care este liber”, a afirmat prefectul Silviu Neacşu.

Iaşi

La Iaşi, circa 25 de persoane aşteptau, în noaptea de marţi spre miercuri, Biroul de Înmatriculări.

Aproape de miezul nopţii, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din Iaşi erau aşezate la rând 25 de persoane, unii venind de marţi de la ora 17.00, de când biroul şi-a încheiat activitatea.

Cea de-a doua persoană trecută pe listă a ajuns la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor marţi la ora 17.30.

"Era cineva deja venit, am întrebat dacă stă pentru coada de la înmatriculări, a zis că da şi m-am aşezat şi eu. Deja îmi expiră a doua oară RAR-ul şi nu îmi permit să mai aştept încă o lună. Am aşteptat până acum ca să fac înmatricularea fără taxe. M-ar fi costat în jur de 6.000 de lei înmatricularea, o taxă foarte mare pe care nu mi-o permiteam.", a declarat Gabriela Grancea.

"Trebuie să profităm, nu ştim ce o să mai fie peste câteva zile, cine o să mai fie la putere şi apoi se schimbă radical. Trebuia să plătesc în jur de 1.200 de euro. Maşina mea este înmatriculată din 2006 în ţară şi trebuie doar să fac schimbarea de proprietar şi stau până dimineaţă să rezolv", a afirmat o altă persoană aşezată la rând.

Ca să fie siguri că nimeni nu le strică ordinea, ieşenii au făcut şi o listă. La ora 23.00 erau trecute pe acea listă 25 de persoane. Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din Iaşi începe programul la ora 8.30.

Miercuri dimineaţă, peste 300 de persoane erau la coadă la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din Iaşi.

Alba

Prefectura Alba a decis ca, de la 1 februarie, înmatricularea autovehiculelor să se facă doar prin programări telefonice pentru a reduce timpul de aşteptare.

Reprezentanţii Prefecturii Alba au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că în trei zile s-au programat circa 1.200 de persoane, iar până în 14 februarie toate locurile au fost epuizate.

”Înmatriculările se fac la două ghişee. În zilele de luni, marţi şi joi sunt programaţi 60 la un ghişeu, deci 120 de oameni pe zi. Miercuri, pentru că e program prelungit, sunt 70 de persoane pe ghişeu, iar vinerea, pentru că programul e până la 14.00, sunt 40 de persoane pe ghişeu”, au spus oficiali ai Prefecturii Alba, instituţie care are în subordine Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor Alba.

Programarea se face din opt în opt minute, de la ora 8.30, iar dacă nu se încadrează în acest timp, angajaţii rămân după program, potrivit sursei citate.

Pentru programare, oamenii trebuie să comunice, telefonic, numele şi prenumele, seria actului de identitate, serie şasiu autovehicul, data şi ora programării dorite.

Arad

La Arad, miercuri dimineaţă era la coadă doar zece persoane, mai puţine decât de obicei, însă arădenii care aşteptau legea ca să scape de taxe şi-au înmatriculat maşinile provizoriu. Dacă de regulă într-o zi se cereau aproximativ o sută de numere roşii, în ultmele trei săptămâni în fiecare zi au existat circa 150 de astfel de solicitări. Posesorii numerelor provizorii pot circula fără înmatriculare definitivă, iar când numerele expiră oamenii îşi înmatriculează maşinile.

"În ultimele trei săptămâni, colegii din cadrul Serviciului Comunitar de Eliberare a Permiselor de Conducere şi Înmatriculare Vehicule au eliberat cu circa 50 de autorizaţii provizorii de circulaţie în plus faţă de perioada obişnuită, într-o perioadă obişnuită eliberând circa 100 de autorizaţii provizorii, iar în ultimele trei săptămâni în fiecare zi se eliberau circa 150 de autorizaţii provizorii de circulaţie pe zi", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma.

Începând de miercuri, taxa de mediu pentru autovehicule nu se mai aplică.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici