Campanie de sterilizare gratuită a câinilor cu şi fără stăpân

Cetăţenii sunt îndemnaţi să îşi sterilizeze câinii, din casă sau din curte, precum şi pe cei din jurul blocului, putând face acest lucru gratuit, după cum informează o campanie iniţiată de Asociaţia "Cuţu, cuţu" şi de actriţa Monica Davidescu.

895 afișări
Imaginea articolului Campanie de sterilizare gratuită a câinilor cu şi fără stăpân

Campanie de sterilizare gratuită a câinilor cu şi fără stăpân

Campania de informare "Sterilizează. Stop abandonului" a fost lansată miercuri, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, în cadrul unei conferinţe la care au participat: actriţa Monica Davidescu, preşedintele Asociaţiei "Cuţu, cuţu", Marcela Lungu, medicul veterinar Simona Panaitescu, directorul Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA) din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), şi politicianul Marius Marinescu, iniţiatorul Legii nr. 9/2008 privind protecţia animalelor.

Monica Davidescu a prezentat campania ce urmează să fie difuzată în presă şi outdoor. Campania cuprinde şase spoturi TV, asemănătoare ca mesaj şi conţinut, ce constau în testimoniale avându-i ca protagonişti pe actorii Monica Davidescu, Marius Florea Vizante, Alexandra Velniciuc şi Gabriela Popescu, avocata Paula Iacob şi Marius Marinescu, trei spoturi radio, precum şi printuri.

Campania se referă la necesitatea sterilizării câinilor cu şi fără stăpân, având în vedere numărul foarte mare al acestora (estimativ 30.000 în Bucureşti), abandonarea lor şi necesitatea de a proteja viaţa, dar şi sănătatea publică.

Cei mai mulţi câini comunitari sunt de fapt puii animalelor cu stăpân, aruncaţi în stradă. Posesorii de câini sunt îndemnaţi să îşi sterilizeze animalele, atâta timp cât exemplarele respective nu au valoare chinologică. După cum a explicat Monica Davidescu, cei care şi-ar dori un pui al câinelui pe care îl au, pot adopta un alt câine, eventual de aceeaşi rasă, de la un adăpost. Astfel în loc să existe minim trei pui care ar putea ajunge pe străzi, va exista un câine vagabond în minus.

De altfel, Primăria sectorului 1 al Capitalei a iniţiat o hotărâre prin care îi obligă pe posesorii de câini să îşi sterilizeze animalele, însă această hotărâre a fost respinsă în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. "Primăria tărăgănează, nu ne răspunde la telefon. Oare chiar nu ne interesează?", a spus preşedintele Asociaţiei "Cuţu, cuţu", Marcela Lungu.

Ea a mai explicat că prin campania desfăşurată se urmăreşte informarea oamenilor, pentru că eforturile unei asociaţii de a steriliza şi adăposti câinii vagabonzi, sau campania de sterilizare gratuită a Primăriei Municipiului Bucureşti, nu rezolvă problema pentru toţi câinii comunitari din toată ţara.

În Bucureşti, persoanele care doresc să îşi sterilizeze câinii din zona în care locuiesc, sau pe cei pe care îi au în casă şi care nu au valoare chinologică, pot duce animalele la adăpostul din Bulevardul Theodor Pallady, nr. 262, sau pot contacta Administraţia pentru Supravegherea Animalelor (ASA), din cadrul PMB, pentru a-i transporta. Câinii vor fi sterilizaţi gratuit şi readuşi în cartier, în cadrul unei campanii a Primăriei Capitalei, ce se desfăşoară de un an de zile, a explicat, Simona Panaitescu. De asemenea, Primăria Capitalei, prin ASA, poate fi contactată de cetăţenii care identifică anumiţi câini agresivi, în zona în care locuiesc, pentru a veni să ia animalele şi să le ducă la adăpost.

Potrivit Simonei Panaitescu, la adăpostul din Theodor Pallady pot fi sterilizaţi maxim 30 de câini pe zi, însă în Bucureşti se nasc în medie peste 100 pe zi.

Pe site-ul dedicat campaniei - www.sterilizeaza.ro - sunt indicate şi alte instituţii care fac sterilizări gratuite, în mai multe localităţi, printre care Buftea, Arad, Oradea, Medgidia, Cernavodă şi Mioveni. Totodată, Asociaţia "Cuţu, cuţu" îi informează pe cei interesaţi care sunt cabinetele veterinare care practică un tarif social - în jur de 50 de lei - pentru sterilizare.

Până în prezent, prin programul PMB, au fost sterilizaţi 6.000 de câini, după ce, între 2001 şi 2007, au fost eutanasiaţi 144.339 de câini, fără a rezolva însă problema câinilor comunitari, care se regăsesc în prezent în număr de aproximativ 40.000 în Bucureşti. Din 2008, eutanasierea este abrogată în Romania prin Legea nr. 9/2008 privind protecţia animalelor. Potrivit iniţiatorului acestei legi, Marius Marinescu, România este ultima ţară europeană care a adoptat o lege de protecţie a animalelor, în timp ce în ţările care au făcut mai devreme acest lucru nu există problema câinilor vagabonzi.

Campania "Sterilizează. Stop abandonului" va putea fi difuzată gratuit la radio şi televiziune, în regim de campanie socială, în urma unei decizii a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici