Campanie Mediafax "Viaţa după grătar": Picnic românesc - locuri amenajate, dar şi tradiţionale, cu gunoaie şi grătare furate

Apariţia legii picnicului nu pare să fi modificat prea mult nici obiceiul românilor de a face grătar oriunde doresc, iar în unele cazuri nici autorităţile nu s-au grăbit să se conformeze prevederii care îii obligă să amenajeze astfel de locuri.

4147 afișări
Imaginea articolului Campanie Mediafax "Viaţa după grătar": Picnic românesc - locuri amenajate, dar şi tradiţionale, cu gunoaie şi grătare furate

Campanie Mediafax "Viaţa după grătar": Picnic românesc - locuri amenajate, dar şi tradiţionale, cu gunoaie şi grătare furate (Imagine: Alin Matei/Arhiva Mediafax Foto)

Şi chiar dacă există astfel de locuri, amatorii de mici continuă să aleagă zonele pe care le frecventau în mod tradiţional, unele chiar în apropierea celor amenajate. Diferenţa o face modul în care poate fi realizată curăţenia după petrecerile la iarbă verde. În locurile speciale este asigurată şi salubrizarea - gratis sau contra cost - iar în celelalte curăţenia de după grătar depinde doar de gradul de civilizaţie. Din păcate, mormane de gunoaie şi PET-uri rămân după picnicuri sau după minivacaţe cum este cea de 1 Mai. Există şi situaţii în care autorităţile constată distrugeri sau chiar furtul grătarelor din spaţiile amenajate.

Agenţia de presă MEDIAFAX a realizat o listă a locurilor legale pentru grătar, dar şi a celor tradiţionale, din Bucureşti şi din ţară, detaliind şi modul în care acestea sunt utilizate. Iubitorii de picnicuri pot alege locurile special amenajate de autorităţi, dotate cu mese, scaune şi grătare sau pot merge în spaţii private, contra cost. În lipsa spaţiilor pentru grătare, oamenii ies la marginea pădurilor sau pe malurile râurilor din apropierea oraşelor, riscând să fie amendaţi.

ALBA IULIA

În judeţul Alba, nu există locuri special amenajate de administraţiile locale pentru picnic, singurul oraş care va avea o astfel de zonă de agrement fiind Alba Iulia, unde în acest an va fi inaugurat un spaţiu în parcul dendrologic de pe Dealul Mamut.

În celelalte oraşe, iubitorii de grătare în aer liber folosesc malurile apelor curgătoare sau pădurile din apropierea localităţilor.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer, spune că, în prezent, în municipiu nu sunt amenajate locuri speciale pentru picnic, însă există mai multe zone folosite de mulţi ani de localnici pentru astfel de activităţi. Astfel, oamenii ies la grătar pe malurile Mureşului şi Ampoiului, în zone care nu sunt amenajate în acest sens.

Mihai Coşer afirmă însă că administraţia locală are în derulare un proiect prin care va fi amenajată o mare zonă de agrement în parcul dendrologic de pe Dealul Mamut din municipiu, unde, pe lângă piste de biciclete, zone de plimbare şi de odihnă, va exista şi o zonă cu grătare în aer liber.

Potrivit sursei citate, proiectul este finanţat din fonduri europene şi va fi finalizat în acest an.

"De asemenea, avem în pregătire un alt proiect prin care vrem ca în următorii ani să accesăm fonduri europene pentru amenajarea unor zone de recreere şi pentru picnic şi pe malul râului Ampoi", adaugă Coşer.

ARAD

În judeţul Arad nu există niciun loc public pentru picnic care să corespundă reglemetărilor Legii picnicului, apărută în urmă cu doi ani.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Arad afirmă că în judeţ sunt folosite aceleaşi locuri tradiţionale pentru ieşiri la iarbă verde cu grătare, dar care nu respectă Legea picnicului, în principal pentru că nu sunt delimitate.

Amenajări noi au fost făcute doar în Parcul Natural Lunca Mureşului (PNLM), respectiv în Pădurea Ceala, aflată la marginea municipiului Arad, unde în mod tradiţonal merg la picnic mii de oameni în weekend-urile sezonului cald.

Directorul Administraţiei PNLM, Paul Hac, spune că aceste amenajări au fost făcute din necesitate, la cererea turiştilor, însă nu în cadrul prevederilor Legii picnicului, astfel că nu se respectă toate normativele.

"Potrivit acestei legi, primăriile au responsabilitatea de a amenaja locuri de picnic. Noi am instalat grătare, mese cu bănci şi containere în două din locurile cele mai frecventate din Pădurea Ceala, ca o necesitate", afirmă Paul Hac.

Astfel, lângă sediul Administraţiei PNLM există trei grătare zidite, şase mese cu bănci din lemn masiv, containere, sursă de apă potabilă şi toalete. În zona "Zori de Zi", este în curs de amanajere un loc de grătare similar, dar fără toalete şi apă curentă, finalizat până la 1 Mai.

În mod tradiţional, cele mai frecventate locuri de picnic din judeţ sunt Pădurea Ceala, Valea Cladovei, Lacul Ghioroc, Pădurea Vladimirescu şi puncte din zonele turistice Moneasa şi Dezna.

BISTRIŢA

La Bistriţa, oamenii au două locuri în care pot merge la picnic, unul fiind lângă Ştrandul Codrişor, unde au fost amplasate 12 grătare, şi altul în Complexul de agrement Heidenfeld de la Viişoara.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti, spune că tradiţionalul loc de picnic al oraşului - Pădurea Schulerwald - nu poate fi folosit întrucât se lucrează la amenajarea ca pădure-parc.

"Cele 12 grătare care erau în această pădure au fost mutate lângă Ştrandul Codrişor, la liziera pădurii, iar oamenii pot merge acolo. De asemenea, mai poate fi utilizat în acelaşi scop şi Complexul Heidenfeld de la Viişoara", explică el.

De fapt, niciunul din cele două locuri nu este agreat de localnici, care preferă să iasă la iarbă verde pe Dealul Jelnei, al Budacului sau între Bistriţa şi Şintereag, pe o păşune. Alţii aleg malul râului Bistriţa, pentru a putea pescui.

BRAŞOV

În Braşov, există patru locuri special amenajate pentru organizarea de picnicuri, unde sunt amplasate peste 160 de mese, aproximativ 100 de grătare, precum şi coşuri de gunoi. Astfel, braşovenii pot ieşi la picnic în cartierele Răcădău, Noua şi la Pietrele lui Solomon.

Cele mai multe locuri pentru picnic sunt amenajate în zona "La Iepure" din Valea Cetăţii, cartierul Răcădău, unde există 64 de mese cu scaune şi 64 de vetre pentru grătar.

De asemenea, braşovenii pot ieşi la picnic, în zilele însorite, şi în cartierul Noua, unde sunt două locuri amenajate pentru picnic, unul lângă lacul Noua, cu 50 de mese cu scaune, o parte dintre ele fiind acoperite, sub forma unor foişoare, şi unul în zona "La Căciulă".

Un loc tradiţional de picnic în Braşov este cel de la Pietrele lui Solomon, unde aflux mare de turişti este în special după Parada Junilor, în primul weekend după Paşte. În partea de sus a zonei de la Pietrele lui Solomon există 14 mese cu scaune şi 14 grătare, iar în partea de jos, imediat după izvor, încă 21 seturi de mese, bănci şi vetre.

BUZĂU

Nicio primărie din judeţul Buzău nu are amenajate locuri pentru picnic, buzoienii ieşind la iarbă verde doar în spaţii aparţinând domeniului privat.

Potrivit comisarului şef Carmen Ichim, de la Garda de Mediu Buzău, buzoienii au ca variante pentru picnic doar locuri amenajate de firme private. Astfel, pentru picnic în judeţul Buzău se poate merge în zona Ciolanu-Haleş, unde sunt zece hectare de teren ce aparţin fie mănăstirii din zonă, fie societăţii SC Pietroasa. Aici, sunt amenajate bariere, măsuţe cu bănci, containere, grătare, însă nu în număr suficient, iar vizitatorilor li se dau saci pentru colectarea deşeurilor menajere şi reciclabile. Gunoiul se strânge seara şi se ridică a doua zi dimineaţă de o firmă de salubrizare cu care investitorul privat are încheiat un contract. De asemenea, buzoienilor li se permite ca în această zonă să vină cu grătarul propriu.

Un alt loc amenajat pentru picnic este la Monteoru, pe un teren privat, în suprafaţă de aproximativ un hectar, dar şi la pădurea Spătaru, pe un domeniu ce aparţine Ocolului Silvic, în suprafaţă de circa două hectare. Aici, există containere, două foişoare şi două grătare mari, iar grupurile sanitare sunt la Casa Pădurarului.

Potrivit lui Ichim, comisarii de la Garda de Mediu vor face controale în primele patru zile ale unii mai, pentru a vedea dacă cei care merg la picnic respectă legislaţia de mediu.

CLUJ-NAPOCA

La Cluj-Napoca, localnicii au la dispoziţie un singur loc autorizat de picnic, amenajat în 2012 de Primărie, pe Valea Gârbăului, pe o suprafaţă de trei hectare. Acolo sunt amenajate 18 grătare, spaţii de depozitare selectivă a deşeurilor şi toalete ecologice. De asemenea, pentru petrecerea timpului liber, Primăria a montat porţi de fotbal, în încercarea de a încuraja practicarea sportului.

Primarul Emil Boc susţine că locul de picnic de pe Valea Gârbăului aduce condiţii civilizate pentru petrecerea timpului în aer liber de către locuitorii municipiului.

De asemenea, la periferia municipiului Cluj-Napoca există locuri tradiţionale de agrement, dar care nu sunt amenajate, şi unde clujenii petrec la iarbă verde de 1 Mai sau la sfârşit de săptămână pe perioada verii. Locurile respective sunt în zona pădurii Făget şi a pădurii Hoia, acesta din urmă în apropierea Muzeului Etnografc în Aer Liber "Romulus Vuia".

De la introducerea Legii picnicului, inspectorii Primăriei Cluj-Napoca nu au aplicat nicio amendă, dar au făcut controale pe Valea Gârbăului şi în celelalte locuri de agrement, aplicând avertismente celor care nu au păstrat curăţenia.

CONSTANŢA

Constănţenii au la dispoziţie mai multe zone special amenajate unde pot ieşi la grătar cu prietenii şi familia.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Constanţa, zeci de grătare au fost amplasate în mai multe cartiere din oraş, respectiv în zonele Doraly, Poarta 6 şi Badea Cârţan.

În anii trecuţi, unii dintre constănţeni mergeau şi făceau grătare la intrarea în staţiunea Mamaia, pe malul lacului Siutghiol, unde în prezent nu sunt amenajate spaţii pentru picnicuri.

De asemenea, deşi nu există locuri special amenajate, constănţenii merg la grătare în zonele împădurite din Valu lui Traian şi Murfatlar, dar sunt şi oameni care parcurg zeci de kilometri în căutarea unui loc mai liniştit, fie că este vorba de pădurea Comorova de la lângă Mangalia, de pădurea Hagieni aflată în zona Negru Vodă sau de Cheile Dobrogei.

CRAIOVA

Craiovenii pot ieşi la picnic, de 1 Mai, în pădurea de conifere de lângă centura de nord a oraşului, unde Primăria Craiova a amenajat un loc special în acest sens.

"Craiovenii amatori de grătare în mijlocul naturii au un loc special amenajat. Primăria Craiova a realizat pentru ei un loc de picnic în cartierul Bariera Vâlcii, lângă păduricea de conifere. Intrarea se face din centura de nord, iar locaţia este dotată cu toalete ecologice şi pubele de gunoi", informează Primăria Craiova.

De altfel, anul trecut, autorităţile au amenajat aceeaşi zonă pentru grătare, fiind asigurată şi apa potabilă cu ajutorul unei fântâni publice.

Craiovenii erau obişnuiţi, în anii trecuţi, să meargă la iarbă verde şi grătar în pădurile din apropierea oraşului, în special pe malurile râului Jiu, dar şi în pădurile din zona Breasta, Podari sau Lemna.

De asemenea, craiovenii pot închiria, contra sumei de 15 lei, spaţii pentru picnicuri la pensiuni sau în zone private, având acces la teren de fotbal, teren de tenis sau pescuit de agreement.

Inspectorii Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Dolj vor face controale pentru depistarea celor care se încumetă să facă grătare în păduri, în zone unde acestea nu sunt permise.

DEVA

La Deva, amatorii de grătare au un loc special amenajat în Pădurea Bejan, situată la marginea oraşului, acolo unde şi în anii trecuţi oamenii mergeau să prepare mici şi carne la gratar.

"Locul special pentru grătar a fost amenajat chiar la Pădurea Bejan, acolo unde oamenii erau obişnuiţi să meargă. Avem peste 10 grătare duble şi oamenii s-au obişnuit să meargă acolo. În zonă a fost amenajată şi o scenă şi vom aplasa şi un ecran de mari dimensiuni, pentru ca oamenii să poată urmări meciuri. Din păcate, nu toată lumea păstrează curăţenia, deşi în zonă sunt amplasate multe coşuri de gunoi. De aceea, în fiecare luni dis-de-dimineaţă angajaţii de la întreţinere spaţii verzi merg să adune gunoiul", spune primarul Devei, Petru Mărginean.

DROBETA TURNU SEVERIN

La Drobeta Turnu Severin nu există niciun loc special amenajat pentru organizarea de picnicuri, localnicii obişnuind să meargă pentru grătare, în perioada minivacanţei de 1 Mai, la marginea Pădurii Crihala, zona intrând însă în toamna anului 2013 într-un proiect de reabilitare, finanţat cu fonduri europene în valoare de 900.000 de euro.

Lucrările aveau termen de finalizare sfârşitul lunii aprilie, dar proiectul nu prevede amenajarea de spaţii destinate grătarelor.

"Pădurea Crihala a intrat într-un proces de reabilitare pe fonduri europene, reabilitare care se va finaliza la sfârşitul acestei luni, urmând ca Primăria să amenajeze aici, în viitorul apropiat, spaţii pentru grătare", a declarat viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.

În lipsa spaţiilor pentru picnic, locuitorii din Drobeta Turnu Severin fac grătare în zonele limitrofe, din apropierea râurilor: la Schitul Topolţiţei, pe malul râului Topolniţa, în localitatea Gura Văii, pe malul râului Bahna, şi în apropierea Mânăstirii Vodiţa.

Singura bază de agrement privată unde se pot face grătare în conformitate cu prevederile legale se află în localitatea Izvoru Bîrzii, unde intrarea este de 10 lei de persoană.

HUNEDOARA

Locuitorii municipului Hunedoara nu au la dispoziţie niciun loc special amenajat pentru grătare în oraş, însă locurile preferate pentru aceasta sunt malul lacului Cinciş, situat la mai puţin de 15 kilometri, sau pe malul râului Strei, la aproximtiv 12 kilometri.

Cei mai mulţi preferă malul lacului Cinciş, unde există un camping privat, cu locuri special amenajate pentru grătar. Aici localnicii îşi pot aduce propriul grătar sau le pot folosi pe cele deja amenajate, accesul fiind contra cost, însă suma este modică. Anul trecut, taxa de intrare a fost un leu pentru o persoană şi cinci lei pentru accesul cu autoturismul.

Pe lângă biletul de intrare, cei care vin la grătar primesc câte o pungă în care să arunce resturile.

IAŞI

În Iaşi sunt patru zone special amenajate pentru picnic, viceprimarul municipiului Mihai Chirica susţinând că una dintre probleme o reprezintă furtul grătarelor.

Potrivit viceprimarului Mihai Chirica, în Iaşi sunt amenajate spaţii speciale pentru picnic pe strada C.A Rosetti, precum şi în zonele Ciric, Dorobanţi şi Bucium.

"În fiecare primăvară ducem în zonele respective grătare noi, pentru că furtul acestora reprezintă o problemă. De asemenea, organizăm puncte de salubritate şi înlocuim mobilierul urban deteriorat, respectiv bănci sau coşuri de gunoi", a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Potrivit acestuia, zona cea mai căutată de ieşenii care ies la iarbă verde este cea amenajată pe strada C.A Rosetti, unde iarna este amenajată pârtia de schi.

Mihai Chirica a afirmat că zona de agrement Ciric, investiţie în valoare de câteva milioane de euro, cu telescaun, bărci, hidrobiciclete şi zone de căţărare, care a fost finalizată anul trecut, va fi deschisă oficial la 1 mai.

În anii anteriori, mai ales în perioadele caniculare, ieşenii au luat cu asalt nu doar zonele special amenajate pentru picnic de primărie, ci şi cele situate pe dealurile din apropierea municipiului.

"S-au dat amenzi cu duiumul anul trecut. Sancţiuni au fost şi în cazul zonelor amenajate, pentru nerespectarea regimului deşeurilor", a mai precizat viceprimarul Mihai Chirica.

MIERCUREA CIUC

În Miercurea Ciuc, nu sunt amenajate locuri speciale pentru picnic întrucât majoritatea localnicilor au case de vacanţă în zonele din împrejurimile oraşului.

Cei care doresc să iasă la un grătar folosesc zonele de lizieră a pădurii din împrejurimile oraşului, cele mai cunoscute fiind Szeceny, Jigodin şi la poalele Munţilor Harghita.

ORADEA

La Oradea, cei care doresc să facă grătare în aer liber, în perimetrul oraşului, au la dispoziţie un singur loc amenajat pentru picnic, pe promenada râului Crişul Repede, care traversează oraşul de la un capăt la altul. Acolo, municipalitatea a amenajat 14 filigorii, cu tot atâtea grătare cu foc închis.

"După intrarea în vigoare a legii picnicului, în martie 2012, Primăria a amenajat pe promenada de pe Criş, între Podul Decebal şi Podul Densuşianu, un loc de picnic, cu 14 filigorii, cu câte un grătar, unde amatorii de grătare fac foc închis", explică şeful Compartimentului Spaţii Verzi din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei Oradea, Mircea Stejerean.

Potrivit acestuia, locul amenajat pentru picnic în această zonă, pe o lungime de câteva sute de metri pe malul drept al Crişului Repede, unde sunt locuri de joacă pentru copii şi terenuri de minifotbal, handbal şi baschet, este frecventat mai ales de locuitorii celor două cartiere aflate pe malurile râului, Ioşia şi Sovata.

Până în 1989, orădenii obişnuiau să iasă la iarbă verde şi să facă grătare într-un loc numit Silvaş, pe malul drept al Crişului Repede, la intrarea în oraş, dar în ultimii ani acolo s-au construit restaurante şi a început construirea unui pod care să lege DN 1 de DN 19, pentru devierea traficului greu în afara zonei centrale a municipiului, astfel că locul nu mai este frecventat de amatorii de petreceri la iarbă verde.

În Oradea, însă, în ultimii ani, localnicii nu mai obişnuiesc să facă grătare în aer liber, preferând ca de sărbători sau la sfârşit de săptămână să frecventeze parcurile din oraş, unde au loc spectacole şi comercianţii vând produse preparate la grătar, sau cele două staţiuni din apropiere, Băile Felix şi Băile 1 Mai, unde, de asemenea, pot cumpăra preparate la grătar.

Anul trecut, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au verificat respectarea de către orădeni a Legii picnicului între 1 şi 4 mai, dar nu au fost în situaţia de a da sancţiuni.

De altfel, nici inspectorii de teren ai Primăriei nu au identificat contravenienţi la această lege, iar primarul Ilie Bolojan afirmă că Poliţia Locală şi angajaţii municipalităţii "nu pândesc orădenii".

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea, Anca Sas, spune că angajaţii instituţiei şi agenţii Poliţiei Locale au ca prioritate identificarea eventualelor situaţii în care orădenii ar face foc pentru grătare în parcurile publice, unde acest lucru nu este permis. "Sunt sancţionate doar persoanele care comit acte de vandalism, care aprind focul în parcuri sau lasă în urma lor mizerie, conform Legii picnicului şi regulamentului de salubritate al oraşului", spune Anca Sas.

PLOIEŞTI

Ploieştenii care vor să facă grătar în aer liber pot merge în Parcul "Constantin Stere", cunoscut drept Parcul Bucov, situat la ieşirea din oraş către Buzău. Acolo Primăria Ploieşti, care administrează parcul, a amenajat grătare, bănci şi locuri de joacă pentru copii.

În acelaşi parc se află o grădină zoologică, dar şi terase, unde cei care nu vor să facă grătar pot comanda mici, carne friptă, băuturi, sucuri sau îngheţată. Acesta este singurul loc amenajat pentru grătar din Ploieşti.

Mulţi ploieşteni merg la grătar şi în pădurea Păuleşti, situată, de asemenea, la câţiva kilometri de Ploieşti, unde nu există însă locuri amenajate pentru grătar.

RÂMNICU VÂLCEA

Primăria Râmnicu Vâlcea a inaugurat, în luna mai a anului trecut, o zonă de picnic, administrată de municipalitate. Zona respectivă este situată pe strada Ostroveni, în apropiere de ştrandul cu acelaşi nume şi oferă celor care vor să facă grătar în aer liber locuri de parcare, foişoare de lemn, iluminat public, toalete ecologice dar şi vetre pentru grătar.

Locuitorii care vor să facă grătar în aer liber merg şi la "Malul alb", un izlaz de la periferia oraşului, care face parte din domeniul public, sau pe marginea lacului de acumulare din nordul municipiului, pe un teren aflat în administrarea Hirdoelectrica.

Niciuna dintre cele două zone nu este amenajată ca zonă de picnic, dar ambele sunt folosite în mod tradiţional de cei care fac grătar în aer liber.

SIBIU

În municipiul Sibiu şi zonele învecinate nu există niciun loc special amenajat pentru picnic, sibienii ieşind la iarbă verde "necontrolat", ca şi înainte de apariţia Legii picnicului.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore, spune că în municipiu nu au fost amenajate de către municipalitate locuri speciale pentru grătar, însă e drept că sibienii nu ies la picnic în oraş, zonele preferate fiind situate în afara municipiului şi aparţinând de alte primării.

Cel mai aproape de Sibiu se află Curmătura Ştezii, loc situat între Sibiu şi Păltiniş, într-o zonă foarte frumoasă, la poalele Munţilor Cindrel, de-a lungul râului Şteaza. Locul aparţine de Primăria Răşinari, iar reprezentanţii acestei instituţii spun că nu au fost amenajate locuri speciale pentru grătar, existând totuşi în plan o astfel de amenajare pentru anii viitori. Deocamdată, reprezentanţii Primăriei se îngrijesc de păstrarea curăţeniei în zonă, existând mai multe containere.

Un alt loc preferat de sibieni pentru picnic este cel cunoscut sub denumirea de Tocile, acesta aparţând Primăriei Sadu.

Primarul din această localitate, Valentin Ivan, spune că sibienii merg "necontrolat" la grătar în zona respectivă. "La Tocile se merge la grătar necontrolat. Nu există nicăieri locuri speciale pentru grătar. Celor care merg acolo le asigurăm containere pentru gunoi. Reuşim destul de bine să controlăm problema gunoiului în zonă", afirmă Valentin Ivan.

El adaugă că intenţionează să amenajeze un astfel de loc la Tocile, însă terenul identificat, în zona preferată de turişti, este trecut în cartea funciară ca păşune şi, deocamdată, acest lucru nu a fost posibil.

Sibienii mai merg la grătar la Cisnădioara, dar nici acolo nu au fost amenajate locuri oficiale pentru petrecerea timpului liber şi grătar.

În fiecare an de Paşte, 1 Mai, dar şi în week-end-urile călduroase de peste an sau în zilele însorite din iarnă, sibienii ies în aceste locuri, dar şi în altele din întreg judeţul, pentru o gură de aer curat, linişte şi un peisaj extraordinar.

SUCEAVA

În municipiul Suceava sunt amenajate trei locuri care pot fi folosite pentru picnic. Unul dintre acestea este situat în apropierea pădurii Zamca, lângă fostul cartrodom, al doilea este în cartierul Burdujeni, lângă o pădure, iar al treilea se află lângă două iazuri într-o zonă care a aparţinut RAAPPS.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că cele trei zone de picnic au fost salubrizate şi că urmează să fie deschise de la 1 mai.

"Sperăm să fie vreme bună astfel încât să poată fi folosite", a spus Lungu.

Sucevenii preferă însă să facă picnic în zona de munte a judeţului, fiind amenajate locuri de picnic pe principalele trasee turistice, între Suceava şi Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei, Suceviţa-Moldoviţa, Moldoviţa-Sadău, dar şi în Masivul Rarău.

Directorul Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, spune că Direcţia Silvică a amenajat zone de picnic pe principalele trasee turistice, care sunt folosite de turişti, dar că mai sunt persoane care fac grătar şi în zone interzise, acestea fiind amendate.

"Mai sunt şi cei care fac grătar în locuri neamenajate, dar sunt sancţionaţi. Din ce în ce mai rar sunt astfel de cazuri. Lumea începe să se alinieze la standardele europene", a afirmat Ciobanu.

TÂRGOVIŞTE

La Târgovişte, singura zonă destinată celor care fac grătar în aer liber este pădurea Priseaca, la ieşirea spre Voineşti. Municipalitatea a amenajat aici o zonă pentru grătar, cu toate dotările prevăzute de lege, însă oamenii merg şi în zonele neamenajate din aceeaşi pădure.

TÂRGU JIU

Primăria Târgu Jiu amenajează locuri pentru grătar în pădurea de la Drăgoieni, situată la marginea oraşului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al municipalităţii, Ramona Evulescu, autorităţile locale vor amenaja spaţiile de picnic până la 1 mai, dată la care în pădurea Drăgoieni este organizată o sărbătoare dedicată Zilei Muncii. Acolo vor avea loc spectacole de muzică populară, mii de persoane fiind aşteptate să petreacă în aer liber.

Zona a fost amenajată şi anul trecut, municipalitatea amplasând mai multe mese, grătare şi coşuri de gunoi, toate fiind însă distruse la câteva zile după ce a trecut sărbătoarea de 1 Mai.

Reprezentantul Primăriei afirmă că acesta este şi motivul pentru care municipalitatea nu s-a grăbit să reamenajeze zona decât cu puţin timp înainte de 1 Mai.

Locul respectiv este singurul din Târgu Jiu unde de 1 Mai sunt organizate manifestări publice, sărbătoarea fiind moştenită de dinainte de 1989, când acolo erau organizate ample parade dedicate oamenilor muncii. Muncitorii care defilau atunci la parada de 1 Mai rămâneau ulterior în pădurea Drăgoieni la mici şi bere, iar tradiţia a rămas şi a fost preluată şi după 1989, anual fiind organizat un bâlci în care zeci de comercianţi vin şi îşi expun mărfurile, mulţi dintre aceştia vânzând mici şi bere.

TÂRGU MUREŞ

La Târgu Mureş, există două zone autorizate pentru picnic - Platoul Corneşti şi Calea Sighişoarei, însă iubitorii de natură mai ies şi pe malul Mureşului.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Mureş, Aurel Trif, afirmă că instituţia a fost "cu un pas înainte de a ieşi legea" picnicului, amenajând zonele tradiţionale de la Platoul Corneşti, aflat în apropierea Grădinii Zoologice din Târgu Mureş, şi Calea Sighişoarei, lângă pădure, cu mese, grătare de fier şi chiar frigidere.

"Locurile amenajate pentru picnic funcţionează de şapte-opt ani, ne-am străduit să le îmbunătăţim de la an la an. În fiecare an am adus ceva nou - grătare, frigidere, pentru băuturi alcoolice şi nealcoolice şi chiar pentru produse din carne, care pot fi lăsate cu o zi înainte. N-au fost vandalizate. În ce priveşte locurile neamenajate, cei care vor să meargă acolo o fac pe propria răspundere, pentru că sunt pasibili de amenzi. Dar nu ştiu să se fi dat amenzi, cel puţin în acest an", spune Trif.

Potrivit acestuia, Legea picnicului a fost binevenită, întrucât a făcut "puţină ordine în localităţi", mai ales în ce priveşte pericolul reprezentat de arderile necontrolate de vegetaţie, de după ieşirile în aer liber.

TIMIŞOARA

La Timişoara, se poate ieşi la picnic în trei parcuri - "Carmen Sylva", Uzinei şi Karlsruhe.

Viceprimarul Dan Diaconu spune însă că acolo se pot desfăşura "activităţi de picnic, dar fără aprinderea focului".

"Cei care vor merge la picnic în aceste locuri trebuie să ştie că avem o lege în vigoare şi că au anumite îndatoriri, cum ar fi aruncarea gunoaielor în locurile special amenajate sau să nu hrănească animalele", afirmă el.

Cu toate aceastea, timişorenii preferă să facă grătare la marginea oraşului, lângă Pădurea Verde, în apropierea Muzeului Satului Bănăţean, în zona de nord a municipiului. De asemenea, localnicii obişnuiesc să iasă la iarbă verde pe malul râului Timiş, la aproximativ zece kilometri de Timişoara, în comuna Şag. Cele două locuri nu sunt amenajate însă pentru picnic.

VASLUI

Locuitorii municipiului Vaslui nu duc lipsă de zone de agrement unde-şi pot petrece vacanta de 1 Mai în aer liber, după ce Primăria a amenajat nu mai puţin de patru locaţii, inclusiv în oraş, cu grătare, mese şi bănci.

Pe lângă cele zece grătare de cărămidă refractară de la pârtia de schi, situată în suburbia Viişoara, autorităţile vasluiene au construit noi zone de agrement în interiorul oraşului, la ştrandul municipal, în gară şi la blocurile ANL din zona industrială.

"Toate aceste zone de agrement le-am amenajat în funcţie de solicitări, de necesităţile populaţiei, iar dacă va fi cazul vom face şi altele. Legea nu ne impune un anumit număr de grătare pe cap de locuitor. Oricum, multe din aceste zone de agrement le-am amenajat înaintea apariţiei Legii picnicului", a declarat corespondentului MEDIAFAX viceprimarul municipiului Vaslui, Daniel Neacşu.

În schimb, în celelalte două municipii ale judeţului, Bârlad şi Huşi, primăriile nu au amenajat nicio zonă de agrement, însă sunt două comune, respectiv Ştefan cel Mare, situată la şase kilometri de Vaslui, şi Tutova, la trei kilometri de Bârlad, unde există amenajate locuri la iarbă verde unde populaţia poate petrece timpul liber la un grătar, în schimbul unei taxe de salubrizare de cinci lei.

Locuitorii celor trei municipii aleg să petreacă la iarbă verde şi în afara localităţilor, cum ar fi pădurea Paiu şi şesul de la Gura Bustei, în timp ce bârlădenii merg la Prodana sau în pădurea din apropierea Mănăstirii Bujoreni. În ceea ce-i priveşte pe locuitorii din Huşi, aceştia stau la grătare în zona parcului Recea, precum şi în pădurile de la Dobrina, Tătărăni şi Pădureni, toate aceste locaţii fiind neamenajate şi neautorizate conform legii.

BUCUREŞTI

Pentru cei care nu doresc să rămână în Bucureşti şi care aleg să meargă în apropierea Capitalei, va fi deschis sezonul de picnic la Palatele Brâncoveneşti.

Astfel, cei care doresc să meargă la picnic vor putea alege Palatul Mogoşoaia, unde este amenajat un spaţiu special în care sunt puse la dispoziţie grătare, dar şi saci menajeri pentru colectarea deşeurilor.

În sectorul 1, pentru că nu există zone în care să poată fi amenajate spaţii destinate picnicurilor, bucureştenii care aleg să să rămână în Capitală pot alege parcurile, toate cele 19 astfel de zone şi cele 70 de locuri de joacă aflate în administrarea Consiliului Local Sector 1 fiind reamenajate.

În sectorul 2 sunt funcţionale cinci spaţii amenajate pentru picnic, aflate în parcurile Plumbuita, Lunca Florilor, Morarilor, Dobroieşti şi Sfântul Pantelimon.

Pentru cei din sectorul 4, reprezentanţii autorităţii locale de sector au redeschis, în parcul Lumea Copiilor, o zonă pentru barbeque cu 70 de grătare. Lângă grătare, sunt foişoare de lemn în care se poate mânca, iar curăţenia în zonă este asigurată de Administraţia Domeniului Public Sector 4. Pentru accesul în această zonă a parcului, cetăţenii trebuie să prezinte un act de identitate, potrivit reprezentanţilor primăriei de sector.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 iau în calcul repararea şi reamenajarea celor şapte grătare, amplasate între Parcul Crângaşi şi Lacul Morii. Totodată pentru cei dornici să-şi petreacă timpul în aer liber, la picnic, un alt spaţiu amenajat special pentru acest gen de activităţi este din nou funcţional în cartierul ANL "Constantin Brâncuşi", unde vor fi reamenajate alte şase grătare.

În ambele zone pentru picnic din sectorul 6 vor fi amplasate şi toalete ecologice, iar poliţiştii locali vor supraveghea locurile unde se află grătarele, au precizat reprezentanţii autorităţii locale de sector.

În sectoarele 3 şi 5 nu sunt amenajate zone unde cetăţenii să poată ieşi la picnic, potrivit reprezentanţilor primăriilor de sector.

Agenţia Mediafax lansează, cu ocazia zilei de 1 mai, odată cu începerea sezonului de ieşiri la iarbă verde, o campanie numită "Viaţa după grătar", prin materiale de presă şi pe pagina sa de Facebook, despre şi pentru păstarea curăţeniei în zonele de picnic, amenajate sau nu de către autorităţi.

Postează pe timeline-ul Mediafax.ro poze cu zonele de picnic unde eşti la iarba verde. Arată-ne ce rămâne în urma ta şi a celorlalţi vecini de grătar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici