Când Moş Crăciun vine cu pumnul

Intreaga lume se pregateste pentru sarbatori. Romania noastra, de asemeni. La Centrul-Pilot de Asistenta si Protectie a Victimelor Violentei in familie din Bucuresti, cu cat sarbatorile sunt mai aproape iar mirosul de cozonaci calzi pare sa pluteasca deja in aer, la numarul 983, sunetul cristalin al telefonului rasuna vioi tot mai des.

65 afișări

Si nu pentru urari de bucurie… Violenta in familie este o problema mondiala si din pacate, particulara fiecarei tari in parte. E de nerezolvat totalmente nicaieri in lume, ca o boala grea care apare, dispare si reapare mereu, tot mai urat, cat mai urat.

Daniela este angajata ca referent la Centrul-Pilot. In atatia ani, a raspuns la sute, sau poate chiar la mii de telefoane pline de disperare. Deznadejdea victimelor violentei in familie se face auzita zilnic, iar Daniela pare pregatita sa o intampine si sa o asculte oricand la capatul celalalt al firului. Acum, in birou, e un moment de liniste. Cateva secunde si… Telefonul suna!

“ Alo, Centrul de Asistenta si protectie a…”

Daniela nu reuseste insa sa-si suca fraza pana la capat pentru ca, la capatul celalat al firului deznadejdea se prezinta iarasi prin glasul imbibat de plans al unei femei: “ Alo, m-a batut… Ajutati-ma!Va rog!”

Se pare ca sotul femeii nu a lasat spiritul de sarbatoare sa-i alerge prin vene. A preferat alcoolul, inca o data. Victima isi spune povestea pe nerasuflate. Vorbeste incet, neintrerupt, de parca ar recita o poezie trista pe care nu ii vine sa o urli in gura mare. Pentru ca, daca e spusa mai tare, parca doare mai tare.

Daniela o asculta cu atentie, incearca sa o calmeze si sa o opreasca din plans. Ii explica de tot ajutorul pe care il poate primi la centru, despre asistenta medicala, despre consilierea juridica si psihologica, despre cum poate sa ajunga la unul din adaposturile destinate victimelor violentei casnice, despre IML… Dupa toate explicatiile, datele de contact luate si date, conversatia se incheie.

Daniela, vizibil afectata de discutie, pare sa cada putin pe ganduri dupa care, cu un soi de tristeze in glas spune: “E al patrulea telefon pe ziua de azi. Patru au ales sa sune si poate ca o suta nu au avut curajul dea telefon la noi. E decembrie si intotdeauna in perioada aceasta cu sarbatori apar cele mai multe cazuri de violenta. Pentru unii, Mos Craciun vine cu sticla si cu pumnul. E trist. Si va mai fi.”

La ora actuala, in Bucuresti exista trei adaposturi pentru femeile batute de soti sau alte rude. De asemeni, exista servicii sociale din cadrul fiecarei primarii de sector. Nu e mult, dar e un inceput de lupta pentru stoparea violentei conjugale si familiale.

Si totusi, violenta este un fenomen care este intr-o continua extindere. In primul rand, pentru ca majoritatea victimelor aleg sa taca.

(Material realizat de Bianca Ioana Cocris prin programul Jurnalism cetăţenesc - JETOP).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici