Candidaţii la PE, invitaţi să-şi asume respectarea drepturilor copilului dacă vor fi aleşi

Candidaţii la europarlamentare sunt invitaţi să semneze "Manifestul pentru drepturile copilului", prin care se angajează să se asigure că, dacă vor fi aleşi, problematica copiilor va fi prioritate explicită în politicile regionale de coeziune şi că de fondurile UE vor beneficia şi copiii.

109 afișări
Imaginea articolului Candidaţii la PE, invitaţi să-şi asume respectarea drepturilor copilului dacă vor fi aleşi

Candidaţii la PE, invitaţi să-şi asume respectarea drepturilor copilului dacă vor fi aleşi

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil, World Vision România, SOS Satele Copiilor România, SERA România, Therre des Hommes România, Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual - FOCUS, Organizaţia Salvaţi Copiii, UNICEF România şi EuroChild au lansat, luni, o invitaţie către toţi candidaţii la alegerile europarlamentare de a semna "Manifestul pentru drepturile copilului", care a fost prezentat şi în Parlamentul European de la Strasbourg, în 20 noiembrie 2013, în cadrul unui eveniment public adresat deputaţilor europeni.

"În aceste vremuri, când accesul deplin al copiilor la drepturile lor este ameninţat de criza economică, sărăcie şi excludere, facem apel pentru mobilizarea de susţinători puternici pentru a reprezenta şi apăra interesele copiilor la toate nivelurile de guvernare, de la nivel local la cel european", au transmis organizaţiile neguvernamentale din protecţia drepturilor copilului.

În manifest se mai arată că jumătate din populaţia ţărilor în dezvoltare sunt copii, iar în Uniunea Europeană trăiesc aproximativ 100 de milioane de copii.

"Viaţa copiilor din întreaga lume este afectată, în fiecare zi, de politicile, legislaţia şi acţiunile UE. Toate ţările membre ale UE sunt părţi semnatare ale Convenţiei privind drepturile copilului şi au obligaţii clare în promovarea, protecţia şi respectarea drepturilor fiecărui copil. Tratatul de la Lisabona face din promovarea drepturilor copilului un obiectiv explicit al afacerilor interne şi externe ale UE, iar Carta Drepturilor Fundamentale a UE prevede că interesul superior al copilului este un considerent primordial în toate acţiunile UE. A sosit momentul ca aceste angajamente să fie traduse în fapte concrete pentru copii!", arată organizaţiile care au cerut candidaţilor să semneze documentul.

În manifest se mai arată că, în prezent, în Parlamentul European, niciuna dintre cele 20 de comisii permanente nu are o responsabilitate explicită în ceea ce priveşte copiii, nu există nicio evaluare sistematică a impactului acţiunilor legislative şi nelegislative asupra copiilor şi nimeni nu urmăreşte ce cotă din bugetul UE este alocată pentru copii.

ONG-urile susţin că următorul Parlament European trebuie să aibă capacitatea instituţională de a aduce interesele copiilor în prim-plan, în fiecare dintre componentele activităţii sale, iar acest lucru trebuie să se facă prin: crearea unui mecanism permanent în PE, cu responsabilităţi explicite în protejarea şi promovarea drepturilor copilului, în toate sectoarele de politică, în afacerile interne şi externe, exercitarea controlului bugetar al PE în vederea asigurării de fonduri UE pentru a acţiona în interesul superior al copilului, atât pe plan intern cât şi extern, creşterea gradului de conştientizare în cadrul PE şi în rândul cetăţenilor europeni cu privire la drepturile copilului, la modul în care politicile, legislaţia şi fondurile UE afectează vieţile lor în Europa şi la nivel global şi prin eforturi proactive pentru implicarea copiilor în procesul de luare a deciziilor, de monitorizare şi evaluare, prin promovarea participării lor în ţările de origine şi în dezbaterile din UE, precum şi prin asigurarea accesului la informaţii relevante, adaptate vârstei lor.

"Următorul Parlament European trebuie să se asigure că instituţiile UE respectă responsabilităţile care le revin şi pun în aplicare obligaţiile legale existente. De asemenea, în prim plan, trebuie să fie o nouă legislaţie şi politici mai avansate şi mai ambiţioase în domeniul drepturilor copilului, care să asigure o mai mare coerenţă între obiectivele declarate ale acţiunilor interne şi externe ale UE şi impactul real asupra vieţii copiilor, în mod direct sau indirect", se arată în document.

Şapte dintre candidaţii la europarlamentare au semnat sau au anunţat că vor semna online documentul. Printre cei care au semnat se numără Daciana Sârbu, Corina Creţu, Renate Weber şi Ruxandra Dragomir.

Secretarul de stat de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, a declarat, luni, că saluta cele doua iniţiative - a PE, care a lansat ideea şi a ivitat statele membre să o susţină, şi a ONG-urilor din România, care au iniţiat acest demers şi au explicat ce ar însemna semnarea documentului pentru România, ca ţară, şi pentru copii.

"Semnăturile candidaţilor reprezintă semnalul pe care clasa politică îl dă, respectiv că îşi asumă responsabilitatea de a promova şi respecta drepturile copilului. Aşteptăm cât mai multe semnături şi sper ca organizaţiile neguvernamentale să continue demersurile, pentru a vedea cine este în Parlamentul European şi pentru a se asigura că exista un interes constant pentru acest domeniu", a declarat secretarul de stat.

Directorul executiv de la FONPC, Daniela Gheorghe, a declarat că numărul de semnături pentru susţinerea acestui document va însemna respectul pe care politicienii îl dau drepturilor copilului. "După alegeri, vom monitoriza, nu doar pentru a vedea ce fac cei care au fost aleşi, dar şi pentru a-i ajuta să vină cu iniţiative şi să înţeleagă ca protecţia copilului înseamnă inclusiv bugete şi iniţiative legislative", a declarat directorul executiv FONPC.

Potrivit organizaţiilor neguvernamentale, un copil din patru trăieşte în sărăcie şi că cei mici reprezintă, anual, un sfert din noii solicitanţi de azil. De asemenea, 250.000 de copii sunt raportaţi ca dispăruţi în fiecare an, adică unul la două minute, aproximativ 800.000 au unul dintre părinţi în închisoare şi mai mult de un milion sunt institutionalizaţi în Europa.

În lume, aproximativ 93 de milioane de copii suferă de dizabilităţi moderate sau severe, 13 copii cu vârsta sub cinci ani mor în fiecare minut din cauze care pot fi prevenite, una din cinci femei mărturiseşte că a fost abuzată sexual în copilărie şi 35 de milioane de copii şi tineri cu vârste sub 20 de ani sunt migranţi internaţionali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici