Candidaţii la sesiunea specială a Testelor Naţionale susţin proba de limbă şi literatură maternă

Candidaţii care participă la sesiunea specială a Testelor Naţionale au de rezolvat, marţi, la proba de limbă şi literatură maternă, varianta cu numărul 36.

2 afişări
Imaginea articolului Candidaţii la sesiunea specială a Testelor Naţionale susţin proba de limbă şi literatură maternă

Candidaţii la sesiunea specială a Testelor Naţionale susţin proba de limbă şi literatură maternă

Cei peste 45 de mii de tineri care susţin sesiunea specială a Testelor Naţionale, ce le va permite să-şi continue studiile în învăţământul liceal, au susţinut, cu o zi în urmă, prima probă, respectiv cea la Limba şi literatura română. Ministerul Educaţiei a apelat, luni, la subiectul de rezervă în cazul a 14 candidaţi, din şapte judeţe şi municipiul Bucureşti.

Majoritatea situaţiilor de acest gen au fost impuse de faptul că unii dintre candidaţi au întârziat din cauza traficului, un candidat din Giurgiu a fost spitalizat dimineaţă, fiindu-i trimis subiectul la unitatea sanitară, iar în Caraş Severin maşina care transporta candidaţi a fost implicată într-un accident rutier, fără victime.

Pentru susţinerea acestui examen în sesiunea specială s-au înscris 45.352 candidaţi, repartizaţi în 175 de centre de examen special constituite. Dintre aceştia, 26.560 candidaţi vor susţine examenul în altă localitate decât cea de reşedinţă, cazarea acestora fiind asigurată de către Inspectoratele Şcolare Judeţene/ ISMB. Lucrările vor fi evaluate în 56 de centre.

Calendarul sesiunii speciale a Testelor Naţionale este următorul: 4 februarie - limba şi literatura română (test scris), 5 februarie - limba şi literatura maternă (test scris), 6 februarie - matematică, 7 februarie - Istoria românilor sau Geografia României (test scris). În data de 9 februarie sunt programate prima afişare a rezultatelor (până la ora 16.00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16.00 - 20.00). Rezolvarea acestora este prevăzută pentru data de 10 februarie, iar rezultatele finale vor fi afişate luni, 11 februarie.

Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul orar 7.30 – 8.30, pe baza buletinului/ cărţii de identitate (a certificatului de naştere, în cazul în care candidatul nu are buletin/carte de identitate). Candidaţii care nu au asupra lor aceste documente (certificatul de naştere, pentru candidaţii care nu au buletin/ carte de identitate) şi legitimaţia de testare nu sunt acceptaţi în sală. În cazuri excepţionale, comisia de testare poate accepta candidaţi care nu au documentele menţionate anterior, dacă sunt recunoscuţi de un cadru didactic sau de doi candidaţi şi sub rezerva prezentării documentelor până a doua zi. Dacă acest lucru nu se întâmplă, lucrarea respectivului candidat va fi anulată, iar acesta eliminat.

Din momentul extragerii variantei, niciun elev nu mai poate intra în săli. După distribuirea subiectelor, candidaţii au la dispoziţie două ore pentru efectuarea acestora. Niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează de predarea acesteia. Candidaţii pot părăsi centrul de testare cel mai devreme după o oră de la distribuirea subiectelor în săli. Dacă un candidat se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, va fi însoţit de către unul dintre cadrele didactice care supraveghează, până la înapoierea în sala de testare.

Candidaţii surprinşi având asupra lor materiale care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul, cei surprinşi copiind în timpul desfăşurării testelor naţionale sau comiţând alte fraude menite să le favorizeze rezolvarea subiectelor, sunt eliminaţi. Tentativa de fraudă se pedepseşte în acelaşi mod.

Se interzice cu desăvârşire colectarea sau favorizarea acţiunii de colectare a unor fonduri materiale sau băneşti de la candidaţi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul candidaţilor, fonduri având drept destinaţie asigurarea cazării, a meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din centrele de testare sau de evaluare.

Evaluarea rezultatelor se face cu note de la 10 la 1, respectându-se cu stricteţe baremele de evaluare şi de notare transmise de Comisia naţională. Nota minimă de promovare la fiecare dintre probe este 5. Prin urmare, un candidat este considerat promovat dacă obţine cel puţin nota 5 la fiecare test. În caz contrar este declarat respins. Media generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la cele 3 teste naţionale (respectiv 4, pentru candidaţii care susţin şi test scris la limba şi literatura maternă).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici