Capitala va avea pieţe agroalimentare mobile

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, şi preşedintele Agrostar, Nicolae Ştefan, au stabilit, la întâlnirea de luni, înfiinţarea pieţelor agroalimentare mobile în care produsele să fie vândute direct de producători.

93 afișări
Imaginea articolului Capitala va avea pieţe agroalimentare mobile

Capitala va avea pieţe agroalimentare mobile

"Ne-am întâlnit să discutăm punctual despre combaterea speculei în pieţe, despre dezvoltarea unui proiect comun cu Ministerul Agriculturii şi Agrostar privind înfiinţarea pieţelor de cartier, mobile", a declarat primarul general al Capitalei la finalul întâlnirii.

Edilul şef a precizat că ministrul Dacian Cioloş a arătat o "deschidere deosebită" faţă de acest proiect iniţiat de municipalitate. Oprescu a precizat că ministrul Dacian Cioloş l-a anunţat că Ministerul Agriculturii a iniţiat, luni, un proiect care prevede înfiinţarea unor pieţe agroalimentare mobile în toată ţara.

Primarul general a precizat că, pentru început, va fi vorba de produsele proaspete - legume şi fructe -, urmând ca pe viitor pieţele mobile să fie "personalizate", astfel încât cetăţenii să se obişnuiască cu faptul că în anumite zile din săptămână, între anumite ore, vin producătorii direcţi şi nu "intermediarii, cei care măresc preţul în mod artificial".

Potrivit lui Oprescu, este vorba de o "organizare rapidă", care vizează "săptămâni, şi nu luni", municipalitatea punând la dispoziţie partea de infrastructură, adică locurile şi amenajările temporare astfel încât producătorii să găsească condiţiile sanitare necesare unei asemenea activităţi.

"Este vorba de colaborarea Ministerului Agriculturii, Primăriei Capitalei şi Agrostar în atragerea şi cointeresarea acestor producători de a participa în mod serios la acest proiect", a mai spus Oprescu.

Edilul şef al Capitalei a precizat că "personalizarea" acestor pieţe a fost ideea ministrului Dacian Cioloş. El a explicat că se va avea în vedere "specificitatea" fiecărei pieţe, astfel încât toţi cetăţenii să ştie că într-o anumită zonă, dintr-un anumit cartier există piaţa brânzeturilor, a peştelui, a legumelor şi fructelor. Totodată, Oprescu s-a referit şi la posibilitatea "permanentizării" pieţelor mobile, astfel încât acestea să fie organizate chiar de două, trei ori pe săptămână.

Sorin Oprescu a apreciat că înfiinţarea acestor pieţe va suplini lipsa "magazinelor de proximitate" cu alimente proaspete din cartierele bucureştene şi va acoperi nevoile cetăţenilor care nu pot merge în supermarketuri.

Primarul Capitalei a mai spus că vor fi luate măsuri de combatere a speculei în pieţe. Astfel, în fiecare piaţă va exista un fond de 30% rezervat producătorilor direcţi, "cu acte în regulă", care să-şi poată comercializa produsele.

"Aceste măsuri vor fi luate ca să nu-i mai găsim pe cei care nu au loc, în mod cronic, în pieţe, pe trotuar, vânzând pe plastic. Trebuie să le găsim un loc civilizat în piaţă", a explicat Oprescu.

Ministrul Agriculturii a declarat că proiectul de înfiinţare a pieţelor mobile este "o idee mai veche", care vizează accesul direct al producătorilor la consumatori şi care va avea ca finalitate avantajul cetăţenilor în primul rând de a consuma produse proaspete şi, nu în ultimul rând, mai ieftine.

Dacian Cioloş a precizat că în Ministerul Agriculturii funcţionează un grup de lucru care, până în prezent a confirmat faptul că "legislaţia există de câţiva ani, însă nu a fost aplicată". Acesta a mai spus că în zilele următoare va fi format un grup de lucru între reprezentanţii Primăriei Capitalei, ai Ministerului Agriculturii şi ai producătorilor, care să stabilească regulile de funcţionare ale acestor pieţe ambulante temporare. În opinia acestuia, proiectul va fi concretizat în câteva săptămâni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici