Carantină în opt localităţi din judeţul Sălaj unde au fost depistate focare de rabie

Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj au instituit, joi, carantina de gradul al treilea în opt localităţi din judeţ, după ce analizele făcute la vulpi prinse de săteni în comunităţi au dovedit că toate aceste animale erau bolnave de rabie.

199 afișări
Imaginea articolului Carantină în opt localităţi din judeţul Sălaj unde au fost depistate focare de rabie

Carantină în opt localităţi din judeţul Sălaj unde au fost depistate focare de rabie (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Directorul DSVSA Sălaj, Virgil Ţurcaş, a declarat, joi, că localnicii au prins, în ultimele zile, vulpi în gospodării, le-au omorât, iar probele recoltate de medicii veterinari şi supuse analizelor au indicat că animalele erau bolnave de rabie.

Ca urmare, inspectorii instituţiei au fost trimişi de urgenţă în toate localităţile, pentru a lua măsurile ce se impun în cazul depistării unor focare de rabie, respectiv instituirea carantinei de gradul al treilea şi catagrafierea carnasierelor, a declarat Virgil Ţurcaş.

Potrivit acestuia, în cazul acestei epizootii trebuie vaccinate animalele, iar persoanele care au intrat în contact cu vulpile trebuie îndrumate la medicul de familie, pentru administrarea vaccinului antirabic.

Cele opt localităţi în care au fost depistate focare de rabie sunt Bocşa, Cormeniş, Coşeiu, Ban, Sânpetru Almaşului, Stârciu, Var şi Bălan.

În Sălaj sunt, în prezent, 12 focare de rabie active, din care opt sunt cele depistate acum şi alte patru sunt rămase active de anul trecut.

"Un focar de rabie este menţinut deschis 60 de zile, după care se stinge, întrucât după această perioadă nu mai există riscul ca germenii bolii să fie activi", a precizat directorul DSVSA Sălaj.

În timpul carantinei de gradul al treilea, pe parcursul celor 60 de zile, localităţile sunt monitorizate, iar animalele nu pot fi vândute la târguri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici