Cărbunaru, despre ameninţările nucleare: „Doar retorică, nu e o situaţie de risc iminent”

Autorităţile române îşi iau măsurile necesare pentru a fi pregătite să intervină în orice situaţie, dar la acest moment noi ne confruntăm doar cu o retorică venită din zona Federaţiei Ruse, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

1256 afișări
Imaginea articolului Cărbunaru, despre ameninţările nucleare: „Doar retorică, nu e o situaţie de risc iminent”

„Autorităţile române îşi iau măsurile necesare pentru a fi pregătite să intervină în orice situaţie. La acest moment noi ne confruntăm doar cu o retorică venită din zona Federaţiei Ruse, care foloseşte practic acest tip de mesaj într-un context în care, după cum ştiţi, avem o agresiune militară declanşată în Ucraina. şi diverse formule de comunicare cu Occidentul. Faptul că Ministerul Sănătăţii anunţă public că este pregătit să gestioneze această situaţie confirmă faptul că Guvernul României tratează cu seriozitate sarcinile şi responsabilităţile pe care le are de a proteja sănătatea şi siguranţa populaţiei. Dar repet, suntem într-o situaţie de retorică în spaţiul public practicată de Federaţia Rusă. Nu vorbim de o situaţie de risc iminent care să se producă şi să genereze astfel de implementări de măsuri în România”, spune Dan Cărbunaru.

CNCAN, adaugă purtătorul de cuvânt al Executivului, cauzat de atacurile armatei ruse, este în permanentă legătură cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

„Ori de câte ori sunt semnalate diverse situaţii în Ucraina, îi contactează pe experţii de acolo sau sunt contactaţi de ei. În cazul acesta la care ne referim astăzi, toate confirmările arată că nu a existat o situaţie de risc în perimetrul centralei. Mai mult decât atât, măsurătorile privind nivelul de radiaţii, potrivit datelor furnizate de CNCAN, astăzi de dimineaţă nu indică creşteri ale valorilor peste nivelul de normalitate, nici în zona centralei şi cu atât mai puţin în România. De altminteri, experţii CNCAN monitorizează permanent aceste valori şi comunică în mod constant situaţia lor şi, de asemenea, clarifică orice nelămuriri care pot apărea în spaţiul public pe fondul acestor evoluţii care pot apărea în Ucraina”, conchide Cărbunaru.

Iodura de potasiu nu trebuie utilizată preventiv, deoarece poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide, atrage atenţia Ministerul Sănătăţii. Instituţia anunţă că, în caz de urgenţă, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populaţiei de către autorităţile de sănătate publică judeţene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici