Carmen Dan: Mă aştept să se speculeze că România nu e în Schengen pentru că MAI nu a supus la vot în ultimul Consiliu JAI

Carmen Dan va participa, vineri, la ultimul Consiliu JAI sub preşedinţia română, la Bruxelles, în acest context ministrul de Interne precizând că se aşteaptă ca în România să fie speculat faptul că ţara noastră nu intră în Schengen deoarece ministerul condus de ea nu a supus la vot subiectul.

1731 afişări
Imaginea articolului Carmen Dan: Mă aştept să se speculeze că România nu e în Schengen pentru că MAI nu a supus la vot în ultimul Consiliu JAI

Carmen Dan: Mă aştept să se speculeze că România nu e în Schengen pentru că MAI nu a supus la vot în JAI

„Astăzi (vineri, n.r.) voi participa la ultimul Consiliu JAI sub preşedinţia română şi cum nu ne putem desprinde de realităţile din ţară, mă aştept ca în perioada viitoare să se speculeze că România nu a intrat în Schengen pentru că ministerul condus de Carmen Dan nu a supus la vot subiectul în ultimul Consiliu JAI al Preşedinţiei noastre”, a scris Carmen Dan pe Facebook.

În aceeaşi postare, ministrul de Interne a enumerat câteva clarificări:

„1. Un vot pentru extinderea spaţiului Schengen prin aderarea României şi Bulgariei se ia cu unanimitate de voturi în Consiliul JAI. Din păcate, acum nu există această unanimitate. Amintesc aici declaraţia publică a Prim-ministrului olandez, care pe 9 mai, chiar la Summitul de la Sibiu, s-a pronunţat în faţa jurnaliştilor români că nu suntem pregătiţi pentru aderare. De asemenea, tot la Summitul de la Sibiu, unde s-a discutat despre viitorul UE, subiectul Schengen a lipsit de pe agendă, fiind astfel evident că marile puteri europene nu sunt nici interesate şi nici pregătite pentru o extindere a spaţiului Schengen.

Preşedinţia României pe Justiţie şi Afaceri Interne a testat poziţia statelor membre referitoare la extinderea spaţiului Schengen atât la Consiliul informal din Bucuresti, dar şi în formatul COREPER (organismul politic în care ambasadorii statelor membre discută subiectele care vor intra pe agenda Consiliului). 3 state nu susţin aderarea. Unul este Olanda.

2. În prezent, spaţiul Schengen nu mai functionează în întregime. O explicaţie este că după valul de migraţie şi după actele teroriste din ultimii ani multe state europene sunt reticente faţă de o extindere a spaţiului. În plus, s-au introdus controale chiar şi la frontierele interne, adică şi-au anulat principalul beneficiu al calităţii de stat membru Schengen. Ca exemple sunt frontierele dintre Franţa şi Germania, Austria cu Germania, Suedia cu Danemarca, Italia cu Franţa etc.”.

Potrivit lui Carmen Dan, forţarea unui vot în consiliu, având în vedere condiţiile prezentate anterior, conduce la un deznodămând negativ ce poate duce la închiderea procesului de aderare.

„România îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru aderare, iar MAI acţionează acum ca un membru de facto al spaţiului Schengen, adică face controale la frontieră respectând aceleaşi regulamente, are acces la baze de date şi introduce în acestea semnalări, face schimb de informaţii, participă la misiuni Frontex etc. Decizia aderării este exclusiv politică, iar rezolvarea nu poate fi decât rezultatul unor demersuri politice la toate nivelurile - Preşedinţie şi Guvern”, mai spune ministrul.

Potrivit agendei ministrului de Interne, vineri, Carmen Dan va participa, la Luxemburg, la semnarea Planului de Acţiune Europol-Frontex împreună cu Catherine de Bolle, director executiv Europol, Fabrice Leggeri, director executiv FRONTEX şi comisarii europeni Dimitris Avramopoulos, şi Julian King.

Tot la Luxemburg, în aceeaşi dată, ministrul Carmen Dan va prezida reuniunea Consiliului JAI, ultima din mandatul României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Taguri:
carmen dan,
jai,

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

  

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici