Casele de pariuri se închid marţi pentru a protesta faţă de impozitarea tuturor câştigurilor

Casele de pariuri vor fi închise începând de marţi, în semn de protest faţă de decizia Guvernului de a elimina pragul de neimpozitare a câştigurilor obţinute din jocurile de noroc, de 600 lei, a declarat purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon.

216 afișări
Imaginea articolului Casele de pariuri se închid marţi pentru a protesta faţă de impozitarea tuturor câştigurilor

Casele de pariuri se închid marţi pentru a protesta faţă de impozitarea tuturor câştigurilor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

El a explicat că începând de marţi vor fi închise pe o durată nedeterminată 1.455 de case de pariuri, reprezentând 96,7% din total.

"Acţiunea de protest este menită să atragă atenţia Guvernului că o suprataxare în domeniul veniturilor mici nu poate să ducă decât la şomaj, scăderea veniturilor statului şi la o încurajare a pariurilor ilegale", a spus Agathon, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că eliminarea de către Guvern a pragului de neimpozitare a veniturilor obţinute din jocurile de noroc va genera pierderi la bugetul de stat de circa 4,9 milioane de lei lunar.

Potrivit unui studiu de impact al Asociaţiei Organizatorilor de Pariuri din România, o măsură similară a fost adoptată în anul 2005, rezultatul fiind o reducere a încasărilor medii ale caselor de pariuri cu 47,5% şi o scădere a numărului de agenţii cu 30%.

Studiul mai arată că încasările lunare în domeniul pariurilor sportive sunt estimate la circa 100 milioane de lei, iar taxele procentuale plătite către bugetul de stat, aferente acestei cifre de afaceri, se ridică la 6,5 milioane de lei lunar.

De asemenea, aproximativ 70% din încasările caselor de pariuri reprezintă câştigurile acordate jucătorilor, din care circa 70% sunt sume sub pragul de neimpozitare de 600 de lei.

Impozitul pe veniturile din jocuri de noroc plătite la bugetul de stat pentru sumele mai mari de 600 de lei se ridică la 4,2 milioane de lei lunar.

În prezent, companiile private de pariuri au peste 4.000 de angajaţi, din care, în condiţiile eliminării pragului de impozitare a veniturilor obţinute din jocurile de noroc, cel puţin jumătate şi-ar pierde locurile de muncă, potrivit studiului citat.

"Ceea ce mi se pare grav este că această măsură încurajează două aspecte. În primul rând creşterea imediată a celor care pariază online, întrucât firmele care realizează astfel de pariuri nu sunt înregistrate în România. În al doilea rând, într-o astfel de industrie există şi o economie neagră, iar banii din pariurile clandestine ar putea intra în circuitul mafiei organizate", a mai spus Agathon.

Asociaţia Organizatorilor de Pariuri din România este afiliată UGIR, care face parte din ACPR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici