Casele de schimb valutar, obligate să instaleze sisteme audio-video lângă ghişeu

Proprietarii caselor de schimb valutar vor fi obligaţi să instaleze lângă ghişeu sisteme audio-video, care vor funcţiona pe perioda programului zilnic de lucru, şi să păstreze înregistrările pentru minim 30 de zile, potrivit unui proiect de ordin al ANPC.

288 afișări
Imaginea articolului Casele de schimb valutar, obligate să instaleze sisteme audio-video lângă ghişeu

Casele de schimb valutar, obligate să instaleze sisteme audio-video lângă ghişeu (Imagine: Mediafax Foto)

"Operatorii economici care desfăşoară activităţi de schimb valutar au obligaţia ca, în interiorul caselor de schimb valutar/punctelor de lucru/punctelor de schimb valutar, să instaleze lângă ghişeul de schimb valutar sisteme audio-video cu sonor, ce vor funcţiona pe perioda programului zilnic de lucru. Informaţiile înregistrate pe sistemele audio-video cu sonor vor fi stocate pentru o perioadă de minim 30 de zile, pentru a putea fi puse la dispoziţia organelor de control", se arată în proiectul de ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Serviciul Produse şi Servicii Financiare din cadrul Direcţiei Supraveghere Servicii şi Produse propune abrogarea Ordinului preşedintelui ANPC numărul 448 din 2009, privind unele măsuri de informare a consumatorilor de către agenţii economici care desfăşoară activităţi de schimb valutar, şi emiterea unui nou ordin care să cuprindă şi problemele ridicate de către consumatori de la intrarea în vigoare a legislaţiei iniţiale.

"Reclamaţiile consumatorilor au vizat informarea verbală incorectă asupra cursului de schimb de către angajata casei de schimb, deşi formularul de acceptare era corect întocmit şi semnat de petent, informarea asupra cursului de schimb valutar care induce în eroare consumatorii, precum şi tranzacţii pentru care în interiorul casei de schimb valutar se aflau expuse panouri diferite, respectiv pentru cecuri de călătorie şi pentru valute", potrivit unui exemplu prezentat în referatul întocmit de Serviciul Produse şi Servicii Financiare.

Ordinul 448 din 2009, intrat în vigoare la data de 15 iulie, stabileşte că trebuie afişat în exteriorul casei de schimb, pe panoul unic, cursul de schimb al principalelor valute, iar în interior, separat de cursul valutar, afişajul cecurilor de călătorie sau al voucherelor pentru operatorii care oferă aceste servicii.

Potrivit proiectului de ordin al ANPC, paragraful care spune că "în cazul în care se efectuează operaţiuni de schimb valutar cu monede sau bancnote uzate, rupte sau ieşite din uz, monede ori instrumente de plată exprimate în valută, de tipul voucherelor, cecurilor de călătorie şi altele asemenea, operatorul economic respectiv va afişa separat, numai în interiorul casei de schimb valutar, cursul de schimb practicat" a fost eliminat.

Operatorii economici care desfăşoară activităţi de schimb valutar au obligaţia să informeze consumatorii asupra cursurilor de schimb valutar, atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru cele de cumpărare de valută, prin afişare la loc vizibil, atât în interiorul, cât si în exteriorul casei de schimb valutar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici