Câştigul salarial mediu net, mai mare în martie decât în februarie

Câştigul salarial mediu net a fost în martie de 1.402 lei, în creştere cu 3,2%, în contextul acordării de prime ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri, a negocierilor salariale şi realizării de producţii mai mari, potrivit datelor publicate, luni, de INS.

16 afișări
Imaginea articolului Câştigul salarial mediu net, mai mare în martie decât în februarie

Câştigul salarial mediu net, mai mare în martie decât în februarie (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

În termeni nominali, câştigul salarial mediu nominal net a crescut în martie cu 44 de lei, faţă de februarie.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.527 lei), iar cele mai mici în industria de prelucrare a lemnului (759 lei), se arată într-un comunicat Institutului Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu nominal brut în martie a fost de 1.922 lei, cu 3,2% mai mare faţă de luna precedentă.

"În martie, în majoritatea activităţilor economice nivelul câştigului salarial mediu net a fost în creştere faţă de luna februarie 2009, ca urmare a acordării de prime ocazionale (premii anuale, al 13-lea salariu), sume din profitul net şi din alte fonduri (tichete cadou), a negocierilor salariale şi realizărilor de producţii mai mari", se arată în comunicat.

Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net, respectiv de 18,3%, s-au înregistrat în activităţile de editare, iar creşteri între 10% şi 15% s-au consemnat în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea băuturilor, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor.

Reduceri ale salariului în martie au fost determinate de acordarea în luna precedentă de prime în activităţile auxiliare intermedierilor financiare (-19,6%) şi fabricarea produselor din tutun (-13,5%) şi a celui de-al 13 salariu pentru anul 2008 în administraţie publică (-3,1%), de plata în funcţie de realizări sau de contracte în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (-2,2%), cercetare-dezvoltare (-1,9%), activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (-1,6%).

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 17,6%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o creştere cu 10,2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici