Cât te costă o zi de spitalizare ca neasigurat

Până când nu va apărea cardul naţional de sănătate, nu va exista un control riguros al neasiguraţilor care se tratează în sistemul public, fără să reprezinte urgenţe medicale.

1878 afișări
Imaginea articolului Cât te costă o zi de spitalizare ca neasigurat

Cât te costă o zi de spitalizare ca neasigurat (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Cei care nu îşi plătesc contribuţiile la sănătate se pot trata liniştiţi în spitalele din România, pentru că autorităţile sanitare nu deţin mecanisme riguroase de control, iar medicii internează, de regulă, atât cazurile de urgenţă, cât şi pe cele mai puţin grave. Legea spune însă că doar în situaţiile de urgenţă neasiguraţii pot primi tratament gratuit, pe principiul solidarităţii sociale.
"Nu există legislaţie foarte bine aplicată, astfel încât să poată fi refuzată internarea celor care nu sunt urgenţe şi care ar putea fi trataţi, spre exemplu, în ambulatoriu. Dacă s-ar face o analiză serioasă a ceea ce se întâmplă în sistemul spitalicesc românesc, 30% din pacienţii internaţi nu s-ar dovedi urgenţe. Reţeaua policlinicilor, care mai punea filtru pentru aceşti pacienţi, a fost, din păcate, distrusă. Nu intra nimeni în spital fără să aibă măcar o trimitere", spune Florin Stroe, fost director economic la Spitalul Floreasca din Bucureşti.

În Spitalul Universitar din Bucureşti sunt internate în fiecare lună în jur de 300 de persoane neasigurate. Cam tot atâţia neasiguraţi ajung şi în celelalte spitale bucureştene cu profil de urgenţă, majoritatea fiind persoane fără domiciliu, străini sau români care lucrează la negru ori pentru firme care nu plătesc contribuţiile la Sănătate.

Citeşte mai multe despre cât te costă o zi de spitalizare ca neasigurat pe www.romanialibera.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici