Cătălin Predoiu: Raportul CE poate fi apreciat ca obiectiv şi tehnic

Ministrul Justiţie şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC), Cătălin Predoiu, a declarat, joi, că Raportul CE poate fi apreciat ca obiectiv şi tehnic, conţinând un "inventar faptic al problemelor şi progreselor" din sistemul de justiţie.

42 afișări
Imaginea articolului Cătălin Predoiu: Raportul CE poate fi  apreciat ca obiectiv şi tehnic

Cătălin Predoiu: Raportul CE poate fi apreciat ca obiectiv şi tehnic (Imagine: Mediafax Foto)

"Unele evoluţii recente, de ultimă oră, nu au fost cuprinse în raport, probabil datorită procedurilor de redactare a acestuia în cadrul grupul de experţi. Obiectivul prioritar al MJLC în anul 2009 rămâne promovarea proiectelor de Coduri şi adoptarea acestora de către Parlament", a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, Cătălin Predoiu.

Acesta a adăugat că s-a pierdut o lună şi jumătate în 2009, fără niciun progres în adoptarea codurilor din cauza lipsei de "acord asupra procedurii".

"Săptămâna următoare voi înainta Guvernului un Memorandum care să conţină o propunere privind modalitatea de adoptare a acestor coduri. Această modalitate va încerca să consilieze punctele de vedere ale celor două partide care compun coaliţia, PD-L, respectiv PSD", a mai spus Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti a mai spus că aceste coduri trebuie adoptate într-un termen rezonabil, până în iunie.

Guvernul a retras în luna ianuarie Codurile civil, penal şi pe cele de procedură civilă şi penală, pentru ca acestea să fie reanalizate de specialiştii Ministerului Justiţiei şi rediscutate în cadrul Guvernului şi supuse unor noi runde de consultări, cu specialişti în justiţie.

Guvernul a decis, după consultarea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să retragă din Parlament Codurile civil şi penal şi pe cele de procedură civilă şi penală, afirma ministrul-delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta.

Ministerul Justiţiei explica retragerea codurilor din Parlament, susţinând că se impunea această procedură pentru a nu fi adoptate tacit de Legislativ, având în vedere scurgerea termenului de 60 de zile de la depunerea lor în Senat, pentru a fi dezbătute.

Joi, ministrul Cătălin Predoiu a arătat că din raportul CE interimar rezultă "necesitatea accelerării măsurilor de reformă".

"Reforma a juns într-un punct în care instituţiile sunt dependete unele de altele în implementarea reformelor. De exemplu, fără adoptarea codurilor de către Parlament, CSM nu poate definitiva strategia de resurse umane pe termen lung, iar MJLC nu poate efectua studiul de impact al codurilor în sistem şi determina necesarul de resurse financiare, proceselor vor continua să fie lungi", a mai spus Predoiu.

Citeşte şi:

Raport CE: Viteza progreselor în reforma justiţiei nu a fost menţinută

Raport CE: DNA continuă să demonstreze un parcurs pozitiv

Raport CE: ANI să demonstreze că poate face investigaţii fără interferenţe externe

Raport CE: România să demonstreze eficienţă tratând cu rapiditate cazurile de înaltă corupţie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici