Catedrala Mântuirii Neamului a doborât un record: are cel mai mare iconostas ortodox din lume

Catedrala Mântuirii Neamului are cel mai mare iconostas din lume, acesta având o lungime de 23,8 metri şi o înălţime de 17,1 metri. Recordul a fost confirmat de Academy of World Records (Academia Recordurilor Mondiale).

2892 afișări
Imaginea articolului Catedrala Mântuirii Neamului a doborât un record: are cel mai mare iconostas ortodox din lume

Record: Catedrala Mântuirii Neamului are cel mai mare iconostas ortodox din lume

Cel mai mare iconostas ortodox din lume aparţine Catedralei Mântuirii Neamului şi are o lungime de 23,8 metri şi o lăţime de 17,1 metri, scrie basilica.ro, care arată că recordul a fost confirmat de Academia Recordurilor Mondiale.

Catapeteasma Catedralei Naţionale a fost realizată sub conducerea pictorului Daniel Codrescu în decursul anului 2018, scrie basilica.ro. Iconostasul cuprinde 45 de icoane realizate în stil bizantin şi aşezate pe 4 registre. Mozaicul este realizat din tesere fabricate în atelierul Orsoni din Veneţia.

Catapeteasma va fi acoperită cu mozaic pe ambele părţi, însumând un total de 800 de metri pătraţi de pictură în mozaic. Academia menţionează că după ce catedrala va fi pictată integral (tot în tehnica mozaic) va deţine cea mai mare colecţie interioară de picturi în mozaic.

De asemenea, pe absida altarului este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului (Platytera) din România, cel puţin, având 16 metri de la bază până la vârful aureolei.

Catedrala Naţională a fost sfinţită la 100 de ani de la Marea Unire şi are hramurile „Înălţarea Domnului” – Ziua Eroilor şi „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici