Cauzele exodului masiv de elevi din România

  • Aproximativ 14.000 de elevi pleacă anual din ţară.
  • România are doar patru universităţi în clasamentul QS din cele 49 de unitaţi.
  • Bugetul anual de doar 1,15 miliarde alocat învăţământului superior este o problemă.
3855 afișări
Imaginea articolului Cauzele exodului masiv de elevi din România

Cauzele exodului masiv de elevi din România

În fiecare an, din ţara noastră pleacă în medie 14.000 de elevi. Problemele sunt reale, iar locurile sunt puţine. La Universitatea Babeş-Bolyai, spre exemplu, în anul 2020-2021, au fost scoase la concurs 4.875 de locuri din bugetul de stat şi 10.000 de locuri la taxă. Bogdan este elev, iar după terminarea liceului a ales să işi continue studiile la o facultate de business din Olanda.
 
BOGDAN HOBJILĂ - ELEV:
”Ce m-a determinat in mare parte să plec este faptul că auziesm de conceptul de ştiinţe aplicate. În primii 2 ani am avut şansa să am tot felul de vizite la diferite companii şi să vorbesc cu diferiţi oameni. Profesorii de pe profilul meu sunt oameni care au lucrat in diferite companii sau foşti business-mani care acum predau în acelaşi timp în anul 3 şi 4 ai şansa să faci două internship-uri si un Minor. La finalul celor 4 ani nu numai că termini cu experienţa de a studia în Olanda plus într-o altă ţară străină, dar în acelaşi timp ai şi experienţa a două locuri de muncă diferite”.
 
România are doar patru universitati in clasamentul QS din cele 49 de unităţi publice şi opt private, iar toate sunt pe locul 801+.

Motivul principal este lipsa de echipamente şi de pregătire a profesorilor. Acest fapt este din cauza bugetului prea mic alocat sistemului de învăţământ superior de către minister.

Ministrul educaţiei Sorin Câmpeanu confirmă acest lucru.
 
SORIN CÂMPEANU - ministrul educaţiei:
”Finanţarea de bază a tuturor universitaţilor româneşti este de 1,15 miliarde de euro, anul acesta, fiind in creştere. Universitaţile spre care ne uităm cu admiraţie au bugete de 3, 4, 5, 6 miliarde de euro. În raport cu 1,15 miliarde de euro finanţarea tutror universitaţilor româneşti”.
 
Speranţa stă insă in profesorii precum Andreea Orindaru, profesor universitar la Facultatea de Studii Economice din Bucureşti.
 
Ea se uită cu încredere la sistemul de învăţământ superior si este sigură ca încă există motive pentru care elevii români să rămână in ţara.
 
ANDREEA ORINDARU - profesor universitar:
”Am văzut cum în sistemul nostru libertatea de a face lucruri din proprie iniţiativă este un pic mai mare decât în alte sisteme, şi când spun alte lucruri ma refer aici la a face un program de internship, a lua chiar un job in perioada studenţiei. Nu putem să absolutizăm la nivelul întregului sistem că lucrurile nu merg absolut deloc”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici