Potrivit martorilor, statuia era deja desprinsă parțial, iar în momentul în care muncitorul a îndepărtat o prelată de protecție, aceasta a antrenat și ornamentul, care s-a prăbușit de la o înălțime de aproximativ 5 metri. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
„Este păcat ce s-a întâmplat, dar nu sunt victime umane. Se va restaura și va arăta chiar mai bine decât înainte”, a declarat Claudiu Ilaş, managerul Muzeului Național al Banatului. Cavalerul spart se află acum în Sala de Marmură, unde specialiștii urmează să stabilească modalitatea de restaurare.
„E un ornament valoros, o emblemă a Timișoarei, aflat acolo din totdeauna. A fost o neglijență, o lipsă de atenție”, a spus Sorin Predescu de la Direcția de Cultură Timiș.
Incidentul a provocat reacții puternice atât în rândul turiștilor, cât și al localnicilor. Unii spun că se așteptau la restaurări, nu la distrugeri. „A dispărut prelata, au dispărut muncitorii și a dispărut și cavalerul”, a spus ironic un trecător.
În urma acestui incident, autoritățile au trimis o nouă echipă de muncitori pentru a verifica dacă statuia rămasă pe fațadă este bine ancorată. Între timp, două asocieri de firme s-au înscris la licitația pentru restaurarea Castelului Huniade, un proiect așteptat de aproape 20 de ani.