CAZUL Arina Prunariu - Arafat: Colegiul Medicilor poate spune dacă a fost scăpat vreun simptom. Nicomed: Medicul a recomandat internarea dacă starea se agravează

Medicul care a consultat-o pe Arina Punariu la domiciliu are experienţă de 15 ani în domeniul medical şi a apreciat că nu este necesar transportul acesteia la spital, dar a recomandat părinţilor internarea dacă starea se agrava, precizează Centrul Medical Nicomed. La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat susţine că, dacă a existat vreun simptom care a scăpat medicului, este de competenţa Colegiului Medicilor să verifice.

2082 afișări
Imaginea articolului CAZUL Arina Prunariu - Arafat: Colegiul Medicilor poate spune dacă a fost scăpat vreun simptom. Nicomed: Medicul a recomandat internarea dacă starea se agravează

Raed Arafat (Imagine: Theodor Pana / Mediafax Foto)

UPDATE 19:10 - Arafat: Colegiul Medicilor poate spune dacă a fost scăpat vreun simptom

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, miercuri, că meningita de care a suferit nepoata lui Dumitru Prunariu este o boală care evoluează foarte rapid şi poate fi confundată, dar dacă a existat vreun simptom care a scăpat medicului este de competenţa Colegiului Medicilor să verifice.

"Este o boală care evoluează foarte rapid, iar simptomnele o fac confundabilă cu o boală uzuală. Un medic poate să o prindă într-o fază în care să creadă că este ceva banal. Este de competenţa Colegiului Medicilor să verifice dacă a scăpat vreun simptom sau vreun semn care arăta că va fi un caz foarte grav", a declarat Raed Arafat.

Totdată, el a subliniat că sunt faze ale bolii în care un medic poate să nu o sesizeze, fără ca acest lucru să constituie malpraxis.

Arafat a mai spus că, în cazul de faţă, toate persoanele care au intrat în contact cu Arina Prunariu, inclusiv personalul de pe ambulanţă şi din spital, se află sub protecţie primind antibiotice.

Centrul Medical Nicomed a precizat pentru agenţia MEDIAFAX că doctorul care a consultat-o pe nepoata lui Dumitru Prunariu în urma apelului la 112 are o experinţă mare în domeniul medical.

Centrul medical arată că serviciul său de ambulanţă a fost apelat prin 112 în data de 9 august 2015 ora, 04.36, cerându-se deplasarea unui echipaj medical pentru consultarea unui minor de 11 ani, care avea diaree acută şi febră.

"Echipajul medical a ajuns la pacient la orele 05.02 unde, medical, a găsit un minor de sex feminin de 11 ani care dormea, iniţial familia nedorind ca minorul să fie trezit, astfel consultaţia a fost îngreunată. După cum a afirmat familia, minorul prezenta febră, vărsături, diaree, stare apatică. Nu prezenta alte semne şi simptome şi nici redoare de ceafă. În urma consultului şi anamnezei, s-a pus diagnosticul de enterocolită acută. În momentul respectiv, medicul a apreciat că nu este necesară solicitarea unei ambulanţe la spital", se arată în răspunsul transmis agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, medicul a informat familia că, în caz de agravare, este necesară internarea minorului într-un spital de boli infecţioase.

"Conform protocolului, ambulanţele de consultaţii la domiciliu nu efectuează şi transportul la spital", se mai arată în răspunsul centrului medical.

Reprezentanţii Nicomed precizează că, în temeiul Legii 95/2006, precum şi a prevederilor OMSM 2021/2008 pentru aprobarea normelor metodologice de aprobare a Titlului IV din Legea 95/2006, începând cu anul 2013 între Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov şi SC Centrul Medical Nicomed SRL s-a încheiat un protocol de colaborare în scopul efectuării urgenţelor de gradul II, a consultaţiilor la domiciliu şi transport neasistat.

În baza aceloraşi acte normative, la nivelul municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov mai sunt încheiate încă şase protocoale de colaborare cu alte societăţi de ambulanţă private.

Nepoata cosmonautului Dumitru Prunariu a murit de meningită, duminică, în mai puţin de o oră după ce a fost dusă, în stare gravă, la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, fata s-a simţit foarte rău, iar părinţii au chemat o ambulanţă, fiind trimis un echipaj de la o salvare privată, care i-ar fi pus diagnosticul de faringo-amigdalită şi enterocolită şi i-ar fi dat tratament pentru aceste boli. Duminică dimineaţă, pentru că fata se simţea tot mai rău, părinţii au dus-o la Institutul "Matei Balş", unde medicii i-au pus diagnosticul de infecţie meningococică severă, iar câteva ore mai târziu a decedat.

Managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că diagnosticul pus de medicul ambulanţei private în cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu a fost corect după simptome, pentru acea etapă, meningita putând fi confirmată prin analize de laborator.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a deschis un dosar de moarte suspectă în cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu, în urma unei sesizări transmise de Spitalul Colentina, unde a fost dus trupul neînsufleţit al fetei.

"La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a fost constituit, în urma sesizării formulate de către Spitalul Clinic Colentina, un dosar în care se efectuează cercetări în legătură cu decesul minorei P.A.C. (în vârstă de 11 ani), fiind începută urmărirea penală cu privire la faptă. Din primele cercetări a rezultat faptul că, la data de 9 august 2015, minora a fost internată în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Doctor Matei Balş, dată la care a survenit decesul acesteia. Cercetările continuă pentru elucidarea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii penale în cauză", a arătat unitatea de parchet, într-un comunicat de presă.

Arina Prunariu, în vârstă de 11 ani, a fost, săptămâna trecută, într-o tabără la Capidava, în judeţul Constanţa, în cadrul programului "Atlantykron", unde printre invitaţi a fost şi bunicul său Dumitru Prunariu.

Aproximativ o sută de copii care au intrat în contact cu nepoata lui Dumitru Prunariu au fost consultaţi la Institutul "Matei Balş".

Un singur copil din o sută testaţi după ce au fost în tabără cu nepoata lui Prunariu este purtător de meningococ, însă nu are meningită şi primeşte un tratament profilactic, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel.

"Este un copil purtător sănătos de meningococ, aşa cum sunt sute de mii de oameni. Nu are boala, dar primeşte tratament profilactiv post expunere", a precizat Streinu-Cercel.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că, în acest an, până în 1 august, au fost 28 de cazuri de meningite meningococice şi un deces, al fetiţei de 11 ani, nepoata lui Dumitru Prunariu, în ultimii patru ani fiind, în medie, 63 de cazuri.

Infecţia meningococică este o boală infecţioasă acută, din grupul infecţiilor respiratorii, provocată de meningococi, bacterii care se transmit de la omul bolnav la cel sănătos prin aeropicături şi afectează mucoasa nazofaringiană, meningele, creierul, alte organe şi sisteme, exprimându-se prin diverse forme clinice.

Meningita poate evolua sporadic sau în epidemii, ultima de acest fel fiind în anii 1982-1983-1984.

Agentul patogen (meningococul) este foarte sensibil la acţiunea unor factori de mediu, cum ar fi oscilări de temperatură, umiditate, raze solare. Fierberea (+100°C) distruge microbii momentan, iar dezinfectanţi precum cloramina, clorura de var, carbolul şi alcoolul etilic, timp de câteva ore.

Meningococemia fulminanta (purpura fulminans) este o urgenţă majoră. Orice purpură febrilă din mai multe elemente, din care cel puţin unul este necrotic, trebuie considerată indicaţie de spitalizare urgenţă.

Agenţii patogeni de la bolnavi sau purtători ajung în mediul ambiant prin tuse, strănut sau sărut. Infectarea cu germenii acestei maladii este mai frecventă în localităţi închise şi aglomerate, în care ventilarea lipseşte sau este foarte slabă. Infecţia afectează mai des copiii, în special pe cei mai mici, însă în ultimii ani se înregistrează o frecvenţă sporită şi la adolescenţi, adulţi şi uneori chiar la bătrâni.

Meningita meningococică începe acut sau chiar brusc cu o cefalee difuză, progresantă şi chinuitoare, insomnie, creşterea temperaturii, într-un timp scurt, până la 40-41 de grade Celsius, vomă repetată şi uneori cu simptome de nazofaringită. La majoritatea pacienţilor apar fotofobia, hiperestezia sau hiperacuzie. Pe fondul cefaleei pronunţate apar rapid şi devin pronunţate în timp scurt semnele meningiene (de afectare a meningelor şi creierului). După una-două zile, în cazuri grave, iar uneori şi mai rapid, dacă boala nu este diagnosticată, apar pierderi ale stării de conştienţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici