Cazul care a făcut înconjurul României. Bărbatul plecat din ţară în 1992, şi declarat mort de către soţie, le cere din nou judecătorilor să constate realitatea

Vasluianul declarat mort de judecători, deşi e viu, a apelat din nou la instanţă pentru a se constata că este în viaţă, după ce, iniţial, a pierdut procesul prin care încerca să demonstreze că este în viaţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1970 afișări
Imaginea articolului Cazul care a făcut înconjurul României. Bărbatul plecat din ţară în 1992, şi declarat mort de către soţie, le cere din nou judecătorilor să constate realitatea

Cazul care a făcut înconjurul României. Vasluianul declarat mort le cere din nou judecătorilor să constate că e viu

Constantin Reliu, în vârstă de 63 de ani, care a pierdut procesul prin care încerca să demonstreze că, deşi a fost declarat mort pe cale judecătorească, este în viaţă, a apelat din nou la instanţă.

Reliu le solicită magistraţilor din cadrul Judecătoriei Bârlad să dispună anularea actului prin care a fost declarat mort. Acesta a chemat-o în judecată pe fosta soţie, cea care solicitase iniţial declararea judecătorească a morţii în cazul său.

Judecătoria Bârlad urmează să stabilească un prim termen al dosarului, după care magistraţii vor asculta ce au de spus ambele părţi, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

Chiar dacă pare o decizie simplă, procesul ar putea dura câteva luni bune, mai ales că, peste aproximativ două luni, începe vacanţa judecătorească. Astfel, vasluianul ar putea fi în continuare considerat decedat în mod oficial, deşi el este în viaţă.

Recent, judecătorii din cadrul Tribunalului Vaslui au respins apelul formulat de bărbat împotriva deciziei din data de 10 august 2016, prin care Judecătoria Bârlad stabilise că este decedat.

"Instanţa admite excepţia inadmisibilităţii apelului formulat de apelantul Constantin Reliu. Respinge, ca inadmisibil, apelul formulat de Constantin Reliu împotriva sentinţei civile nr. 1305/2016 a Judecătoriei Bârlad. Definitivă", au precizat judecătorii vasluieni.

De fapt, bărbatul a plecat în 1992 la muncă în străinătate, ultima dată discutând cu rudele sale în anul 1999. În 2013, soţia acestuia a solicitat în instanţă declararea decesului acestuia, ceea ce s-a şi întâmplat în 2016, când Judecătoria Bârlad a admis acţiunea femeii. La începutul acestui an, bărbatul a ajuns din nou în România, unde a constatat că a fost declarat mort.

Avocatul care a început procesul a declarat pentru MEDIAFAX că verificările în dosar au fost corecte, chiar dacă ulterior s-a demonstrat că bărbatul trăieşte.

"S-au făcut verificările corecte în dosar, pentru a afla informaţii despre această persoană. Dacă ne-au venit informaţii cum că nu se mai ştie nimic despre persoana respectivă, ce aţi fi vrut să facă instanţa?! Românii, când pleacă de acasă, nu îşi lasă nici măcar o căsuţă poştală şi, când se întorc, constată că li s-a debranşat lumina sau gazul", a spus fostul avocat Vasile Gheorghiu, cel care a reprezentat-o pe reclamantă la instanţa de fond.

Potrivit Codului Civil, "în cazul în care o persoană este dispărută şi există indicii că a încetat din viaţă, aceasta poate fi declarată moartă prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puţin doi ani de la data primirii ultimelor informaţii sau indicii din care rezultă că era în viaţă".

Totodată, potrivit art. 949 din Codul Civil, se poate depune o cerere de constatare a nulităţii hotărârii declarative de moarte în cazul în care persoana este în viaţă, iar solicitarea se depune la instanţa care a pronunţat hotărârea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici