CC a respins sesizarea PDL privind neconstituţionalitatea unor articole din regulamentul Camerei

Curtea Constituţională (CC) a respins sesizarea deputaţilor PDL privind neconstituţionalitatea unor prevederi din Regulamentul Camerei Deputaţilor referitoare la procedura punerii sub urmărire penală a membrilor Guvernului.

9 afișări
Imaginea articolului CC a respins sesizarea PDL privind neconstituţionalitatea unor articole din regulamentul Camerei

CC a respins sesizarea PDL privind neconstituţionalitatea unor articole din regulamentul Camerei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Curtea Constituţională a stabilit că articolele 154, 155 şi 156 din Regulamentul Camerei Deputaţilor sunt constituţionale. Aceste articole reglementează procedura punerii sub urmărire penală a membrilor Guvernului.

Potrivit articolului 154 din Regulament, "Camera Deputaţilor are dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului". Alineatul 1 al articoului 155, pentru care s-a cerut verificarea constituţionalităţii, prevede că "dezbaterea cererii prevăzute la articolul 154 se efectuează pe baza raportului întocmit fie de o comisie permanentă, ca urmare a unei anchete desfăşurate în condiţiile articolului 71 (din acelaşi regulament - n.r), fie de o comisie specială de anchetă constituită în acest scop".

În acelaşi articol se mai arată că "dacă ministrul are şi calitatea de deputat, cererea se trimite spre examinare Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, care va elabora un raport pe care îl înaintează Camerei". La alineatul 2 din articoul 155 se arată că "rapoartele prevăzute la alineatul 1 se înscriu cu prioritate în proiectul ordinii de zi", iar la alineatul 3 că "cererea se adoptă cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor".

Articoul 156 din regulamentul Camerei Deputaţilor, atacat la CCR, prevede că "în cazul în care Camera Deputaţilor decide să ceară urmărirea penală, preşedintele Camerei va adresa ministrului Justiţiei o cerere pentru începerea urmăririi penale, potrivit legii" şi că "de asemenea, el îl va înştiinţa pe Preşedintele României pentru eventuala suspendare din funcţie a membrului Guvernului a cărui urmărire penală a fost cerută".

Deputaţii PDL anunţau, în 24 iunie, că au depus la Secretariatul General al Camerei o sesizare de neconstituţionalitate a articolelor din Regulamentul instituţiei "care au dus", în 23 iunie, la respingerea cererii procurorului general de reluare a votului pentru începerea urmăririi penale a lui Adrian Năstase.

"Sesizarea susţine că articolele 154, 155 şi 156 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, care au stat la baza respingerii unei noi cereri de demarare a anchetei penale în cazul deputatului Adrian Năstase, intră în contradicţie cu legea supremă a statului român", arătau atunci deputaţii PDL.

Sesizarea, iniţiată de deputatul PDL Mihail Boldea, a fost semnată de 52 de deputaţi democrat-liberali.

"În cazul Năstase avem de a face cu o situaţie fără precedent: Parlamentul şi-a asumat rolul de instanţă de judecată extraordinară, ceea ce contravine clar Constituţiei. Dincolo de lipsa de moralitate extremă din cazul Năstase, avem de a face cu o încălcare foarte clară a legii fundamentale a României care are la bază principiul separaţiei puterilor în stat", susţinea Boldea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici