CC: Articole privind secretul corespondenţei şi folosirea probelor obţinute ilegal,neconstituţionale

Curtea Constituţională a decis, potrivit minutei întocmite după analiza proiectului de lege privind revizuirea Constituţiei, că acele modificări aduse articolelor 28 şi 23, referitor la secretul corespondenţei, respectiv la folosirea probelor obţinute în mod ilegal, sunt neconstituţionale.

447 afișări
Imaginea articolului CC: Articole privind secretul corespondenţei şi folosirea probelor obţinute ilegal,neconstituţionale

CC: Articole privind secretul corespondenţei şi folosirea probelor obţinute ilegal,neconstituţionale (Imagine: Shutterstock)

Potrivit minutei Curţii Constituţionale, cele două modificări aduse articolelor 23 şi 28 din legea fundamentală au fost declarate neconstituţionale cu majoritate de voturi.

Tot neconstituţională a fost declarată completarea adusă articolului 32, alineatul 8, referitor la definirea autonomiei universitare, precum şi completarea articolului 37, cu un nou alineat, 2, referitor la condiţia domiciliului în România cu cel puţin şase luni înainte de data alegerilor pentru Senat, Camera Deputaţilor sau Preşedinţie.

Au mai fost declarate neconstituţionale modificările aduse articolului 44, referitor la condiţiile şi limitele dreptului de proprietate, precum şi modificările aduse articolului 50, referitor la suprimarea protecţiei speciale de care se bucură persoanele cu handicap.

Curtea Constituţională mai consideră că este neconstituţională acea modificare adusă articolului 52, alineat 1 din Constituţie, referitoare la eliminarea reparării integrale a pagubei suferite de către persoana vătămată de o autoritate publică.

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, în şedinţa din 4 februarie, o serie de amendamente prin care se precizează că interceptările se pot face numai în cursul procesului penal, fiind eliminat textul care oferea procurorului dispunerea măsurii 48 de ore.

"Interceptarea şi înregistrarea convorbirilor sau comunicărilor efectuate prin telefon ori prin alt mijloc electronic de comunicare, înregistrarea în mediul ambiental, localizarea sau urmărirea prin GPS, ori prin alte mijloace electronice de supraveghere, înregistrarea de imagini, obţinerea listei convorbirilor telefonice ori alte asemenea tehnici prevăzute de lege se dispun de judecătorul instanţei competente să judece fondul cauzei şi numai în cursul procesului penal", se arată în amendamentul adoptat în Comisia de revizuire la propunerea Asociaţiei Magistraţilor din România.

În forma iniţială a textului din iniţiativa de revizuire, se preciza pentru articolul 28, alineatul 3: "Reţinerea, predarea sau perchiziţionarea trimiterilor poştale, interceptarea convorbirilor şi a comunicărilor, interceptarea în mediul ambiental, percheziţia informatică şi accesul la un sistem informatic şi la un suport de stocare a datelor informatice, obţinerea datelor informatice, inclusiv a datelor de trafic şi a datelor de localizare, identificarea abonatului, a proprietarului, a utilizatorului unui sistem de comunicaţii electronice sau a unui punct de acces la un sistem informatic ori alte asemenea tehnici se dispun de judecător, în condiţiile legii".

Totodată, textul care stabilea posibilitatea procurorului de a dispune pentru 48 de ore, în cazuri de urgenţă deosebită, interceptarea comunicaţiilor a fost eliminat de membrii comisiei. Această reglementare era prevăzută atât în textul iniţiativei de revizuire a Constituţiei, cât şi în amendamentele propuse de AMR.

De asemenea, comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat atunci un amendament la proiectul de modificare a legii fundamentale prin face face posibilă folosirea probelor obţinute ilegal doar în cazul în care acestea sunt în favoarea acuzatului, iar în celelalte cazuri sunt interzise.

"Este interzisă folosirea unei probe obţinute ilegal, cu excepţia cazului în care aceasta este folosită în favoarea celui acuzat", se arată în noua formă a alineatului 14 al articolului 23 din iniţiativa de revizuire.

Iniţial, textul propus spre introducere suplimentar în textul legii fundamentale arăta: "Este interzisă folosirea unei probe obţinute ilegal".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici