CC: Legiuitorul nu poate limita cumul de funcţii în situaţiile prevăzute de Constituţie

Curtea Constituţională susţine că legiuitorul ordinar nu poate să limiteze cumulul de funcţii în acele situaţii în care chiar textul Constituţiei prevede o atare posibilitate, într-o asemenea situaţie aflându-se avocatul poporului, magistraţii, consilierii de conturi sau judecătorii constituţionali.

150 afișări
Imaginea articolului CC: Legiuitorul nu poate limita cumul de funcţii în situaţiile prevăzute de Constituţie

CC: Legiuitorul nu poate limita cumul de funcţii în situaţiile prevăzute de Constituţie (Imagine din arhivă; Mediafax Foto)

Trei din şase judecători ai CC, respectiv Aspazia Cojocaru, Tudorel Toader şi Puskás Valentin Zoltán, afirmă că Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată fără respectarea legii fundamentale, afirmând totodată că domeniul abordat de legea criticată o plasează "pe o poziţie de maximă importanţă", iar, prin urmare, numărul destinatarilor direcţi şi indirecţi ai acestei legi este foarte mare, calitatea acestora fiind diversă - de la muncitor necalificat până la preşedintele României.

În Monitorul Oficial 796 din 23 noiembrie a fost publicată motivarea Curţii Constituţionale, dată cu majoritate de voturi, pe Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Curtea a spus că legea este constituţională în măsura în care prevederile articolului 41 alineatul (2) litera e) din lege, prevederi criticate prin obiecţia de neconstituţionalitate ridicată de PNL, nu se referă la cazurile în care Legea fundamentală admite în mod expres cumulul de funcţii.

Un grup de 62 de deputaţi şi 27 de senatori, aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, a solicitat Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra constituţionalităţii dispoziţiilor Legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

În motivarea obiecţiei de neconstituţionalitate au fost aduse argumente care privesc atât neconstituţionalitatea extrinsecă, cât şi cea intrinsecă a Legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici