CC: Obligaţia de a publica declaraţiile de avere încalcă dreptul la viaţă privată

Curtea Constituţională (CC) apreciază că obligaţia de a se publica declaraţiile de avere, precum şi cea de a trimite aceste documente la ANI încalcă dreptul la viaţă privată, potrivit motivării deciziei prin care mai multe articole ale legii ANI au fost declarate neconstituţionale.

73 afișări
Imaginea articolului CC: Obligaţia de a publica declaraţiile de avere încalcă dreptul la viaţă privată

CC: Obligaţia de a publica declaraţiile de avere încalcă dreptul la viaţă privată (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Curtea constată că obligaţia prevăzută de lege de a se publica declaraţiile de avere şi de interese pe paginile de internet ale entităţilor unde persoanele care, în conformitate cu prevederile legale, au obligaţia de a le depune, precum şi transmiterea acestora către Agenţie în vederea publicării pe pagina de internet a acesteia nesocotesc dreptul la respectul şi ocrotirea vieţii private", se precizează în motivarea CC.

Curtea afirmă că prin publicitatea declaraţiilor de avere se încalcă şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, "prin expunerea nejustificată în mod obiectiv şi raţional, pe pagina de internet, a datelor referitoare la averea şi interesele persoanelor ce au, potrivit legii, obligaţia de a depune declaraţii de avere şi de interese".

CC a decis, în 14 aprile, că o serie de prevederi ale Legii de funcţionare a ANI sunt neconstituţionale, motivarea deciziei fiind publicată joi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici