CCR a decis că legea privind stabilirea prin HG a orarului referendumurilor e neconstituţională

Curtea Constituţională a constatat, marţi, că este neconstituţională modificarea Legii 3/2000 în sensul ca intervalul de desfăşurare a referendumurilor naţionale să fie stabilit prin hotărâre de Guvern.

1632 afișări
Imaginea articolului CCR a decis că legea privind stabilirea prin HG a orarului referendumurilor e neconstituţională

CCR a decis că legea privind stabilirea prin HG a orarului referendumurilor e neconstituţională (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Plenul Curţii Constituţionale s-a întrunit, marţi, pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, mai multe sesizări, una dintre obiecţiile de neconstituţionalitate, formulată de 63 de deputaţi PDL, vizând prevederile Legii pentru modificarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

"În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile articolului unic pct.2 din Legea pentru modificarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt neconstituţionale", se arată într-un comunicat al CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Argumentaţia în motivarea soluţiilor pronunţate de plenul CCR urmează să fie prezentată în cuprinsul deciziilor, care se publică în Monitorul Oficial.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 18 iulie, proiectul de lege de modificare a Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în care a fost introdusă prevederea că "intervalul de timp pentru desfăşurarea referendumului naţional se va stabili prin hotărâre a Guvernului".

PDL a depus în 19 iulie o contestaţie la Curtea Constituţională referitoare la legea care modifică Ordonanţa 41 în sensul stabilirii programului de vot la referendum, dar şi o contestaţie la legea care stabileşte că orarul de vot va fi precizat prin hotărâre de Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici