CE cere explicaţii în legătură cu restructurarea ANRCTI

Comisarul european pentru Societate Informaţională, Viviane Reding, i-a scris, vineri, ministrului Comunicaţiilor Karoly Borbely, cerându-i ca până la 26 septembrie să ofere explicaţii în legătură cu restructurarea ANRCTI şi cu motivele care au dus la demiterea fostului şef al instituţiei.

23 afișări
Imaginea articolului CE cere explicaţii în legătură cu restructurarea ANRCTI

CE cere explicaţii în legătură cu restructurarea ANRCTI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reding îi atrage atenţia ministrului român că independenţa autorităţilor naţionale de reglementare se află în centrul reglementărilor cadru ale Comisiei în materie de telecom.

"Sunt îngrijorată de măsurile luate de Guvernul român pentru restructurarea autorităţii române de reglementare, în mod special prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă în contextul în care Parlamentul se pregăteşte să adopte o nouă lege cu acelaşi subiect şi în ziua în care justiţia a suspendat decizia de înlocuire a fostului preşedinte al Autorităţii", afirmă comisarul european în scrisoare.

"De asemenea, nu înţeleg adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă având în vedere că ministerul a avut consultări cu serviciile din subordinea mea pe tema legii aflate acum în dezbaterea Parlamentului", declară Reding.

Ea îi cere lui Borbely, în încheierea scrisorii, ca până la 26 septembrie să ofere informaţii complete în legătură cu "motivele care au condus la adoptarea ordonanţei de urgenţă în contextul menţionat".

De asemenea, Reding îi scrie lui Karoly Borbely că i-ar fi recunoscătoare dacă tot până la acea dată i-ar trimite şi explicaţii în legătură cu motivele care au dus la demiterea fostului preşedinte ANRCTI, Dan Christian Georgescu, "aşa cum CE a solicitat deja, la 2 septembrie".

ANRCTI a fost reorganizată în Autoritatea Naţională de Comunicaţii, procedură similară celei utilizate la reorganizarea Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, astfel că Dan Georgescu nu mai poate solicita revenirea la conducerea instituţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici